fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 08:57 20 Сер 2020

Як зробити електросамокати частиною міста: рішення з-за кордону

Чи потрібно питання самокатів врегульовувати законодавчо, і якими є правила у інших країнах

Bolt у Києві

На початку серпня компанія Bolt запустила прокат електросамокатів по Києву. Це дуже потішило прихильників екологічних видів транспорту — нарешті хоч у цьому ми не відстаємо від Європи. Проте трапилося одне "але" — Віталій Кличко вийшов з критикою сервісу. За словами мера, сервіс прокату не був узгоджений міською владою і тому Bolt повинен прибрати зі столичних вулиць несанкціоновані транспортні засоби. До того ж, рух цього транспорту ніяк не регулюється законодавством України, отже місто не може дозволити оператору надавати такі послуги. Компанія-прокатчик не погодилася з цим рішенням і відмовилась згортати сервіс, посилаючись на принцип «все, що прямо не заборонено законодавством, дозволено». Кличко звернувся за допомогою до Верховної Ради і закликав депутатів «розробити та внести на одному з найближчих засідань зміни до законодавства про дорожній рух, визначити, як, де і за якими правилами можуть їздити електросамокати в містах». Bolt заблокував можливість оренди самокатів, але не тому, що прислухався до аргументів мера, а тому, що на вулицях «задощило».

За перетягуванням цього канату з цікавістю спостерігали жителі столиці і користувачі соцмереж. Думки розділилися. Ті, хто хоч раз спробував повною мірою скористатися цим сервісом поза Україною, обома руками підтримали новацію, адже, безумовно, ідея дуже зручна і приваблива: знайшов в додатку найближчий до тебе самокат, сів на нього і поїхав у справах. Коли приїхав, залишив там, де спинився — робітники транспортної компанії приберуть двоколісного «коня» ввечері, доставлять його назад на базу і підзарядять.

Пішоходи і водії автомобілів здебільшого встали на сторону мера, звинувачуючи самокатчиків у потенційній небезпеці створення аварійних ситуацій як на пішохідних зонах, так і на проїжджій частині. Їх теж можна зрозуміти — приватні електросамокати, які зараз їздять у різних містах України і по дорогах, і по велодоріжках, і по тротуарах, вже були причинами аварій і просто травм для водіїв.

Щоб розібратися в тому, хто з них більше правий, подивимось туди, де сервіси з  прокату електросамокатів вже не є новачками на ринку послуг. Як казав Остап Бендер, «закордон нам допоможе».

електросамокати

Скульптура самокатчика у Будапешті

Уся правда про електросамокати за кордоном

Кілька років тому мода на самокати найчастіше викликала у людей посмішку, власники «дошки з коліщатками» сприймалися за інфантилів. Досить швидко ситуація змінилася — компактний мобільний транспорт наповнив світові мегаполіси, його зручність оцінили навіть найзапекліші скептики. Разом з вмираючими упередженнями почала розвиватися і інфраструктура орендованих електросамокатів. 

Мандрівники стверджують, за кордоном прокат індивідуального електротранспорту — звичайнісінька справа. Майже в усіх столицях ви можете помітити примітні життєрадісного кольору «парковки», безліч щасливих вершників, та й ціни там набагато гуманніші, ніж ті, які поки що пропонують українським користувачам.

Але, якщо ви думаєте, що на заході інтегрування електросамокатів в мережі міста проходить безболісно  — це не так.  

електросамокати

Остін, США

Наприклад, у техаському Остіні ситуація близька до китайського вело апокаліпсису — електросамокатів занадто багато. У Сан-Франциско, Мадриді та Антверпені довелося у терміновому порядку створювати закони, які регулюють діяльність шеренгових компаній вже після їх появи, аби не допустити катастрофи тотального захаращення. 

електросамокати

Кинуті самокати у Парижі

З цієї ж причини було заборонено нерегульований трафік електросамокатів у Парижі. До 2019 року у місті було дозволено працювати 12 шеринговим компаніям, у результаті чого покинуті де попало самокати буквально захаращили місто. Побільшало роботи і поліції — недосвідчені водії постійно збивали людей на вузьких вулицях, почастішали ДТП. Щоб припинити «самокатний хаос» владі довелося ввести штрафи (135 до 1 500 євро) за неправильну парковку самокатів, їзду по не пристосованим тротуарам і перевищення швидкості в 20 км/ч. Самим компаніям-операторам встановили обов'язкові платежі на користь міста за кожен прокатний самокат у їхньому парку — від 50 до 70 євро за одиницю.

У Німеччині кататися на електросамокатах можна, але тільки по велодоріжках, а там, де їх немає — по проїжджій частині. Раніше уряд хотів дозволити їздити і по пішохідним зонам, але пішоходи збунтувалися і буквально вляглися поперек тротуарів під самокатні колеса. 

«Як пішоходи ми, звичайно, не проти того, щоб замість великих і смердючих машин вулицями їздили маленькі електричні самокати, — сказав на мітингу Роланд Штімпель з Німецького союзу пішоходів. — Ми проти того, щоб у нас крали простір». 

Жителі Берліна писали так багато скарг в поліцію на новий транспортний засіб, що в результаті поліцейським довелося роздавати на вулицях брошури п'ятьма мовами із вказівками, як правильно їздити на самокаті.

електросамокати

Інструкції з користування електросамокатами. Фото: dw.com

Є у Німеччині досвід і більш радикального підходу. Мерія Бремену встановила для сервісних компаній такі суворі правила ліцензування, що бізнес по прокату самокатів взагалі втратив сенс.

В Іспанії дуже багато компаній по прокату електросамокатів, скутерів, електровелосипедів. Але тут ці всі прокатні засоби мають свої паркомісця. За порушення правил парковки передбачені штрафи, адже коли сервіс прокату тільки розпочинав працювати, самокати теж валялись де завгодно, і по дворах, і на вулицях. Крім того, у Барселоні ввели  жорсткий поділ за типами і швидкісним характеристикам двоколісного електричного транспорту в усій міській мережі.  Наприклад, на тротуарах без бордюру не можна їздити швидше 10 км/год.

У Сполучених Штатах правила різні. У Каліфорнії необхідно мати водійські права і шолом на голові, їздити можна по велодоріжках і магістралях. А ось у місті Нешвілл електросамокати взагалі заборонили після смертельного випадку. 

Дорожньо-транспортні пригоди за участю самокатчиків зовсім не поодинокі. У 2019 році у Сполучених Штатах підрахували, що у ДТП з електросамокатами у шість разів частіше, ніж з автомобілями, гине водій, переважно, електроскутера. Ще одне американське дослідження показало, що одна з п'яти тисяч поїздок на електросамокаті закінчується фізичними травмами, у більшості випадків це удари голови.

електросамокати
Не варто забувати і про екологічну складову. Ілюзія безперервного користування електросамокатами без підзарядки все частіше призводить до проблеми погіршення екологічної ситуації.  Знеструмлені самокати нерідко кидають не тільки на вулицях, а і у міські водойми. Торік у порту Марселя підняли з дна кілька сотень самокатів тільки за один сезон.

Як з'ясували вчені США, утилізація одного самоката і його батарей за весь термін володіння завдає довкіллю стільки ж шкоди, скільки один автомобіль.  Це парадоксально, але факт. Власники самокатів не поспішають виконувати свої зобов'язання і перекладають це на міські служби, просто викидаючи використане обладнання на міські звалища.

На цьому тлі міста на кшталт Нью-Йорка, де заборонені компанії оренди електросамокатів, і Лондона, де електросамокати просто не існують в законодавчій системі і фактично не можуть їздити ніде, тільки виграють. Виграють час на створення законів до того, як лавина неконтрольованих самокатів прийде до них і захопить весь міський простір.

електросамокати

Лондон, фото Getty Images

Втім, у Великій Британії робота у цьому напрямі вже триває. Близько 30 міст, такі як Бірмінгем, Брістоль, Ліверпуль, Манчестер, Кембридж, Бат і Лондон проявили інтерес до участі у 12 місячному пілотному випробуванні. Користувачам буде дозволено пересуватися по суспільних дорогах і велосипедних доріжках без потреби в правах на управління зі швидкістю до 20 км/год. Особисті електричні самокати досі перебувають під забороною.

У Данії слідом за собачими упряжками, сігвеї, електросамокати та інші електричні засоби визнані повноправними учасниками дорожнього руху.  Міністерство транспорту Данії дозволило їздити на даних видах транспорту по велодоріжках. На офіційному сайті міністерства з'явилися правила дорожнього руху для користувачів цих пристроїв.

У серпні минулого року у Мілані ввели заборону на діяльність компаній, які надають електросамокати на прокат, такі обмеження мали діяти до тих пір, поки в Італії не будуть розроблені чіткі правила використання цих самокатів. Але вже у травні цього року, враховуючи досвід під час пандемії, уряд оголосив про готовність допомогти жителям в придбанні засобів індивідуальної мобільності

Акція діє для жителів міст з населенням від 50 000 чоловік.  Можна буде купити звичайний і електричний велосипед або самокат — як альтернативу громадському транспорту і особистому авто. Потрібно буде завантажити рахунок з магазину на спеціальний сайт, отримати знижку до 500 євро — і після цього зробити вигідну покупку.  Можна відшкодувати витрати заднім числом — програма буде враховувати всі покупки, здійснені з 4 травня.

електросамокати

Американська компанія Tortoise в Атланті пішла ще дальше, вона відкрила інноваційний сервіс оренди самокатів, які можуть пересуватися без безпосередньої участі людини. Самокати самі приїжджають у точку виклику і самостійно виїжджають на підзарядку після завершення оренди. Також вони оснащені камерами і додатковими двома невеликими висувними колесами, завдяки яким самокат отримує стійкість при автономному русі. Викликати самокат можна через спеціальний додаток. Після оформлення замовлення, оператор відправляє до замовника заряджений екземпляр і контролює через камеру швидкість і безпеку їзди. Якщо самокат в ході автономного руху впав або був кимось збитий, до нього відправляється співробітник місцевої підтримки. Такий удосконалений сервіс теж буде сприяти підтриманню порядка в місті.

Але повернемося до України

Спостерігаючи за досвідом інших країн, необхідність законодавчого врегулювання та узгодження правил користування електросамокатами з місцевою владою, стає очевидною. так чи інакше, із часом, ростом популярності цього транспортного засобу та кількості людей, що користуються ним, ця потреба лише зростає.

Що стосується України, то у нас все тільки починається. Ми маємо унікальну можливість не проходити весь шлях з нуля, а взяти найкраще зі світової практики та впроваджувати це відразу.

електросамокати

Олексій Кушка, директор ТОВ «Некстбайк Київ», ще на етапі анонсування послуг з прокату електросамокатів в Києві, висловив свої пропозиції

«Починати необхідно із законодавства. З визначення, що таке «електросамокат», і які є права і обов'язки у його власника/водія. Відповідно права і обов'язки, а також взаємини між учасниками дорожнього руху, пішоходами повинні бути чітко регламентовані в наших ПДР.

На муніципальному рівні слід визначити процедуру, яка дозволить подібним компаніям займатися діяльністю з надання в оренду самокатів. Наприклад, проведення інвестиційного конкурсу на право займатися такою діяльністю на певних локаціях. У цьому випадку компанії-учасники конкурсу повинні зробити внески в казну міста за право користуватися його інфраструктурою, що є чесним і справедливим рішенням: платити податки місту і країні. 

Для зниження рівня ДТП в умовах конкурсу, визначити максимальну швидкість, з якою можуть переміщатися користувачі самокатів, кількість самокатів, які кожна з компаній може поставити в місті. Крім того, визначити, на яких локаціях або в яких зонах користувачі зможуть паркувати самокати, щоб уникнути хаосу.

Необхідно налагодити роботу поліції, слідства і прокуратури із розгляду випадків вандалізму та крадіжки самокатів. Адже якщо інвестор розуміє і бере на себе відповідальність перед містом і його громадянами, то і держава також повинна захищати його від подібних ситуацій».

Переваги орендованих електросамокатів перед машинами очевидні. Вони менше забруднюють навколишнє середовище, займають менше місця, вони дешевше і часом навіть швидше машин, особливо, якщо мова йде про дорожні пробки. Оренда електросамокатів і самі самокати — це круто, але чіткі, засновані на дослідженнях, правила про місце їзди, швидкості, шоломи, сигнали іншим учасникам руху та багато іншого — необхідна база для належного впровадження сервісу та його розвитку.

4862

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: