fbpx
Сьогодні
Історія 16:30 23 Бер 2020

Переповнені автобуси та дорогий рейс: як відбувалася евакуація українців з Мадриду

З Іспанії до Києва прилетіли більше 200 наших громадян

Фото: I_boris.ua

За останні тижні вже більше 70 тисяч українців були евакуйовані з різних куточків світу назад, до України. І днями з Іспанії до Києва прилетіли більше 200 наших громадян. 

"Рубрика" дізналась у Бориса Хмілевського, який повернувся в Україну з Мадриду, як відбувалась евакуація, з якими складнощами стикнулись наші громадяни та чи дійсно все було організовано так, як обіцяла влада. Далі пряма мова.

Організація евакуації

Спочатку ми мали летіти з Мадриду в Порту, але буквально за дві години до вильоту відмінили рейс. Тож, українці, які застрягли в аеропорту Мадрида, згуртувалися та вирішили звернутися до посольства, щоб попросити про допомогу. 

На той момент у посольстві не мали жодної інформації, вони кілька днів збирали документи для того, щоб організувати евакуаційний рейс.

 

Але за фактом дії українського посольства у Мадриді були не злагоджені. 

Люди, які евакуюються, створили власні чати, у яких обмінювалися інформацією. Ті українці, які евакуювалися з Барселони та Аліканте, розповіли, що там посольство надавало їм списки готелів, у яких можна зачинитися. У той момент багато готелів зачинялися, тож знайти житло було не так вже й просто, і така інформація була дуже важливою. Українське посольство у Мадриді такої інформації не мало.

Так само, коли вже був призначений цей евакуаційний рейс, не дивлячись на те, що ми були у списках на евакуацію, посольство забуло про нього нам сказати! Ми дізналися про цей рейс з загального чату українців, які застрягли в Іспанії. Якби не це, ми б не знали, що можна придбати квитки на нього.

Пільгових цін на квитки не було. Це був комерційний рейс, а не евакуація

Сам евакуаційний рейс коштував 241 євро. І декілька людей з нашого чату через це залишилися у в Іспанії. В них вже були пересадки з Південної Америки, вони намагалися вилетіти через Мадрид в Україну, і в них просто не вистачало коштів, щоб придбати квиток.

"Пільгових цін", або навіть "безкоштовних перельотів", які анонсувала українська влада, не було. Якщо подивитися на вартість квитків "Sky Up" з Мадриду до Києва на квітень вони коштують десь 60-65 євро. А евакуаційний рейс коштував 241 євро. І, звісно, ми купляли квиток за власні кошти, які ніхто компенсувати не буде.

Ми писали з цього приводу у "Sky Up", чого власне так дорого? І як це можна назвати пільговими цінами? На що нам відповіли, що вони і так забезпечують собі мінімальну рентабельність. Тобто мінімальну, але забезпечують. І за фактом це звичайний  комерційний рейс, який, чомусь, називають "евакуацією".

Відшкодовувати, навіть частково, вартість квитків ніхто не буде. У посольстві одразу попередили, що евакуації немає і не буде, і що цей рейс єдиний варіант вилетіти. 

Така ситуація була всюди. У чатах людей, які намагаються евакуюватися, такі є ситуації були і в Іспанії, і в Португалії, і у Франції. Ті ж 250 євро за квитки на начебто евакуаційні рейси, які, насправді, комерційні. Багато людей летіли сім'ями, і вони застрягли в аеропорту, тому що в них просто не було таких грошей. 

 

Багато паперів та переповнені автобуси: як відбувалася сама евакуація

З української сторони ми заповнювали багато паперів. На борту літака ми заповнювали анкету, яку роздава персонал "Sky Up", та отримали пам'ятки з самоізоляції. 

 

По прильоту заповнювали ще дві анкети.

Також нам дали проінформовані згоди на проведення протиепідемічних  та профілактичних заходів, які ми маємо підписати перед тим, як проходити кордон.

На борту, коли ми проходили температурний скринінг у літаку, перед тим як виходити у Борисполі, нам повідомили, що за бажанням можна пройти експрес-тестування на коронавірус. 

Але на самих пунктах тестування, люди, які тестували, активно відмовляли евакуйованих українців проходити цей тест. Вони пояснили це тим, що в нього інкубаційний період 5-6 днів, і його немає сенсу робити по прильоті. І я не бачив, щоб хоч комусь з евакуйованих українців цей тест все ж зробили.

У "Борисполі" з літака нас везли у автобусах, де було повно людей. Це було дуже некомфортно. У Мадриді ми рахували кроки від людей, намагалися максимально себе убезпечити. А потім ти прилітаєш в Україну, тебе пхають у автобус з сотнею інших людей, які дихають тобі просто в обличчя. І точки зору епідеміології це не краще рішення.

Така сама ситуація була, коли раздавали пам'ятки. Одразу сформувалися величезна черга, усі товпилися, терлися один про одного… І який сенс було берегтися, якщо в результаті ми отримали це?

Жодного трансферу з Борисполя

Трансферу з Борисполя організовано не було. Я намагався з'ясувати це питання ще будучи в Мадриді. Телефонував у посольство, у турагентство "Sky Up", але вони нічого не знали.

Нам сказали, що Бориспіль-експрес працює, запускаючи по 10 людей. Ми до нього підійшли і, насправді, він взагалі не працював. Ми прилетіли о першій ночі, а наступний рейс був о п'ятій ранку. 

У результаті, склалася дуже дивна ситуація, коли 200 людей прилітає з міста, в якому майже 20 тисяч хворих, а в результаті усім довелося їхати додому на таксі, на бла-бла-карах, тому що трансферу організовано не було.

===

Вулиці безлюдного Мадриду 

А ще Борис поділився з "Рубрикою" світлинами та відео безлюдного Мадриду під час карантину.

Варто зазначити, що поліція уважно патрулює вулиці міста. Знаходитись на вулиці без причини заборонено, а за порушення встановлених обмежень передбачений штраф у 610 євро.

А ще – зафіксовані унікальні кадри флешмобу в Мадриді на підтримку лікарів.

Фото та відео: i_boris.ua 

49581

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: