fbpx
Сьогодні
Досвід 09:55 14 Лис 2020

"У мене вкрали мій бізнес". Історія співзасновниці першої в Україні zero waste компанії

Чому перед зануренням у Блакитний океан юридичні відносини потрібно оформляти ще на березі — досвід і уроки від Анастасії Мартиненко

English version here

Анастасія Мартиненко / Фото з Facebook

OZERO – це перша Zero Waste компанія в Україні, яка допомагає людям вести свідомий спосіб життя. На онлайн-платформі мали б продаватись товари, вироблені з природних речовин або ж речі багаторазового використання, як, наприклад, багаторазові горнятка для кави або ж бамбукові зубні щітки. 

OZERO Анастасія Мартиненко

Фото з Facebook-сторінки Анастасії Мартиненко

Як народжувалась компанія?

Задумка належить Анастасії Мартиненко – експертці з екології та менторці, яка точно знає, як зробити життя більш екологічним:

Сама ідея відкриття zero waste простору народилась у мене, коли побачила перші такі закордоном, а згодом і відвідала такий в Парижі в серпні 2017 року, – ділиться із "Рубрикою" спогадами Анастасія. – Через кілька днів після повернення я пішла навчатися до Української Соціальної Академії, де ментори допомагали майбутнім соціальним підприємцям та підприємицям. Вже через місяць, у вересні ми познайомились з колишніми партнерками, коли разом читали лекції про сортування відходів у школах. У жовтні на одній з наших зустрічей у "Львівських пляцках" я озвучила цю ідею, виявилось, що Ольга Філь, наша колега, також мріяла про таку крамничку і ми вирішили "а чому б саме нам не відкрити першу в Україні?". Я дуже вдячна Ользі за те, що вона тоді повірила у те, що це можливо. Я на той момент вступала на одну з програм УСА з проектом багаторазових мішечків та засобів жіночої гігієни, але вирішила, що цей проект є більш масштабним по своєму впливу – саме те, чого ми прагнули. Тому я запропонувала колегам податися на навчання саме зі спільним проектом. 

Перший вихід у Блакитний океан

У жовтні 2017 партнерок було п'ятеро: Ольга, Анна, Катерина, Олександра і сама Анастасія. 

За кілька місяців Олександра та Катерина вийшли з проекту, а вже у грудні 2017-го, за порадою менторів, підприємниці створили сторінки у соцмережах та оголосили, що планують відкрити перший в Україні zero waste магазин:

OZERO

Фото з Facebook-сторінки OZERO

– Реакція була дуже неочікувана – нам писало багато людей, вони дякували і раділи, що нарешті в Україні з'явиться подібний простір, – пригадує співзасновниця проекту. – У січні 2018 на власні вкладення (спочатку від Олі) ми закупили першу партію бамбукових зубних щіток в Німеччині та почали продажі. На виручені кошти ми закупили трохи більше щіток і згодом потроху збільшували асортимент товарів, вкладаючи власні кошти. На той момент я, окрім OZERO, працювала ще на 2 роботах, бо треба було оплачувати зйомну квартиру, садочок доньки і вкладати в розвиток бізнесу. Разом вдалося створити класний соціальний бізнес, який досить швидко розвивався. Ми були першими в нашому блакитному океані. У лютому 2018 Оля вирішила вийти з бізнесу, але до нас приєдналася Надя, знайома Ані. Вона сказала, що ми робимо гарну справу і спитала, чи ми збираємось заробляти кошти. Сказала, що знає, як зробити наш проект прибутковим, розповіла про речі, у яких ми з Анею не розбиралися. Пообіцяла зробити сайт для продажів (до слова, сайт запустили лише кілька тижнів тому – тобто через 2,5 роки).

Зміни, яким не варто було радіти

З часом, за загальною згодою жінки розділили обов'язки: партнерки Анна Понікарчук та Надія Самаріна займались магазином, а наша героїня, Анастасія, – розвитком напрямку Консалтингу та Екоосвіти, а також громадської організації О.ЗЕРО.

OZERO Анастасія Мартиненко

На фото: Анастасія, Анна та Надія / З Facebook-сторінки OZERO

– Проте за 2 роки мій голос перестали враховувати при виборі товарів, стратегії спілкування з клієнтами та інших ключових моментів, що відрізняли наш магазин від будь-якої іншої еко-крамниці – пише на Facebook-сторінці Анастасія. –  На наших поличках з'явились товари, які не відповідають, на мою думку, філософії Zero Waste: гуаша скребки з невідомо де та ким видобутого каменю, косметика у пластику тощо. Комунікація з клієнтами також перестала бути екологічною, я регулярно отримувала скарги від знайомих. З подачі партнерок бізнес з "for purpose" перейшов у "for profit". Замість утримати те, що нас вирізняло, ми втратили ту цінність.

OZERO Анастасія Мартиненко

Фото з Facebook-сторінки OZERO

Через майже 3 роки після створення соціальний бізнес перестав бути таким, яким його задумала засновниця, магазин почав втрачати свою соціальну складову та екологічність. Влітку Анастасія вирішила розділити бізнес, але замість адекватного діалогу колишні колеги заблокували їй доступ до сторінок у соцмережах, робочих чатів, а згодом і гугл-диску, в тому числі з усіма освітніми матеріалами Насті. Навіть борги колишні однодумці віддавати відмовились, присвоївши собі прибуток засновниці, яку просто відсторонили від усіх справ. 

"Чому я вирішила про це розповісти? Не для того щоб показати хто "поганий" і "хороший" герой, а щоб пояснити, що є певна межа, яку не можна переходити. Навіть у найважчих конфліктах є місце для переговорів. Я дуже радію, що багато людей мене підтримало і ця історія здійняла такий резонанс! Радію, що суспільство не толерує подібні дії".

OZERO Анастасія Мартиненко

Фото з Facebook-сторінки ГО Zero Waste Society

На жаль, із партнерками Анастасія не укладала жодних угод, тож юридично грамотно вирішити це питання та відновити справедливість у суді чи через переговори неможливо. 

"Проте із моїм виходом з OZERO ідуть і ті цінності, на яких він засновувався. Їх у мене точно не відібрати, навіть якщо комусь здалося, що zero waste простір може існувати та процвітати без мене. Я щиро вдячна колишнім партнеркам та життю за цей урок! Відверто та без перебільшень. Тепер я впевнена, що кожен/кожна з нас може здійснити свою мрію, знайти своє призначення та сенс у житті. Також завдяки цій ситуації я заглибилась у фінансову та юридичну сторону бізнесу і можу давати консультації "Як не слід створювати та вести бізнес і партнерство". Але найголовніше – я не втратила довіру до людей", – коментує Анастасія Мартиненко. – Я продовжую проводити лекції/вебінари на екологічні теми, консультую бізнес, працюю менторкою та займаюсь громадською діяльністю. Відсьогодні маю офіційно нову назву громадської організації ГО Zero Waste Society. Впевнена, що в майбутньому, за бажання, можу створити справді екологічний, відповідальний та чесний бізнес. 

Перегортаю цю сторінку із вдячністю та починаю нову з натхненням розвиватись далі у своїй улюбленій справі!".

У мене вкрали мій бізнес OZEROСпочатку я хотіла промовчати, але розумію, що ця інформація може бути для когось…

Posted by Anastasiia Martynenko on Friday, November 13, 2020

Давайте вчитися на помилках один одного

Випадок Анастасії – показовий, адже насправді ситуації, коли партнери "кидають" один одного стаються нерідко. Наша героїня проконсультувалась із десятком юристів та сформувала вісім правил, про які варто пам'ятати, коли розпочинаєте власну справу:

  1. Важливо на початку ще домовитись про долі в бізнесі. Через рік (як у нашому випадку), уже важко буде довести, чия була ідея і хто скільки вклав сил/фінансів/експертизи.
  2. Не боятись підняти цю тему, навіть якщо незручно чи страшно. 
  3. Все, до чого домовляєтесь, одразу фіксувати письмово. 
  4. До юриста краще піти ще на початку створення бізнесу і порадитись, яким чином краще закріпити всі домовленості, враховуючи особливості ведення бізнесу. 
  5. У випадку, коли прописані домовленості порушуються – не треба це терпіти. За порушення мають діяти покарання, це не особисте – це бізнес.
  6. Якщо партнерів троє – треба розуміти, що колись двоє можуть зіграти проти одного. Порадьтесь з юристами, як убезпечити себе.
  7. Не віддавайте ведення всіх фінансів одній людині безконтрольно. Має бути ОБОВ'ЯЗКОВА регулярна звітність щодо всіх рухів. І не віддавайте доступ до ваших рахунків чи підписів. 
  8. Якщо ви фіксуєте всі домовленості в ТОВ, то впевніться, що і вся діяльність іде через ТОВ, інакше ви не зможете довести причетність до бізнесу та свої права на нього та його активи.
8710

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: