fbpx
Сьогодні
How to 17:00 20 Січ 2019

7 стереотипів зі школи: як не треба вчити англійську

І 7 правил, як все ж таки треба

Система освіти десятиліттями відточувала свої властивості, щоб зацементувати програму середньої школи в наших мізках. Але ось з програмою навчання англійській мові у них явно не склалося з самого початку. І це в жодному разі не "камінь в город" школи і викладачів англійської. Це спокійна констатація факту існуючої недосконалої і місцями дуже застарілої програми, яка обов'язкова до виконання. І те, як ми не розмовляємо англійською мовою по закінченню школи, є стовідсотковим підтвердженням сказаного.

Що ж не так у шкільній програмі? І що з цим робити? Як кажуть у нас в EnglishDom (онлайн-школа англійської – партнер "Рубрики" в освітніх матеріалах) – не дозволяйте стереотипам заважати вашій освіті.

❌  Стереотип №1: вчитися за підручником

Хоча без підручника не буває повноцінного навчання, але підходити до освоєння мови, як до вивчення точних наук в корені не правильно. Згадайте, як ми освоювали рідну мову? Перше – це сприймали мову на слух. Потім повторювали окремі слова, асоціювали їх з навколишнім середовищем, вчилися складати речення. І до того моменту, коли приходила пора вчити алфавіт і правила написання слів, ми вже вільно й усвідомлено розмовляли. Так навіщо ж застосовувати інший підхід до вивчення англійської мови?

✅  Правило №1: Навчальних посібників не повинно бути два: підручник і зошит. Навчання має бути всебічним, тому слід додати в навчальний набір: аудіо і відео-матеріал, пісні, ігри, цікаві тексти для читання, завдання для розвитку усного та письмового мовлення.

❌  Стереотип №2: оцінка є показником здібностей, а найменша помилка = привід для критики з боку вчителя і кепкувань однокласників.

Такий жорсткий підхід до навчання відбив бажання вчитися і розвиватися у 80% школярів. Кому заманеться повторити подвиг і говорити на уроці англійською, маючи такий сумний досвід? Тому більшість випускників шкіл після 7, а то й 12 років навчання, так і не можуть спілкуватися з іноземцями.

✅  Правило №2: Оцінка з певної теми уроку не говорить про здібності або їх відсутність до вивчення іноземних мов. Це всього лише оцінка знань по конкретній темі. Всі люди різні і засвоюють знання по-різному. Втома, хворобливий стан, непосидючість, пропустив пару фраз вчителя і вже пробіл у знаннях. Тут важливий індивідуальний підхід і гнучкість у навчальному процесі, можливість зробити крок назад і повторити або навпаки – побіжно пройтися по темі, в якій учень «як риба у воді», щоб не витрачати час. Не ставити погані оцінки за помилки, а пояснити, поправити і давати можливість тренуватися до тих пір, поки учень не заговорить впевнено і грамотно. На жаль, жорстка шкільна програма не дозволяє подібної розкоші, оскільки кожному учневі за 45 хвилин учитель може приділити 3 хвилини. Але якщо ви дійсно хочете знати англійську мову і вільно нею розмовляти, тоді онлайн-курси вам в поміч.

❌ Стереотип №3: чим більше слів вивчиш, тим швидше заговориш. Всім знайома техніка трьох колонок: слово – транскрипція – переклад, якими був обписаний не один блокнот. Слова окремо вивчити можна, але ними треба вміти користуватися! А така техніка освоєння мови не дає навіть найменшого розуміння того, як з цих слів скласти речення.

✅  Правило №3: Вчити нові слова необхідно в контексті і за темами. Освоюючи мову реченнями, ви розумієте принцип вживання слів, а тематичний поділ полегшить розуміння лексики.

❌  Стереотип №4: вчити мову тільки за допомогою навчальних посібників. І навіть якщо ваша школа може похвалитися тим, що на озброєнні у викладача є десяток різноманітних посібників, то подача цього матеріалу, як правило, залишається академічною. Більше того, більша частина уроку ведеться на рідній мові. А це не передбачає освоєння мов як живої структури, і в результаті – немає сприйняття мови на слух, навичок говоріння, правильної вимови.

✅  Правило №4: Навчальні посібники треба розбавляти і доповнювати різноманітними, цікавими особисто вам матеріалами. Зараз, спасибі інтернету і добрим людям, можна вчити мову за допомогою фільмів та серіалів з субтитрами, пісень, мультфільмів і адаптованих книг. Слухати подкасти і читати новини. За допомогою таких матеріалів, вивчення мови стає не тільки більш якісним і живим, дозволить краще зрозуміти менталітет іноземців, але і значно наблизить до бажаного рівня знань.

❌  Стереотип №5: Головне знати мову, а вимову необов'язково. Тому вимова у нас вітчизняна. Тому тільки у своїй вітчизні ми один одного і розуміємо. А те, що наше каркання, коли ми говоримо car (машина), фрікання (three) і фенькання (thank you) не розуміють ні американці, ні англійці – школу не хвилює.

✅  Правило №5: Вимову треба відточувати. Не можна серйозно сприймати людину, яку не розумієш. Тому що часто через неправильно вимовлене слово, його зміст змінюється кардинально.

❌  Стереотип №6: практикуватися завжди встигну. Сьогодні вихідний, завтра канікули, післязавтра в гості – нема часу практикуватися. Головне – теорія на зубок. Але ще ніколи тонни зазубреної теорії, нікому не допомогли заговорити.

✅  Правило №6: Теорію необхідно відразу підкріплювати практикою. Вивчили 10 слів в контексті – відразу застосовуйте їх в спілкуванні. Для цього потрібен співрозмовник: однокласник, сусід, друг, який теж хоче вчити мову. Можна шукати співрозмовників для спілкування по скайпу в інтернеті на тематичних форумах. У вихідні дні та на канікулах не переставайте тренуватися розмовляти, читайте адаптовану літературу, дивіться улюблений серіал на мові оригіналу з субтитрами. Для найкращих результатів важлива регулярність.

❌ Стереотип №7: не у всіх людей є здібності до вивчення англійської мови. Через подібні упередження багато вчать мову заради навчання. А таке навчання нікому не цікаво, абсолютно марно і навіть шкідливо, тому що, крім втоми, нічого не дає.

✅  Правило №7: Вивчити англійську мову може кожна людина в будь-якому віці, головне – правильно підібрати метод. Саме тому індивідуальне навчання і є запорукою успіху у вивченні мови. Звичайно, іноді знайти можливість десь вчитися, крім школи, складно, і в цій ситуації онлайн-навчання – найбільш зручний та ефективний спосіб розкрити і розвинути здібності дитини до вивчення мови.

І нарешті, найважливіше правило – за якісним навчанням варто звертатися до професіоналів, які зроблять процес вивчення мови осмисленим, цікавим і простим.

Максим Сундалов, засновник та керівник онлайн-школи англійської мови EnglishDom

Рубрика:
Кейси
13090

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: