fbpx
Сьогодні
Кейси 12:28 11 Кві 2023

Бізнес у шостому класі. Як 12-річний школяр створив екоферму та продає зелень власного виробництва

Шестикласник із Києва Святослав Лавриненко — уже підприємець. Виконуючи завдання з біології з пророщування насіння, хлопець так захопився, що відкрив екоферму в родинній квартирі. Тепер він вирощує цибулю, руколу, базилік. Буквально за кілька днів його телеграм-канал “Стручок” набрав скільки підписників, що клієнти вже стають у чергу, бронюючи зелень на місяці вперед.

English version here

Хлопець зізнається, що не планував ставати підприємцем. Йому просто подобалося спостерігати, як проростає насіння різних культур: квасоля, кавуни, огірки. Одного дня подруга його мами придбала у нього цибулю та написала про це пост на Фейсбуці. І — понеслося: повідомлення, замовлення, нові бізнес-задачі. Своєю історією та планами на майбутнє Свят поділився з "Рубрикою".

екоферма вдома у школяра

Джерело: телеграм-канал "Стручок"

Завдання на "відмінно" і власна екоферма: з чого все почалося

"Добрий вечір, ви можете взяти інтерв'ю в мене та моєї вчительки по біології. Вона мене надихнула", — таку відповідь ми отримали від Свята на повідомлення з пропозицією дати "Рубриці" інтерв'ю. Хлопець розповідає, що близько двох місяців тому на уроці біології клас отримав завдання проростити вдома насіння квасолі. Саме з цього й почалася бізнес-справа шестикласника.

"У мене вийшло проростити дві насінини — одна мала корінь, а інша — ще й стебло. За це я отримав найвищий бал. І мені стало цікаво, як проростатиме огірок, кавун, горох. Потім посадив цибулю. Мені подобається, що воно все дуже швидко росте. Наприклад, квасоля підростає на 2 см в день", — розповідає Свят.

Цікавість хлопчика переросла в невелику екоферму на підвіконні та в кімнаті. Разом із дідусем вони поїхали до господарського магазину й закупили насіння, ґрунт, форми для рослин. На ринку купили цибулю для висадки. Свят інвестував свої кошти в бізнес — хлопець збирав гроші, які йому дарували на дні народження.

Технологію висадки й пророщування насіння він вивчив на уроках біології — тому йому було цікаво ці знання застосовувати на практиці.

Висадивши свій мінігород, хлопець вирішив створити й телеграм-канал. Спершу там було всього 14 підписників — тільки родичі Свята. Хлопець ділився з ними своїм "урожаєм" та процесом його вирощування.

екоферма вдома

екоферма вдома

Перший "урожай": квасоля й цибуля. Фото з телеграм-каналу "Стручок"

Першою клієнткою екоферми стала подруга мами хлопчика Олеся Остафієва — теж підприємиця. Придбавши у Свята кілька пучків цибулі, вона написала про це пост на своїй Фейсбук-сторінці. І після цього кількість підписників телеграм-щоденника стала швидко зростати.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0vgi8ibYXaHesJfzanF7aifEexj1G7HDEJyTi6atW6RyBtXpeR85sgbD2jiSnhYcAl&id=100000168802864

"Зараз я приймаю замовлення наперед. Бо багато чого ще не виросло. А щось я тільки висіваю. Я роблю голосування серед підписників, що б вони хотіли в мене купити. Цибуля, кріп та часник стали найпопулярнішими варіантами. Дещо з цього я вже посадив".

Готові замовлення Свят доставляє особисто або відправляє поштою.

Світлана Дякевич — вчителька біології Святослава. Вона навіть не здогадувалась, що надихнула хлопчика на створення власного бізнесу. Говорить, що Свят був одним із небагатьох учнів, які виконали завдання з пророщування насіння. Його роботу вона навіть показувала як приклад іншим.

"Святослав не говорив мені, що в нього є ця ідея. Він поділився своїм телеграм-каналом, коли вже були перші результати. Я була дуже вражена. Адже зараз дітей настільки складно зацікавити шкільними предметами. За роки роботи у школі, це перший такий приклад у моїй практиці. Такого, як Свят, у мене не було", — розповідає пані Світлана.

"Його приват завалений замовленнями на городину та запрошеннями на інтерв'ю"

Олеся Остафієва поділилася у своїх соцмережах, як невеликий бізнес Свята стає його власною MBA-програмою. 

"Його приват завалений замовленнями на городину та запрошеннями на інтерв'ю. Свят отримав нові виклики та нові уроки", — пише Олеся.

Через такий наплив клієнтів хлопчикові доводиться швидко вчитися справлятися з підприємницькими викликами. Перший — правильне бізнес-планування. Щоб задовольнити попит, Свят розбив свою скарбничку та закупив необхідне для висадки зелені. І зрозумів, що пішов "у мінус". "Так він дізнався, що пучок базиліку має коштувати не 25 гривень, як він планував".

Другий — криза зростання. На всі запити він фізично не встигає відповідати й вже усвідомив, що йому потрібен помічник. Крім того, за словами Олесі, він уже веде перемовини з однокласниками, які готові вирощувати городину в себе вдома та постачати йому.

Третій — комунікації. "Перспективи розвитку бізнесу не були прокомуніковані з сестрами, тож коли дитяча кімната стала вщент забитою горщиками та пропахла цибулею, вони повстали та виселили брата з кімнати. Так він дізнався про розширення бізнесу та про додаткові витрати на оренду".

Свят говорить, що зараз частину своєї городини він вирощує у квартирі дідуся. Саме там він зайняв окрему кімнату, де й розставив горщики з зеленню. Але все ж, уже зараз потрібно думати, як вирішувати проблему "посівних площ" у майбутньому.

Мрія про великий екобізнес та натхнення для однокласників

Влітку Свят планує поїхати на дачу і там зайнятися власним городом. Хлопчик хоче вирощувати помідори, зелень, овочі. Зароблені гроші він планує інвестувати в цю справу, аби розширювати й розвивати її.

"У мене вже питають про розсаду. Тому я хочу встановити мінітеплиці й вирощувати помідори черрі, перець. А також шпинат, базилік, брюссельську капусту", — ділиться планами Свят.

Щоб розробити бізнес-план і стратегію, він попросив допомоги у мами. Наразі він має багато планів та ідей. Але найбільше схиляється до того, аби вирощувати овочі на дачі влітку. Також хлопчик уже займається розкручуванням TikTok профілю, щоб збільшувати кількість аудиторії. Зізнається, що має ще багато роботи й багато чому треба повчитися, але має підтримку та помічників.

Світлана Дякевич, вчителька Свята, говорить, що хлопчик своїми успіхами надихнув і однокласників. Адже тепер у дітей немає сумнівів і запитань "Навіщо вчити біологію?"

2
1981

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: