fbpx
Сьогодні
Екорубрика 10:30 18 Лют 2020

"Школа маленьких екогероїв": як миколаївські садочки виховують небайдужих дітей

Якщо ви досі думаєте про екологічні проблеми так, ніби від вас нічого не залежить — обережно! Зараз ви зможете змінити вашу думку. Адже навіть найменші діти вже зараз творять зміни в Україні.

English version here

Новини про зміни клімату та екологічні проблеми можна зараз почути всюди. Вони лунають з інтернету, телевізорів, радіо. Незважаючи на те, що всі ми оточені цією інформацією, деякі з нас досі живуть в рожевих окулярах та не розуміють або не знають, що стоїть за еко-свідомістю. Який вихід все ж таки можна знайти? Як боротися з необізнаністю? Відповідь на це питання знайшла команда "Агенції розвитку Миколаєва"

За підтримки Управління освіти Миколаївської міської ради, Департаменту житлово-комунального господарства та генерального партнера, компанії PepsiCo Ukraine команда в партнерстві з Ресурсним центром громадських ініціатив започаткувала освітній проект "Школа маленьких екогероїв". Цей проект створений саме для вихованців дитячих садків, за допомогою якого найменші учні дізнаються про еко-свідомість та навчаються важливим звичкам, які зберігають нашу планету та їхнє майбутнє. "РУБРИКА" поцікавилася у керівниці проекту, Анни Ганжул, як команді їхньої установи вдалося втілити проект у життя.

Школа маленьких екогероїв Миколаїв

Початок проекту

"У 2016 році ми запустили проект з роздільного збору відходів екологічного направлення на базі шкіл міста", розповідає пані Анна. За словами керівниці проекту, починала команда буквально з нічого, але було бажання щось змінити в рідному місті, тому вони почали діяти. Першим кроком була організація марафону з роздільного збору відходів, в результаті якого 4 школи міста отримали контейнери для сортування. "На цьому прикладі ми побачили, що це працює, і при підтримці міської влади та міського голови, за кошти місцевого бюджета, ми змогли впровадити цю систему в усіх школах",  розповідає Анна Ганжул. 

В рамках проекту в кожній школі Миколаєва започаткували еко-патрулі, якими керують саме учні. Вони проводять для дітей молодшого віку тренінги з екології, де їх навчають, як можна зберегти навколишнє середовище. Побачивши результати серед дітей перших класів, у команди з'явилася ідея запровадити подібні практики в дитячих садочках. Так народився проект "Школа маленьких екогероїв", який стартував 2 грудня минулого року. 

Як зацікавити проблемами екології наймолодших?

Частиною ініціативи стала команда аніматорів-екогероїв, які в ігровій формі навчали діток, як правильно сортувати сміття й розповідали, чому корисно та важливо здавати відходи на переробку. Головними персонажами анімаційної програми стали Соломійка і Богданчик. Вони члени шкільного еко-патрулю. "Коли дітки перейдуть до школи, вони навіть можуть стати членами цього екопатрулю, для них це екогерої, до яких вони можуть прагнути", пояснює проектна менеджерка.

Школа маленьких екогероїв

Для реалізації проекту також розробили книжку-розмальовку "Розмальовка твоїх еконавичок". З цими матеріалами після анімаційної програми, діти разом з Соломійкою та Богданчиком рятували від відходів островки.  "У нас були островки, засмічені різними видами відходів, – каже Анна Ганжул.  Ми також розробили на кожну фракцію відходів певного додаткового персонажа. Зараз вони називаються Сміттєвичками. У нас не просто контейнери по кольорах кожен контейнер з конкретним персонажем, який дякує за те, що його годують цим видом відходів". 

Наступним етапом проекту стане розробка методичних матеріалів для вихователів дитячих садочків. За словами Анни Ганжул, на основі фідбеку та напрацювань вихователів 26 пілотних дитячих садочків, де вже запровадили систему роздільного збирання відходів, та роботи професійних психологів та педагогів, буде створена цікава універсальна система навчання дітей з екології.

Початок великих змін

Завдяки проекту, всі садочки міста вже отримали великі контейнери-накопичувачі для відходів. Зараз команда працює на тим, щоб дооблаштувати протягом цього року абсолютно всі дитячі садки маленькими контейнерами для сортування. В цьому їм допомагає Департамент житлово-комунального господарства.

За словами лідерки агенції, шлях до організації та запровадження еко-проектів був не з легких. Пані Анна розповіла для "Рубрики", що спочатку існувало дуже багато нерозуміння та скептицизму до сортування відходів. Багато людей, особливо дорослих, не вірили в потрібність та взагалі можливість еко-ініціатив. Протягом всього проекту з роздільного сортування відходів команда "Агенції розвитку Миколаєва" боролася з міфами щодо того, що відбувається з відходами після сортування.  

"Ми пояснювали шлях відходів, куди вони потрапляють, що з ними відбувається. Якщо вони потрапляють на полігон що буде, яку користь чи шкоду вони несуть, тому поступово у дітей та підлітків, а потім у їхніх батьків, сформувалося розуміння, що ми відповідаємо за наше сміття",  наголошує менеджерка ініціативи.

Школа маленьких екогероїв

Так завдяки навчанню та просуванню еко-свідомості команді вдається змінювати ментальність містян. "Поступово ми бачимо, що люди вже готові до цього процесу. Кожен на своєму рівні може стати дійсно справжнім партнером проекту", каже пані Анна. Вже під час реалізації проекту "Школа маленьких екогероїв" команда агенції побачила активну позицію батьків, які дуже раді, що така ініціатива відбувається у Миколаєві. Що стосується дітей, то ігрова форма навчання стимулює їх до результатів діти стають зацікавлені у збереженні довкілля та чистоти їхнього власного міста.  Діти ростуть із розумінням екологічних питань та з потрібними навичками. 

Як розповіла Анна Ганжул, навіть вона відчула на собі вплив цього проекту:

"Мій племінник, зараз йому 5, також брав участь у програмі, як і всі дітки нашого міста. Я вже бачу в ньому зміни він вже вдома починає сортувати відходи, називає персонажів і каже, що це необхідно. Саме з цього починаються великі зміни, навіть не в дуже великих містах".  Вже понад 10 000 дітей стали учасниками проекту та почали розвивати корисні звички, які допоможуть їм зробити Миколаїв більш екологічним у майбутньому. 

Проект "Школа маленьких екогероїв" змінює ставлення дітей та дорослих до екологічних проблем та взрощує нове еко-свідоме покоління. Кожен день завдяки цій  ініціативі формується більш екологічне місто. Команда доводить, що ніколи не пізно навчатися та змінюватися. Кожен може зробити перший крок до еко-свідомості і стати справжнім екогероєм вже зараз. Прийшов час всім нам зняти рожеві окуляри та почати реальні зміни. Давайте дізнаватися більше про екологічну ситуацію та долучатися до глобального руху з захисту довкілля! Саме обізнаність стане першим кроком до збереження нашої планети.

Читайте також: Херсонщина без сміття: як школярам вдалося створити власну екологічну ініціативу і отримати грант у 12,5 тисяч євро

Фото: Агенція розвитку Миколаєва

18326

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: