fbpx
Сьогодні
Туризм 13:57 21 Лип 2021

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Вихід є! Ол-інклюзив і лежання під сонцем біля басейну — це, звісно, добре. Але що робити, коли просто лежати вже несила? Розповідаємо, як на будь-який смак урізноманітнити “класику” єгипетської відпустки.

English version here

Пам'ятаєте, як дивилися із захопленням "Мумію" та "Індіану Джонса"? Якою ж далекою від пригод в екзотичному Єгипті іноді виявляється реальність, коли вперше поїхати на all inclusive! Але відставити паніку. Організувати собі єгипетські пригоди (тільки без мумій, які воскресають, та небезпечних перегонів) можна і під час подорожі в Єгипет просто зараз. Наразі єгипетський уряд розвиває багато інших напрямків туризму, прагнучи урізноманітнити досвіди туристів — відкриває все більше музеїв, нові раніше невідомі локації, а з появою спеціального застосунку на мобільний телефон легше буде подорожувати Єгиптом соло. Що ж іще робити в Єгипті, як не їсти, пити і засмагати коло басейну? Розповідаємо про головні маст ду 2021.

Дюна

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Пустеля неподалік міста Хургада

96% території Єгипту займає пустеля. А отже, навідатися до пустелі, хай і на самий її краєчок — це те, без чого подорож до Єгипту не зараховується. Туроператори в готелях знають, що робити і як безпечно доправити туристів до пустелі, де вони переживуть справжню пригоду в дусі Індіани Джонса: джипи, пісок, сонце та жителі пустелі — бедуїни, які досі живуть за своїми правилами далеко від гамірних єгипетських міст. Зазвичай там же, у пустелі, туристам пропонують і обід, приготований місцевими. Ніколи лаваш не здаватиметься вам таким смачним, як після півгодини стрибків в автомобілі по піщаних дюнах.

Для любителів екстриму — проїхатися пустелею можна на власному квадроциклі. Для любителів верблюдів — покататися можна на верблюді. А якщо ви любите фантастику, то при всьому цьому, якщо лиш трохи дати своїй уяві волю, то легко можна уявити себе героєм "Дюни".

До речі, катання на квадроциклах доступне ще й у Кольоровому каньйоні, що поблизу Шарм-ель-Шейха. Види там неймовірні, таке ви точно запам'ятаєте на все життя!   

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Кольоровий каньйон

Не забудьте взяти з собою воду, сонцезахисний крем та головний убір. Сонце у Єгипті пекуче, а надто — просто посеред пустелі.

"Світ людей — цілковитий безлад, а от життя під водою — краще, ніж будь-що, що є у них там нагорі!"

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Так заповів нам диснеївський Краб з відомого мультфільма про "Русалоньку" (до безладу нас готували з дитинства — це без сумнівів). І хоча жити нам доводиться все одно у цьому "безладі" "там нагорі", але у Єгипті є чудова можливість торкнутися і підводного життя. Дайвінг та снорклінг — це те, що додасть драйву до вашого відпочинку. Спочатку може здатися, що чого ви там у тій воді не бачили — мовляв, і так усе зрозуміло, корали он і з місточка чудово видно. Наскільки це хибна думка, стане зрозуміло, щойно ви подивитеся на корали не крізь товщу води, а зблизька. Причому є різниця, дивитеся ви на поодинокі корали у вашому готелі (а корали справді можуть рости і біля готелів) чи на цілі коралові рифи, що під водою справляють враження екзотичних гір. Такі рифи можна побачити, наприклад, на Фарана Риф Біч та у національному парку Рас Мухаммад. Там же дайверам-любителям дозволено опускатися на глибину — на інших локаціях з кораловими рифами дайвінг дозволено лише для дайверів з ліцензією.

Та насправді корали вражають навіть під час снорклінгу — коли дивишся на них з-під маски, залишаючись на поверхні води. Тоді від них вас може відділяти відстань лише близько метра. Приємний бонус до коралового царства — царство морських жителів. Стільки яскравих рибок усіх форм та розмірів ви ще точно не бачили! (Як і, певне, гігантських морських їжів, що причаїлися глибоко на дні. Вода у морі в Єгипті настільки чиста й прозора, що ви точно побачите і їх теж.)

Втім, будьте пильні! Торкатися коралів суворо заборонено — вони можуть бути отруйними. Та і для самих коралів контакт з людиною — не найприємніша річ.

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

У Гранд Акваріумі в Хургаді

Враження від підводного царства, втім, можна дістати й іншим шляхом: якщо поплавати серед коралів не виходить, або коралової краси не вистачило, аби задовольнити вашу жагу до пізнання підводного життя, вам на допомогу прийдуть акваріуми. Наприклад, Гранд Акваріум у Хургаді, де ви побачите морських черепах, риб, акул, скатів та навіть крокодилів.

Єгипетська класика

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Сфінкс і піраміда Хеопса

Годі вже їздити у Єгипет і оминати єдине з сімох давніх див світу, яке збереглося на землі. Тим паче, що з поїздки до Великих Пірамід Гізи можна зробити незабутній день — адже окрім самих пірамід ви побачите і пустелю, і Сфінкса, і велику ріку Ніл, і життя звичайних єгиптян. Справа в тому, що якщо їхати до Пірамід з Каїра, то ви проїдете усе місто, а тоді виїдете на міст через Ніл — головну водну артерію всієї Африки. А по той бік мосту на вас чекатиме вже місто Гіза, проїжджаючи яким аж до самих пірамід, ви побачите сотні будинків, у яких живуть звичайні єгиптяни. Насичення колоритом вам буде забезпечено.

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Вид на Великі Піраміди з готеля Marriott у Гізі

Після прогулянки по пустелі ідеальним буде обід із видом на Піраміди — тільки цього разу замість піщаних кольорів вас оточуватимуть усі відтінки зеленого та блакитного. Найстаріший готель Єгипту — розкішний Marriott у Гізі, з якого відкривається шалено красивий вид на Великі Піраміди, а сам він ставав центром не однієї історичної події (як-то проведення Каїрської конференції у 1943 році), радо прийме вас у гості. Обід під кондиціонером з таким видом — гідна винагорода за спеку під Пірамідами в пустелі 🙂

Росс із "Друзів" та мумії

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Національний музей цивілізацій у Каїрі

Але ж і не пірамідами єдиними! Музеїв у Єгипті з кожним роком все більше і музейники жартують, що точно буде ще, бо залишається ще багато старовинностей, захованих від очей єгиптян та туристів. Хоча ні, не жартують. У Єгипті справді багато артефактів і під час розкопок та й просто випадково постійно знаходять ще більше. Тримають ці артефакти просто — на складах. Уявіть собі: складські приміщення, наповнені не товарами для супермаркетів, а археологічними знахідками. 

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

У Національному музеї цивілізацій у Каїрі

Передовсім музейним життям відомий, звісно, Каїр. Поруч із Каїрським єгипетським музеєм, присвяченим археології, там функціонує ще близько тридцяти музеїв. Серед них — і зовсім нові. Наприклад, Музей Цивілізацій, який присвячено, на відміну від більшості музеїв Єгипту, не лише давньоєгипетській цивілізації, а всім цивілізаціям, що колись торкалися історії Єгипту. А ще саме там зберігаються 20 королівських мумій Єгипту — 17 королів та три королеви. Пам'ятаєте процесію з мумій — парад, що прямував вулицями Каїру? Це цих мумій переселяли з Каїрського єгипетського музею до музею цивілізацій. Серед них, наприклад, ви побачите царицю Хатшепсут, декілька Аменхотепів, Рамзеса Другого великий, Рамзеса Третього… (та навіть знатимете, як їх більше не плутати!).

Фотографувати та знімати мумії у музеї заборонено, тому це справді те, що можна побачити хіба на власні очі. 

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

У Національному музеї цивілізацій у Каїрі

Мабуть, тут ви вже задумались, чому про музеї ми говоримо під заголовком про Росса з серіалу "Друзі". Не лише тому, що Росс — відданий фанат музеїв та допитливий науковець. У музеї цивілізацій у Каїрі один із гідів страшенно на нього схожий. (Підтверджено кількома журналістами! А журналісти, як ви знаєте, люди спостережливі). Цікаво, чи впізнаєте його ви?

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Зала Музея Шарм-ель-Шейха

Загалом музеї можна зараз знайти у кожному курортному місті Єгипту. Так, наприклад, у Шарм-ель-Шейху музей відкрився лише декілька років тому — і колекція, представлена там, вражає не менше, ніж у Каїрському музеї цивілізацій. 

На Північ!

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Північне узбережжя Єгипту, Ель-Аламейн

Якщо ж дивитися в корінь, то вашу подорож до Єгипту можна від початку спланувати так, щоб вона була свіжою та несподіваною. Якщо раніше серед туристів у Єгипті популярністю користувалися два напрямки: Хургада і Шарм, обидва — на Червоному морі, зараз Єгипет розвиває щось новеньке — курорти на Північному узбережжі. Тож замість звичних Шарм-ель-Шейха або Хургади можна вирушити на курорти на на півдні Середземномор'я. Наприклад, до міста Ель-Аламейн. А в нових місцях і лежання на пляжі може бути в новинку 🙂 

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Середземне море в Єгипті — справжнє відкриття, для літа — те, що треба. Тут не так спекотно, як на Червоному морі (температура піднімається максимум до +31, тоді як на Червоному морі влітку почасти сягає вище 40), дме вітерець, вода — кольору океану на Мальдівах, пісок — білий, а небо на обрії — фантастичного фіалкового відтінку. Нові враження вже бодай від цього забезпечено. Окрім пляжного відпочинку північне узбережжя може завдяки своєму клімату запропонувати кайтинг — це вже точно справа не для лінивих. 

До того ж, Ель-Аламейн відомий ще й історично — саме тут було зупинено німецько-італійський на Єгипет під час Другої Світової війни. Про цю історію можна більше дізнатися у місцевому музеї.

І бонус-трек

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Вулиці Єгипту. Опинившись на них, ви відчуєте Єгипет на власній шкірі, на запах, на дотик — зсередини. Побачите, як каву заварюють у турці просто на узбіччі дороги. Як жінки несуть важкі пакунки у себе на голові. Як діти грають просто посеред натовпу, який ніколи не зупиняється, ніби річкова течія.

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

Не тільки тюленити: що робити у Єгипті, коли набрид all-inclusive

А для того, щоби сповна відчути єгипетський колорит, варто побувати на справжньому єгипетському базарі. Такі ви знайдете будь-де, у будь-якому місті в Єгипті.

Не забувайте торгуватися! Щоб зекономити, та щоб відчути місцевий колорит — це маст.

Про те, чим ще вас здивує Єгипет, читайте тут.

А чому цього року відпочинок у Єгипті став доступнішим для українців — тут.

Фото "Рубрики"

1
2834

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: