Корисності

“Плюшки” для електрокарів в Україні. Що дають зелені номера?

Лікнеп для всіх, хто хоче перейти з бензину або газу на зелений транспорт. Розповідаємо, де безкоштовно зарядити електромобіль, які знижки та привілеї надаються власникам

За даними МВС, на сьогоднішній день в Україні вже зареєстровано майже 23 000 таких автомобілів. За даними асоціації "Укравтопром", за 2019 рік українці придбали 7542 електромобіля. У цьому році їх було на 42% більше, ніж у минулому. Україна реально є одним зі світових лідерів за темпами зростання продажів електромобілів, заявляють у Міністерстві. Таким чином, за минулий рік ринок легкових електромобілів у нашій країні виріс майже на третину. Чому так відбувається і чи дійсно так вигідно їздити на електрокарі — розбираємося разом.

Якими привілеями користуються електромобілі в Україні?

Електромобілі в Україні мають величезну підтримку у держави, а їх вартість приваблива для наших громадян. Це пояснюється пільгами для покупки або ввезення зеленого транспорту. Покупці електромобілів звільнені від сплати ПДВ, а це — 20% від його ціни, а також від митних платежів. Ці норми — тимчасові і діятимуть ще трохи більше року — до 2022. Єдиний податок, який доведеться заплатити — акцизний: за 1 кВт*год автомобіля потрібно буде заплатити 1 євро. Наприклад, за Nissan Leaf, популярний серед українців, доведеться заплатити всього 24 євро. Але і від цього податку імпортерів електрокарів хотіли звільнити — ця норма була в законопроектах №8159 і 8160, але їх відкликали. Не виключено, що документи допрацюють і зареєструють в Раді незабаром знову.

"Більш привабливих умов для купівлі автомобіля, ніж зараз є для електромобілів, ми не знайдемо. При цьому ми отримуємо більш ефективний, чистий, сучасний транспорт", — каже Анна Заруцька, представниця української асоціації учасників ринку електромобілів EV-UA.

Ідея пільг для зеленого транспорту була запозичена з європейських країн, де користувачі електромобілів мають більш широкі привілеї. Це, наприклад, безкоштовна стоянка на парковці або знижка на пересування по платних дорогах. Такими пільгами користуються водії в Норвегії та Німеччині.

Для чого потрібні зелені номери?

Щоб ідентифікувати екологічний транспорт, в Україні були введені зелені номери. Для зручності деякі дорожні знаки теж тепер з зеленими позначеннями, щоб водіям електрокарів було легше орієнтуватися.

Такі номери можна поставити тільки на авто з нульовим рівнем викидів, гібридні автомобілі до них не відносяться. З початку жовтня такі знаки почали видавати в сервісних центрах МВС при реєстрації і перереєстрації автомобіля. Їх видають на загальних підставах, їхня вартість така ж, як і у звичайних номерів. Вона залежить від характеристик автомобіля. Розрахувати, скільки буде коштувати держномер і процедура реєстрації для вашої машини, можна на сайті МВС.

Скільки коштує електромобіль?

Варто почати з того, що "зелені" автомобілі набагато економніші за бензинові і дизельні. Один кілометр на електрокарі в середньому коштує близько 25 копійок, а якщо заряджатися на безкоштовних зарядках, про які ми розповімо нижче, то в цю ціну включаються тільки амортизаційні витрати. А заряду навіть найдешевшого авто вистачає на 150 км влітку і 90 км — взимку.

За даними порталу "Укравтопром", 91% куплених українцями легкових електромобілів у 2019 році були б/в. Лідерські позиції на вторинному ринку займає Nissan Leaf. Його середня ціна — 12-15 тисяч доларів.

За ним слідують TESLA Model S, BMW i3; FIAT 500е, VOLKSWAGEN Е-Golf, RENAULT Zoe, MERCEDES-BENZ B -Class Electric Drive, TESLA Model X, CHEVROLET Bolt, JAGUAR I-Pace.

Де заряджати електромобілі?

Зарядна інфраструктура не встигає за кількістю автомобілів, але тільки тому, що електромобілі з'явилися відразу і у великій кількості. Обивателю з великого міста України може здатися, що електропарковкі з зарядками є на кожному кроці. Це пояснюється обов'язковою вимогою облаштовувати електричними зарядками не менше 5% машиномісць на паркувальних майданчиках. Будучи на посаді заступника міністра Мінрегіону, Лев Парцхаладзе говорив, що до 2030 року всі 100% машиномісць на стоянках в Україні повинні бути оснащені електрозарядками. З початку цього року парковка автомобіля з бензиновим або дизельним двигуном на місці для електромобілів стала адміністративним правопорушенням і карається штрафом від 340 до 510 гривень.

Втім, зарядити електромобіль в місті — не проблема в порівнянні з можливістю зробити це в поїздці на далекі відстані, адже знайти зарядку в регіонах або на трасі важко. Виправити це планує міністр інфраструктури Владислав Криклій, який і сам їздить на електрокарі. Нещодавно він заявив про намір встановити швидкісні зарядні станції на головних магістралях країни.

У власників електрокарів є такі варіанти для безкоштовної підзарядки в Києві:

  • Підземний паркінг ТРЦ Gulliver (оплачуєте лише парковку 15 грн/год)
  • Бізнес-центр "101 Tower" (оплачуєте лише парковку 20 грн/год)
  • Підземний паркінг готелю Hilton (парковка — 30 грн/год або 200 грн/добу)
  • Бізнес-центр IQ, тариф: з 7:00 до 23:00 — 20 грн/год, з 23:00 до 7:00 — 10 грн/год
  • Безкоштовна станція ElectroCars навпроти готелю "Русь"
  • Автосалон Mitsubishi на вул. Набережно-Лугової 4 (безкоштовно, але довго — підзарядка від розетки 220В)
  • Ресторан "Ohota na Ovets" (якщо попросити у персоналу шнур)
  • Зарядний пристрій на площі Мистецтв біля ресторанів Рибаlove і Crab's Burger, користуватися можна в будь-який час і безкоштовно
  • Швидкісна зарядка електромобіля біля "Укргазбанк" на В. Васильківській 39

По Україні також є мережі електрозаправок:

  • WOG — можна заряджати безкоштовно, але довго. Більше 300 точок по всій Україні
  • Autoenterprise — тарифи: 10 кВт — 1 грн/хв, 20 кВт (швидка зарядка) — 2 грн/хв, 40 кВт — 4 грн/хв
  • Мережа "ТОКА" — для користування необхідно зробити передоплату від 1000 до 3000 грн, при цьому тариф становить від 0,73 до 0,84 грн за еквівалент 1 км пробігу Nissan Leaf (в Києві, Одесі та Львові)
  • У готелях. Подорожуючи Україною на електромобілі, вибирайте готелі за критерієм наявності зарядки для електромобілів. Такий фільтр можна поставити на сайті для бронювання житла Booking.com

Залишається ще варіант з домашніми розетками. В інтернеті продаються спеціальні адаптери для цих цілей. Вони розраховані на спеціальні трифазні розетки на 380В, проте є і ті, які можна підключати до розетки 220В. Зручність у тому, що зарядити машину з таким адаптером можна де завгодно, але використовуючи звичайну розетку 220В, повна зарядка Nissan Leaf при ідеальному математичному розрахунку і без зниження потужності займе майже 10 годин. На практиці, з огляду на постійні перепади електрики, зарядка може затягнутися і на довший час. При установці трифазної розетки цей час скорочується до 2,5-3 годин. Такі "портативні" зарядки обійдуться вам від 6 до 15 тисяч гривень, їх можна возити з собою і використовувати для підзарядки будь-які відповідні розетки.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.