fbpx
Сьогодні
еРубрика 10:05 01 Тра 2020

Е-рішення за квітень: віртуальний дитсадок, е-паспорти та глобальна освітня онлайн-платформа

До пандемії коронавірусу багато сервісів готувалися переходити в онлайн-формат, але карантин лише пришвидшив цей перехід. Державні послуги не стали винятком. Запуск державної цифрової платформи "Дія" прийшовся на час активного користування онлайн послугами. Тепер в українців є доступ до електронних студентських квитків, водійських прав та інших документів, які стануть у нагоді тим, хто постійно забуває важливі персональні дані.

Обмежувальні заходи можуть стати непоганим тестовим майданчиком для концепції «держави у смартфоні», яку впроваджує Міністерство цифрової трансформації. «Рубрика» розповідає, як карантин стимулює дигіталізацію медицини, соціальних сервісів, судочинства та надання державних послуг в Україні.

Запуск глобальної освітньої платформи Learning Passport 

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Microsoft анонсували запуск Learning Passport – глобальної освітньої платформи, покликаної подолати освітню кризу під час пандемії COVID-19. Україна стане третьою країною, у якій платформа запустится на повну.

Платформа Learning Passport – результат партнерства між ЮНІСЕФ, Майкрософт і Кембриджським університетом. Від початку вона була розроблена для дистанційної онлайн-освіти дітей біженців та переселенців, а її запуск було заплановано на 2020 рік. Однак функціонал ресурсу значно розширили, щоб допомогти у навчанні дітям та молоді на дистанційному навчанні, яке було запроваджено через спалах COVID-19. 

Контент платформи для українських дітей та молоді буде доступний у травні 2020 року. Він включатиме онлайн-книжки, відео а також додаткову підтримку для батьків тих дітей, які мають особливі освітні потреби. 

Нагадаємо, усі зміни в освітньому процесі, впроваджені через карантин, відтепер зібрано на окремому сайті Міносвіти.

Київ запустив віртуальний дитсадок

Хтось таки почув крики про допомогу від батьків, що залишилися вдома разом з дітьми. На базі віртуальної державної платформи емоційної підтримки на час карантину створили віртуальний дитячий садок. Сервіс запущено на базі Моніторингового центру КМДА з протидії COVID-19.

віртуальний дитячий садок

На платформі будуть доступні активності для дітей 4−6 років. Діти матимуть можливість відвідувати віртуальний дитячий садок щодня з понеділка по п'ятницю, окрім святкових днів. Наразі чверть відвідувачів сайту — не кияни, а кількість відвідувачів з інших міст та населених пунктів постійно зростає.

На сайті пропонують скористатися консультаціями тренерів з психоемоційної підтримки, онлайн-курсами, спортивними онлайн-тренуваннями або здійснити віртуальні екскурсії столичними музеями та театрами.

Запуск єдиного електронного квитка на всі види транспорту та Транспортного порталу електронних послуг

Зміни у комунікаціях не оминули і державні інфраструктурні проекти. Єдиний електронний квиток SmartTicket, що розробляється Міністерством інфраструктури України, дасть змогу пасажирам користуватися залізничним, міським та авіа транспортом усіх перевізників на території України.  

Також Міністерство інфраструктури у співпраці з Міністерством цифрової трансформації запустило Транспортний портал електронних послуг. Портал дає можливість перевізникам зручно сплачувати послуги з бронювання дозволів онлайн. 

Всі державні та регіональні електронні сервіси на єдиному порталі 

В Україні всі державні та регіональні електронні сервіси об'єднали на новому всеукраїнському порталі EGOV. І хоча сервіс розроблений простим українцем, а не державною компанією, ми вирішили внести його до квітневого дайджесту. На жаль, уряд поки що не запустив настільки зручного каталогу своїх послуг. 

Портал EGOV – це безкоштовний агрегатор всеукраїнських та регіональних електронних сервісів на основі відкритих даних. Наразі платформа налічує 133 українських сервіси з 19 категорій і продовжує доповнювати список. 

онлайн

Онлайн-платформа для інформування експортерів 

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з Офісом з просування експорту запустило онлайн-платформу для інформування підприємців-експортерів щодо оновлень, пов'язаних з Covid-19.

На платформі міститься план дій для експортера в умовах карантину, оцінка бізнес-ризиків від пандемії Covid-19, посилання на сервіси для підприємців, інформація про запобігання поширенню вірусу, інструменти державної підтримки та освітні програми для бізнесу.

Уряд прирівняв е-паспорти у cмартфоні до паперових

Тепер завдяки постанові уряду електронні паспорти у застосунку «Дія» офіційно є цифровими аналогами паперових документів. Паспорт у смартфоні дозволить не носити з собою ID-карти та паперові витяги з державних реєстрів. Громадяни, які не мають ID-картки, зможуть внести в застосунок оцифрований закордонний біометричний паспорт. 

електронний паспорт

В умовах карантину це стає особливо актуальним, бо е-паспорти можна буде використовувати для посвідчення особи, якщо зупинить поліція або при перетині кордону. Також е-паспорти можна пред'являти на пошті, під час отримання посилок і листів, у магазинах при купівлі алкоголю чи тютюну для підтвердження повноліття. 

Ефективні суди онлайн суди

Із початком карантину в онлайн перейшли не тільки документи, а й суди. 30 березня Верховна Рада дозволила проводити засідання поза межами судів у режимі відеоконференції. Такі заходи – тимчасові, призначені на період карантину. Але такі умови можуть стати хорошим стрес-тестом для нових технологій правосуддя, які планують впровадити і на постійній основі.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) мала запрацювати в Україні ще торік. Система дозволила б приймати велику кількість процесуальних документів онлайн, а також проводити засідання у режимі відеоконференцій. Серед іншого, онлайн-судочинство дозволить зекономити державні кошти. 

Найбільша медична інформаційна система України запускає сервіс відеозв'язку з лікарями

Проект Helsi.me був задуманий як глобальна медична інформаційна система, яка зв'яже всі аспекти діяльності пацієнтів України в рамках електронної системи охорони здоров'я країни eHealth – включаючи електронні медичні картки пацієнта, запис до лікарів і багато іншого.

Найближчим часом користувачі HELSI.ME, незалежно від місця перебування, матимуть змогу записатись до лікаря через сайт та проконсультуватися з ним, отримати рекомендації по лікуванню, тощо.

Сервіс має максимально спростити роботу лікарів та зменшити черги відвідувачів у лікарнях. Під час телемедичної консультації пацієнти зможуть: спілкуватись з лікарем в режимі чату, надсилати результати лабораторних та інструментальних досліджень, в тому числі з телеметричних пристроїв.

Про е-рішення березня можна прочитати у нашій попередній статті.

4862

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: