Кейси

7 стереотипів зі школи: як не треба вчити англійську

І 7 правил, як все ж таки треба

Система освіти десятиліттями відточувала свої властивості, щоб зацементувати програму середньої школи в наших мізках. Але ось з програмою навчання англійській мові у них явно не склалося з самого початку. І це в жодному разі не "камінь в город" школи і викладачів англійської. Це спокійна констатація факту існуючої недосконалої і місцями дуже застарілої програми, яка обов'язкова до виконання. І те, як ми не розмовляємо англійською мовою по закінченню школи, є стовідсотковим підтвердженням сказаного.

Що ж не так у шкільній програмі? І що з цим робити? Як кажуть у нас в EnglishDom (онлайн-школа англійської – партнер "Рубрики" в освітніх матеріалах) – не дозволяйте стереотипам заважати вашій освіті.

❌  Стереотип №1: вчитися за підручником

Хоча без підручника не буває повноцінного навчання, але підходити до освоєння мови, як до вивчення точних наук в корені не правильно. Згадайте, як ми освоювали рідну мову? Перше – це сприймали мову на слух. Потім повторювали окремі слова, асоціювали їх з навколишнім середовищем, вчилися складати речення. І до того моменту, коли приходила пора вчити алфавіт і правила написання слів, ми вже вільно й усвідомлено розмовляли. Так навіщо ж застосовувати інший підхід до вивчення англійської мови?

✅  Правило №1: Навчальних посібників не повинно бути два: підручник і зошит. Навчання має бути всебічним, тому слід додати в навчальний набір: аудіо і відео-матеріал, пісні, ігри, цікаві тексти для читання, завдання для розвитку усного та письмового мовлення.

❌  Стереотип №2: оцінка є показником здібностей, а найменша помилка = привід для критики з боку вчителя і кепкувань однокласників.

Такий жорсткий підхід до навчання відбив бажання вчитися і розвиватися у 80% школярів. Кому заманеться повторити подвиг і говорити на уроці англійською, маючи такий сумний досвід? Тому більшість випускників шкіл після 7, а то й 12 років навчання, так і не можуть спілкуватися з іноземцями.

✅  Правило №2: Оцінка з певної теми уроку не говорить про здібності або їх відсутність до вивчення іноземних мов. Це всього лише оцінка знань по конкретній темі. Всі люди різні і засвоюють знання по-різному. Втома, хворобливий стан, непосидючість, пропустив пару фраз вчителя і вже пробіл у знаннях. Тут важливий індивідуальний підхід і гнучкість у навчальному процесі, можливість зробити крок назад і повторити або навпаки – побіжно пройтися по темі, в якій учень «як риба у воді», щоб не витрачати час. Не ставити погані оцінки за помилки, а пояснити, поправити і давати можливість тренуватися до тих пір, поки учень не заговорить впевнено і грамотно. На жаль, жорстка шкільна програма не дозволяє подібної розкоші, оскільки кожному учневі за 45 хвилин учитель може приділити 3 хвилини. Але якщо ви дійсно хочете знати англійську мову і вільно нею розмовляти, тоді онлайн-курси вам в поміч.

❌ Стереотип №3: чим більше слів вивчиш, тим швидше заговориш. Всім знайома техніка трьох колонок: слово – транскрипція – переклад, якими був обписаний не один блокнот. Слова окремо вивчити можна, але ними треба вміти користуватися! А така техніка освоєння мови не дає навіть найменшого розуміння того, як з цих слів скласти речення.

✅  Правило №3: Вчити нові слова необхідно в контексті і за темами. Освоюючи мову реченнями, ви розумієте принцип вживання слів, а тематичний поділ полегшить розуміння лексики.

❌  Стереотип №4: вчити мову тільки за допомогою навчальних посібників. І навіть якщо ваша школа може похвалитися тим, що на озброєнні у викладача є десяток різноманітних посібників, то подача цього матеріалу, як правило, залишається академічною. Більше того, більша частина уроку ведеться на рідній мові. А це не передбачає освоєння мов як живої структури, і в результаті – немає сприйняття мови на слух, навичок говоріння, правильної вимови.

✅  Правило №4: Навчальні посібники треба розбавляти і доповнювати різноманітними, цікавими особисто вам матеріалами. Зараз, спасибі інтернету і добрим людям, можна вчити мову за допомогою фільмів та серіалів з субтитрами, пісень, мультфільмів і адаптованих книг. Слухати подкасти і читати новини. За допомогою таких матеріалів, вивчення мови стає не тільки більш якісним і живим, дозволить краще зрозуміти менталітет іноземців, але і значно наблизить до бажаного рівня знань.

❌  Стереотип №5: Головне знати мову, а вимову необов'язково. Тому вимова у нас вітчизняна. Тому тільки у своїй вітчизні ми один одного і розуміємо. А те, що наше каркання, коли ми говоримо car (машина), фрікання (three) і фенькання (thank you) не розуміють ні американці, ні англійці – школу не хвилює.

✅  Правило №5: Вимову треба відточувати. Не можна серйозно сприймати людину, яку не розумієш. Тому що часто через неправильно вимовлене слово, його зміст змінюється кардинально.

❌  Стереотип №6: практикуватися завжди встигну. Сьогодні вихідний, завтра канікули, післязавтра в гості – нема часу практикуватися. Головне – теорія на зубок. Але ще ніколи тонни зазубреної теорії, нікому не допомогли заговорити.

✅  Правило №6: Теорію необхідно відразу підкріплювати практикою. Вивчили 10 слів в контексті – відразу застосовуйте їх в спілкуванні. Для цього потрібен співрозмовник: однокласник, сусід, друг, який теж хоче вчити мову. Можна шукати співрозмовників для спілкування по скайпу в інтернеті на тематичних форумах. У вихідні дні та на канікулах не переставайте тренуватися розмовляти, читайте адаптовану літературу, дивіться улюблений серіал на мові оригіналу з субтитрами. Для найкращих результатів важлива регулярність.

❌ Стереотип №7: не у всіх людей є здібності до вивчення англійської мови. Через подібні упередження багато вчать мову заради навчання. А таке навчання нікому не цікаво, абсолютно марно і навіть шкідливо, тому що, крім втоми, нічого не дає.

✅  Правило №7: Вивчити англійську мову може кожна людина в будь-якому віці, головне – правильно підібрати метод. Саме тому індивідуальне навчання і є запорукою успіху у вивченні мови. Звичайно, іноді знайти можливість десь вчитися, крім школи, складно, і в цій ситуації онлайн-навчання – найбільш зручний та ефективний спосіб розкрити і розвинути здібності дитини до вивчення мови.

І нарешті, найважливіше правило – за якісним навчанням варто звертатися до професіоналів, які зроблять процес вивчення мови осмисленим, цікавим і простим.

Максим Сундалов, засновник та керівник онлайн-школи англійської мови EnglishDom

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.