fbpx
Сьогодні
еРубрика 16:48 21 Кві 2021

Запис до лікаря і голосування з ліжка: цифровізація на прикладі Естонії

Поки Україна створює "державу у смартфоні", Естонія вже стала "державою у картці". Розповідаємо, як це працює і які уроки можуть винести для себе українці з досвіду європейської лідерки у цифровій трансформації

English version here

Фото Depositphotos

Естонія є однією з найменших країн Європейського Союзу, проте за рівнем цифровізації вона є однією з лідерів у ЄС. Країна, яка трохи більше 30 років назад була частиною Радянського Союзу сьогодні є прикладом впровадження сучасних технологій в управлінні державою — 99% державних послуг тут надаються онлайн. Тож як невелика Балтійська країна змогла стати локомотивом цифрової трансформації, та що з цього може стати в нагоді Україні?

"Не пам'ятаю, коли востаннє підписувала документ вручну" 

естонія цифровізація

Фото Е-estonia

Так, це не фантастика. Багато естонців уже забули, як це — підписати документ своєю рукою, ручкою на папері. Ключем для взаємодії громадянина або мешканця Естонії з державою є ID-картка. Це реальний документ, що посвідчує особу, а також містить невеликий чіп. Візуально така картка нагадує суміш водійського посвідчення та банківської картки, а володіють нею 99% всіх тих, хто постійно проживає в Естонії на легальних підставах. 

Разом із карткою її володарю надаються PIN- та PUK-коди, необхідні для ідентифікації в онлайн-системах. Для користування карткою також необхідно мати кардрідер, здатний працювати із вбудованим у неї чіпом, або ж налаштувати спеціальні сервіси Smart-ID або Mobil-ID, які дозволяють авторизуватися через смартфон, не використовуючи картку безпосередньо. 

За допомогою цього документа, резидент Естонії може отримати практично всі необхідні йому послуги онлайн. Через картку можна записатися на прийом до лікаря в онлайн-реєстратурі, подати заявку до суду, сплатити податки, тощо. ID-картка також використовується недержавними комерційними установами, наприклад — для авторизації в онлайн-банках або навіть для реєстрації накопичувального рахунку в мережі супермаркетів. 

Лііс Вескі (Liis Veski), громадянка Естонії та студентка Тартуського університету описує це так: "Немає нічого, чого я не можу зробити в Інтернеті. Мені все ще потрібно їхати до Міграційної служби, коли мені потрібно отримати новий паспорт або посвідчення особи, але це буває лише раз на кілька років. У повсякденному житті я можу легко робити все в Інтернеті". 

Крім того, володар ID-картки може накладати цифровий підпис на будь-який електронний документ. Підписаний таким чином документ має таку ж силу, що й реальний документ з підписом від руки, тому будь-яке звернення, запит чи договір естонці можуть укласти за кілька хвилин не відходячи від робочого місця. "Чесно кажучи, я не пам'ятаю, коли востаннє підписувала документ вручну, оскільки це так легко та зручно робити онлайн", — говорить Лііс.

Та, мабуть, найбільш вражаючою є можливість використання цієї картки для голосування на виборах. У 2005 році систему електронного голосування було вперше представлено на місцевих виборах, а на виборах до Європарламенту у 2019 році 46.7% голосів було подано онлайн. Система онлайн-голосування є стійкою до хакерських атак, а завдяки тому, що після голосування свій голос можна перевірити, кожен залишається певним у тому, що його голос враховано правильно. 

"Для багатьох людей онлайн-голосування є суперечливим, але я справді люблю його. Я ніколи не голосувала особисто (фізично присутньою на дільниці — ред.), оскільки коли я отримала право голосу, онлайн-рішення вже існувало. Це не тільки надзвичайно просто для того, аби кожна людина незалежно від технічної компетенції могла зробити це без проблем — це також можна зробити в будь-який час або в будь-якому місці. Тож я легко проголосувала в неділю пізно ввечері зі свого ліжка, фізично перебуваючи в Ісландії", — описує свій досвід онлайн-голосування Лііс Вескі. 

естонія цифровізація

Як зекономити час та 2% ВВП

Усі запроваджені в Естонії рішення, а також сильна пріоритизація подальшого розвитку цифрової інфраструктури виникли не через чиюсь забаганку. Цифрова трансформація була обрана задля вирішення цілком конкретних проблем, і забезпечила основу економічного розвитку країни в минулі роки.

Перший крок на шляху до цифрової держави було зроблено ще в 1994 році, коли парламент розробив стратегію ІТ-розвитку держави та закріпив фінансування галузі на рівні 1% від ВВП країни. Держава також визначила навчання навичкам роботи з комп'ютерами одним із пріоритетів шкільного навчання — для того, аби виховувати галузевих професіоналів та зробити користування цифровими послугами звичним та зрозумілим для кожного громадянина. У 1996 році у країні з'явилися перші електронні банківські системи, а з 2000 року урядові зустрічі та інші процедури також стали переносити в онлайн.

Усі ці рішення приймалися для того, аби заощадити ресурси: після розпаду СРСР, країна просто не мала достатньо коштів для створення ефективної бюрократичної системи на кшталт тих, що працюють у країнах Західної Європи. Крім того, Естонія відрізняється ще й низькою щільністю населення — цей показник становить 29.8 людей на квадратний кілометр проти 75 людей на кв.км в Україні чи 232 людей на кв.км у Німеччині. Аби забезпечити доступ до державних послуг для всіх мешканців країни навіть у найвіддаленіших містечках та селах, державі було вигідніше вкластися у розвиток ІТ-інфраструктури, ніж у розбудову мережі державних установ. 

"Уряд усвідомив усі ці переваги, і те, що всі партії, що прийдуть до влади, будуть наполягати на подальшій діджиталізації, стало неписаним правилом. Як і в інших країнах, вони, природньо, не були однодумцями на політичному рівні, але всі вони усвідомлювали, що цифрова трансформація може бути великим порятунком для країни", — говорить Флоріан Маркус (Florian Marcus), радник з цифрової трансформації при e-Estonia Briefing Centre.

Флоріан Маркус

Флоріан Маркус

І це спрацювало: та ж урядова цифровізація дозволила середній час зустрічей естонського уряду скоротити з 4-5 годин до 30 хвилин. Впровадження цифрових підписів дозволяє заощадити безліч часу для продуктивної діяльності, що за розрахунками зберігає до 2% ВВП держави щороку. Електронна декларація доходів займає близько 3-х хвилин, і 96% мешканців країни реєструють свої доходи онлайн. Цифровізація сфери охорони здоров'я дозволяє лікарям завжди мати інформацію про здоров'я пацієнта і виписувати до 99% рецептів онлайн.

Інновації, які ніколи не зупиняються

Проте цифрова трансформація — це постійний процес, який постійно вимагає шукати та втілювати нові рішення. Флоріан Маркус наводить такий приклад:

"Скажімо, Міністерство соціальних справ вирішило, що хоче перенести реєстрацію новонароджених в онлайн. Чудова новина, тому ви перетворюєте офлайн-процес на онлайн-процес, у якому батьки повинні заповнити всі деталі та подати заявку до відповідних органів. Готово, так? Ні. Тут починається найскладніше: постійні інновації, оскільки ваші громадяни вимагатимуть кращої та кращої якості послуг. Отже, наступним кроком може стати автоматизація процесу реєстрації, покладання відповідальності на лікаря, а не на батьків, та створення загальнодержавної системи обміну даними (як X-Road в Естонії чи "Трембіта" в Україні)".

Скажімо, усе це вдається державі. Чудово, чи не так? Усе готово — можна бути задоволеним результатом. Але — ні. Флоріан Маркус пояснює чому:

"Потім приходить ідея проактивних послуг — як щодо того, аби все оброблялося автоматично, і ви навіть отримали сповіщення від уряду на кшталт: "Ви маєте право на виплату допомоги на дитину, вам не потрібно подавати заявку, це вже зроблено автоматично, нам потрібні лише дані вашого банківського рахунку". І так далі, і так далі. Інновації ніколи не зупиняються, оскільки наше розуміння якості послуг, дизайн та побудова рішень постійно вдосконалюються, а очікування населення разом із цим зростають".

Завдяки такому цілеспрямованому руху до цифрових рішень Естонія стала однією з найбільш цифровізованих держав світу. Сьогодні цифрова трансформація є важливою складовою міжнародного іміджу Естонії: маленька країна на узбережжі Балтійського моря є базою для ІТ-агентства всього Європейського Союзу, а також Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО. 

дія

Чому може повчитися в естонців Україна?

Голосування онлайн, 3 хвилини на електронну декларацію, усі документи — в телефоні — звучить як фантастика? Але це наше майбутнє, а подекуди — і теперішнє. Цифрова трансформація та створення "держави в смартфоні" визначені пріоритетними завданнями для України — для цього навіть створено відповідне міністерство. Це приносить перші результати: додаток "Дія" активно використовується для сплати штрафів, запису на вакцинацію, тощо. А нещодавно Україна стала першою у світі державою, де електронні паспорти були прирівняні до реальних, паперових документів. Однак, нам досі є чого повчитися у держави-лідерки в питаннях цифровізації, і ось головні п'ять уроків для України від Естонії

  1. Однією з головних складових естонського успіху став чіткий пріоритет задачі цифровізації для уряду, а також стале фінансування цифровізації. Наразі, як розповів нам в інтерв'ю міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, багато проектів Мінцифри фінансується донорськими грошима.  
  2. Підтримка цифрових проєктів має відбуватися на всіх рівнях: від шкільної освіти до онлайн-голосування
  3. Постійність змін та нововведень. Інновації неможливо зупинити — щойно запроваджено одне рішення, світ уже рушив далі і з'явився новий запит і новий простір для вдосконалення вже існуючих послуг. Тому цифровізація — це сталий процес, який ніколи не може бути завершено.
  4. Обмін досвідом — навіщо наступати на ті граблі, на які, можливо, хтось наступив уже до нас і знає, як цього уникнути? Сьогодні Естонія є одним із найбільш послідовних союзників України на світовій арені і у питанні проведення реформ у нашій країні, тому здійснювати обмін досвідом між нашими країнами можна без особливих проблем. До речі, самі естонці вже зауважують, що теж мають чому повчитися в України: за словами посла Естонії в Україні Каімо Кууска, перевага України полягає в тому, що наш основний інструмент цифровізації — смартфон. Україна будує "державу у смартфоні", тоді як естонська цифровізація розгорнулася на основі персональних комп'ютерів. Зараз же далеко не кожна людина має ПК, але майже всі володіють смартфоном, що є принципово іншою платформою для цифровізації державних процесів та послуг. Взаємний обмін досвідом — це те, що в перспективі приведе до генерування нових ідей та рішень.
  5. Для того, аби цифрові рішення стали основою розвитку держави, необхідно зробити їх основою функціонування держави на всіх рівнях. Флоріан Маркус, спеціаліст з цифрової трансформації, каже, що цей процес потребує часу, але отримані переваги того варті: "Політики у всьому світі вважають, що їм потрібно досягти результату протягом року-двох. Але всі, включаючи засоби масової інформації та виборців, повинні розуміти, що для цифрової трансформації потрібен час. Відсоток використання нової онлайн-послуги не зросте з 0 до 100% магічним чином протягом одного року. Але якщо ви добре розробили свої послуги та вирішуєте реальні проблеми для населення, успіх прийде".

Читайте також, що нового чекає українців  у "Дії" та інші сюрпризи цифровізації інтерв'ю з Михайлом Федоровим

3003

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: