fbpx
Сьогодні
Огляд 11:35 01 Жов 2020

День музики: як змінюється індустрія розваг та креативу через пандемію

Ще з 1975 року 1 жовтня офіційно вважається Міжнародним днем музики. З цього приводу “Рубрика” підготувала підсумок про трансформацію сфери розваг, яка відбулась за останній рік.

English version here

День музики щорічно святкують 1 жовтня. Це міжнародне свято, яке було запроваджено 45 років тому міжнародною музичною радою при ЮНЕСКО з метою популяризації музичної культури в усьому світі. У цей день проводяться концерти та інші музичні заходи, виставки витворів мистецтва, що пов'язані з музикою. 

"Рубрика" також відзначає Міжнародний день музики та розповідає про те, як змінилась ця індустрія за останній рік, адже 2020 — перший рік в історії, коли вся культурна індустрія трансформувалася з космічною швидкістю, відкривала нові формати та поставала у незвичайних проявах.

На початку і під час локдауну "Рубрика" писала про рішення, які застосовували діячі культурної сфери за кордоном, а тепер, коли карантин триває вже майже як півроку, ми ділимось тим, що вигадали в культурній галузі України.

Творчість у форматі онлайн

Ірина Горова, співвласниця групи компаній «MOZGI GROUP» розказала, що під час карантину багато діячів зазнали фінансових втрат, оскільки концерти та корпоративи — це основний заробіток багатьох артистів. Проте тепер, коли є монетизація на YouTube, навіть локдаун не став перепоною для творчості та не так сильно вдарив по кишенях співаків та медійників.

"Під час карантину ми, як і інші артисти, підтримали державні програми, по типу Stay Home. Ми записували роліки про підтримку гігієни та агітацією залишатись вдома. Потап записав перший ролик в порожньому залі, де він виступав без глядачів. Це дуже важко для артиста, але ми зробили це для підтримки духу. Ми робили джингли для онлайн-уроків у школах, підтримували морально та матеріально лікарів — намагалися робити все, що можемо", — розповідає Ірина.

Колаборації та мюзикли на Youtube

На карантині почали об'єднуватися формати онлайн і офлайн. У Палаці спорту пройшов концерт, знову ж таки, без глядачів, де виступили "Время и Стекло", ПТП, MOZGI, із застосуванням технології доповненої реальності. Змінився й формат подачі матеріалу. 

Для України принципово новим став мюзикл "РИТМ", знятий Монатіком, який об'єднав артистів. 

Денис Блощинський, співзасновник фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» та івент агенції 42, зауважив, що якби не існування креативної індустрії в онлайні, то зараз, після часткового скасування карантину, її би зовсім не існувало. 

Соціальні мережі стали справжнім порятунком, і дуже доречною стала поява нової мережі Tik Tok, де відтепер створюються стратегії популяризації деяких артистів. Також більш затребуваними стали подкасти в Україні. Це новий тренд для України, і у нас поки що не так багато подкастерів, але саме карантин став каталізатором розвитку. 

Онлайн концерти і танці в автомобілях

Принципово новим форматом, що навряд чи залишиться після карантину, але став порятунком та зв'язком між артистом та глядачем, стали онлайн-концерти. І хоча нічні мери європейських міст стверджують, що після локдауну вони будуть нецікаві глядачам, це —  безпрецедентні випадки, що надовго залишаться у нашій пам'яті. 

Онлайн-концерти проводило багато українських артистів, і це навіть було трендом у перші місяці локдауну. Винятком не став і, наприклад, інді-поп гурт [O], що був у Нацвідборі Євробачення та виділився серед інших незвичною інтерпретацією фольклорних мотивів. 

Соціальної дистанції дотримувались і під час інших концертів, куди глядачі приїжджали на машинах. Тут зберігся принцип автокінотеатру, але замість фільму глядачі дивились на виступ БЕZ ОБМЕЖЕНЬ.

І хоча по задумці виходити з машини не дозволялось, люди, що скучили за масовими заходами все ж таки трішки порушували карантинні правила.

Серенади під балконами — минуле століття. Концерти під балконами!

Для того, щоб не збирати натовп під сценою, організатори концерту BRO!Fest, що відбувся цього літа в Києві, зібрали глядачів перпендикулярно до сцени і назвали це вертикальним концертом. Під балконами готелю "Братислава" було встановлено сцену, а гості концерту споглядали виступ з балконів у номерах. 

концерт на карантине

Фото: lux.fm

концерт на карантине

Фото: lux.fm

"Так, карантин пройде, але не мине криза, тому потрібно робити нові продукти, повторювати рішення, які використали за кордоном чи вигадувати власні", — завершила Ірина Горова. І це правильно. Подкасти, мюзикли на YouTube, колаборації та концерти через доповнену реальність, лампові міні-вечірки та ще багато всього, чому тільки належить виникнути в Україні — все це — результат плідної діяльності українських митців, час на досягнення якого нам подарував тотальний локдаун.

2093

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: