fbpx
Сьогодні
Розбір 09:36 14 Кві 2021

Новий Майдан в Києві? Що відбувається з "євробляхами"

За формулою, запропонованою в законопроєктах, можна буде розмитнити автомобіль в 4 рази дешевше, а також уникнути штрафу в 170 тисяч гривень. Чи приймуть проєкти в другому читанні, ми дізнаємося найближчими днями. Розповідаємо про те, коли приймуть законопроєкти, що пом'якшують розмитнення, та хто виступає проти доступних автомобілів

English version here

Вже протягом кількох років вулиця Грушевського в Києві час від часу перетворюється на місце страйків власників «євроблях» — водії, які все ще не розмитнили привезені з-за кордону автомобілі протестують проти завищених штрафів і високих акцизних податків, які їм потрібно платити. Автомобілі, припарковані уздовж дороги, рясніють прапорами та наклейками з гаслами, а центр міста знову перетворюється на Євромайдан.

Певний прогрес є: наприклад, раніше комітет з питань фінансів, податкової та митної політики прийняв законопроєкт №3704, доопрацьований спільно з представниками «АвтоЄвроСили». Він скасовує акциз для легкових автомобілів, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, пасажирських і вантажних мікроавтобусів, а тепер, можливо, незабаром будуть прийняті ще два закони, відповідно до яких євробляхери отримають піврічну відстрочку штрафів і зможуть розмитнити свої авто без істотного збитку своїх фінансів.

протест євробляхери

Які зміни можуть бути?

Проєктами 4643-д і 4644-д запропоновані зміни до Податкового та Митного кодексів України щодо стягнення податків і спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України. Законопроєкти пропонують нову формулу нарахування акцизного податку, яка буде діяти протягом 6 місяців (180 днів) після набрання чинності закону (через 2 місяці після прийняття), а також звільнить власників євроблях від адміністративної відповідальності — штрафу 170 тисяч гривень у разі дотримання таких умов:

  • господар авто добровільно сплатить внесок — 8500 тисяч гривень;
  • один власник зможе оформити тільки один автомобіль;
  • автомобіль ввезений на територію України не пізніше 31 грудня 2020 року.

Саме високим суспільним резонансом пояснюють законотворці необхідність прийняття таких тимчасових змін: «Був розроблений законопроєкт, який спрямований на розв'язання цього питання з урахуванням позицій всіх верств населення та експертного середовища», — сказано в пояснювальній записці до обох проєктів, прийнятих за основу Верховною Радою 18 січня.

протест євробляхери

Чи будуть проєкти прийняті? Думка «АвтоЄвроСили»

Адвокат руху євробляхерів «АвтоЄвроСила» Іван Казачук вважає, що проєкт 4643-д і 4644-д, якщо їх приймуть, стануть лише тимчасовою панацеєю: «Це напівзахід. Це на пів року, і потім знову ситуація з розмитненням повернеться в ту ж точку, де вона зараз: знову божевільні ставки, знову недоступний автомобіль, який люди не можуть собі дозволити».

Процес з прийняттям проєктів 4643-д і 4644-д, на думку представника «АвтоЄвроСили», штучно затягується: «Щоб ви знали, хто основний винуватець і "палковставляч" в колеса — це Гетманцев, голова комітету, який не зацікавлений у прийнятті цих законопроєктів і розв'язанні цього питання», — розповів «Рубриці» адвокат. Представник «АвтоЄвроСили» розповів про альтернативний законопроєкт, який також є в комітеті Верховної Ради — №3704. Він передбачає повне скасування акцизу — виведення автомобілів з підакцизної групи, усунення штучних перешкод автолобістів.

«Це народний, комплексний, великий законопроєкт, який задовольняє інтереси всіх учасників процесу, крім Гетманцева та автоолігархів», — пояснив Іван Казачук.

За словами Казачука, цей проєкт, на жаль, не отримав належної підтримки в парламентському комітеті, він навіть не був поставлений на голосування, тому прихильники «АвтоЄвроСили» намагаються адаптувати проєкт 4643-д під проєкт №3704, запровадивши в перший положення другого, доповнивши його правками. Частина з них вже були прийняті комітетом на засіданні 8 квітня, ще частина — відхилена. Всього таких правок передбачається близько 200. Адвокат сподівається, що їх можна буде прийняти вже на другому читанні, «через зал», під час голосування депутатів.

Проєкти, за попередніми даними, повинні бути виставлені на голосування вже 15 квітня, в четвер. Але наше джерело повідомило нам, що з'явилася нова інформація: цілком можливо, що друге читання відкладуть до травня:

«Травень нас не задовольняє, тому що після травня починаються літні канікули. Це може бути чергове "окозамилювання", чергове затягування процесу: нас спочатку відтягнуть до травня, потім скажуть, що після канікул, потім — восени, карантин, новий рік, і знову все те ж саме. Тому якщо цього тижня закон не буде виставлений на голосування, я думаю, все буде йти до відновлення протестів. Знову буде масштабна акція, вся Україна з'їжджатиметься до Києва, ми будемо перекривати урядовий квартал.  Якщо нас не почують. Все буде ясно післязавтра [15 квітня — ред.]», — підсумував Казачук.

протест євробляхери

Як розраховуватиметься податкова ставка?

Якщо проєкти 4643-д і 4644-д все ж таки приймуть, нова формула для розрахунку акцизного податку виглядає так: Ставка = Ставка базова + Vе + Fе.

Ставка базова — ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, яка визначається виходячи з кількості років з року виробництва до року визначення ставки податку.

Ставка базовая

– ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що визначається множенням об'єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного транспортного засобу в куб. сантиметрах на коефіцієнт, який становить:

  • 0,25 євро за 1 куб. см — для двигунів до 2000 куб. сантиметрів (включно);
  • 0,2 євро за 1 куб. см — для двигунів від 2001 куб. сантиметрів до 3000 куб. сантиметрів (включно);
  • 0,25 євро за 1 куб. см — для двигунів від 3001 куб. сантиметрів до 4000 куб. сантиметрів (включно);
  • 0,35 євро за 1 куб. см — для двигунів від 4001 куб. сантиметрів до 5000 куб. сантиметрів (включно);
  • 0,5 євро за 1 куб. см — для двигунів 5000 куб. сантиметрів.

— ставка податку в євро за 1 транспортний засіб:

  • для транспортних засобів, оснащених двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом, — 0,0 євро;
  • для транспортних засобів, оснащених двигуном внутрішнього згоряння з запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем), — 100,0 євро;
  • для транспортних засобів, оснащених двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом або двигуном внутрішнього згоряння з запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) і електричним двигуном (одним або декількома), — 0,0 євро.

протест євробляхери

Які умови зараз, поки законопроєкти не прийняті?

Поки що документи успішно пройшли тільки перше читання — наберуть чинності вони тільки після того, як депутати проголосують за зміни під час другого читання, закони будуть підписані Президентом і офіційно опубліковані. Норми почнуть діяти наступного дня після цього.

Кодексом про адміністративні правопорушення також передбачено право поліції штрафувати водіїв за керування автомобілем в іноземній реєстрації, який своєчасно не покинув межі України або не зареєстрований відповідно до закону. Штраф становить 8500 грн і виноситься поліціянтом на місці вчинення правопорушення (ч. 8 ст. 121 КУпАП). Першого разу автомобіль не вилучається.

Якщо автомобіль ввезений на територію України та не розмитнений протягом місяця і більше, водієві, згідно з ч. 6 ст. 481 Митного кодексу України, загрожує штраф в розмірі 170 тисяч гривень та конфіскація автомобіля на користь держави.

Уникнути цієї відповідальності можна, але тільки в тому випадку, якщо водій надасть задокументовані докази того, що автомобіль не був розмитнений внаслідок дії обставин непереборної сили або протиправних дій третіх осіб, — це говорить ст. 460 Митного кодексу. В такому випадку водієві доведеться оскаржувати винесену постанову в суді та відстоювати своє право на автомобіль. Водночас якщо суд винесе рішення на користь водія, транспортний засіб все одно доведеться розмитнити.

7273

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: