fbpx
Сьогодні
Освіта 18:45 16 Лют 2019

Розмовні клуби англійської мови: як обрати свій?

Ідея, коли група однодумців збирається і спілкується на певну тему на одній мові виникла ще у часи античності. Зараз такий спосіб опанування іноземної мови часто називають найбільш ефективним. Як отримати максимум від «спікін клаб»? Відповідаємо.

В Україні існують вікові розмовні клуби (для дітей, студентів, дорослих, пенсіонерів), є клуби за інтересами (для вивчення ділової мови, технічних термінів, вільного спілкування під час поїздок), реальні і віртуальні, коли співрозмовники збираються у певній соціальній мережі. Розглянемо плюси і недоліки таких спільнот.

Неприємні сюрпризи і переваги розмовних клубів

Реальні клуби спілкування англійською пропонують своїм клієнтам вдосконалення розмовної навички. Часто ця пропозиція безкоштовна і є додатком до курсів. Тобто клієнтів заманюють нібито безкоштовними клубами, але ставлять умови, що два три рази на тиждень вони мають відвідувати заняття з граматики і лексики. Це нормальна практика, кажуть фахівці, і слід розуміти, що саме під час тематичного спілкування йде шліфування набутих знань. Так є у дитячих і підліткових «клабах», коли співрозмовники мають рівний рівень і однаково цікаві теми.

Але не слід плекати мрію опанувати мову, коли ви не маєте бази, а вас запрошують на «спікін клаб» як єдину форму вивчення англійської.

«Не маючи лексичної бази, клієнт, сподіваючись під час відвідування англійських клубів пізнати мову, стикаються з тією ж проблемою, що і учні, які йдуть на курси не за своїм рівнем – тобто вони не розуміють, про що йде спілкування, не можуть приєднатись до дискусії і в результаті знов втрачають бажання вивчити мову. Клуби – це, перш за все, практика для тих, хто вже має досвід, і вони не можуть замінити ази», – розповідає викладач Ірина Сергіївна.

А ось для тих хто вчить англійську певний час і мріє про те, щоб чужа мова стала зрозумілою, клуби – гарна практика. Тому, клуб фахівці рекомендують тим, хто вже має певний мовний досвід, який отриманий чи при самостійному навчанні, чи після серії уроків, чи після занять з репетиторами. Слід розуміти, що це не заняття, а зустрічі з такими ж, як і ви, студіозами, які мріють про мовний тренінг.

Розмовні клуби англійської мови

Як обрати тему і коло співрозмовників у «спікін клабі»?

Головна мета розмовних клубів – знайти рівних співрозмовників, які б обговорювали певну актуальну тему і створювали б дискусію. У цій формі важливий спікер, тобто людина, яка буде не тільки слідкувати за тим, щоб ніхто не відволікався від заданої тематики, але й виправлятиме мовні помилки, слідуватиме за тим, щоб учасники дискусії не порушували правил.

Поважні школи іноземних мов пропонують відвідування «спікін клабу» в якості бонуса. Є клуби, які відкривають в так званих «антикафе», у бібліотеках, студентських центрах. Це гарна можливість знайти нових друзів, але реальні клуби мають і певні недоліки. Серед них: психологічна несумісність з співрозмовниками, скасування зустрічі у разі, коли не зібрався кворум, незручне розташування приміщень, втрата часу на дорогу.

Буває так, що людина, що шукає співрозмовників, щоб практикувати англійську мову, хоче мати досвід у певній темі, але не знаходить їх через брак часу, чи інших причин. Тоді на допомогу приходять онлайн-клуби.

Одним з таких варіантів є онлайн-зустрічі в режимі скайп-конференцій. «На сайті школи EnglishDom можна обрати тему, що вас цікавить, зручний час і навіть співрозмовників з різних країн. Спікером стане носій мови чи досвідчений викладач. В такому форматі можна проводити зустріч з максимальним комфортом. Не треба кудись їхати, скасовувати зустріч через хворобу. Достатньо включити віконечко скайпу і починати спілкуватися. Можна займатися щодня, можна кілька разів на тиждень. Максимально на одну зустріч збирається 10 людей, не більше. Співрозмовники мають однакову мету, наприклад, відточити ділову мову, тож буде цікаво усім, хто підключився до такого формату», – розповідає Максим Сундалов, директор онлайн-школи англійської мови EnglishDom.

«Спікін-клаби» онлайн – це можливість уникнути конфліктів з співрозмовниками, які, наприклад, неприємно пахнуть, чи мають звичку торкатися, проявляють нездорову увагу.

Як підготуватися до зустрічей у розмовному клубі?

Особливої підготовки перед заняттями в «спікін клабі» нема. Можна вивчити кілька привітальних фраз до співрозмовників. Єдине, що треба зробити – пройти тестування і визначити рівень, на якому ви знаєте мову. Початковий: Elementary, Pre-Intermediate,  середній – Intermediate чи високий Upper-Intermediate, Advanced. На одній зустрічі мають бути люди з однаковими рівнями, тоді і розмова буде «клеїтися».

Переваги таких зустрічей – навчитися розуміти мову у вільному спілкуванні і самому висловлювати свої думки, подолати «страх говорити англійською» з малознайомими людьми. А ось відточувати вимову на таких заняттях ніхто не буде. Досвідчені «спікін клабівці» радять повторювати фрази за спікером і так розширювати свій словниковий запас.

Отже, розмовні клуби дають перш за все розмовну практику, що потрібно тим, хто досить довго вчить мову, знає правила, слова, може сконструювати речення. Це гарна можливість потренувати свої навички, подолати мовний бар'єр, відточити аудіювання (listening), поповнити лексичний запас (vocabulary), почути різні акценти, інтонації та відпрацювати власну манеру спілкування англійською мовою. Додатковим бонусом буде знайомство з цікавими співрозмовниками і різними поглядами на одну й ту ж ситуацію.

Клуби не замінять повноцінні заняття, але є гарним доповненням до уроків, лекцій чи занять з репетиторами курсів. «Спікін клаби» допоможуть підготуватися до поїздки за кордон чи навчання у іноземних закладах. Головне – знайти саме свій клуб.

* Текст підготовлений у партнерстві з EnglishDom (онлайн-школа англійської мови) 

5590

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: