fbpx
Сьогодні
Розбір 11:05 18 Бер 2022

Економічне дно. Простими словами про стан росії

росія вже зазнала колосальних втрат на всіх фронтах. Українські захисники знищують російських солдатів. А санкції європейських країн знищують залишки надій росіян на хороше чи бодай нормальне життя. Дефолт технічно вже відбувся. Пояснюємо, що це означає.

English version here

Після того, як росія напала на Україну, країна-окупант почала поступово задихатися від санкцій. Але що конкретно це означає? "Рубрика" простою мовою розповідає, чим обернуться для росії її ж дії.

У чому проблема?

Очевидно — в росіянах

росія. Середина березня 2022-го року. Черги до банкоматів розтягуються на сотні метрів. Число людей, що втратили роботу, перевалило за 100 тисяч. На мітингах проти війни чи то проти голодного майбутнього щоденно затримують близько тисячі росіян. А на одному з російських заводів вже стався перший "голодний" бунт.

путінська армія планувала захопити українську столицю за кілька діб. Але сталося не так. Це росія за лічені дні почала накриватися "залізним куполом". Євросоюз уже погодив четвертий пакет жорстких санкцій, світові компанії йдуть з російського ринку, і вся країна-агресор поступово ламається під вагою власних геополітичних амбіцій.

Яке рішення?

Позбавити можливості витрачати гроші на війну

Санкцій багато. І б'ють вони по всьому. Якщо подивитися на базові потреби будь-якої країни, то можна зрозуміти — всі вони перетворилися для агресора на болючі точки.

"Росія випередила Іран та Північну Корею і перетворилася на підсанкційного лідера. Росія стала світовим вигнанцем, токсичною країною, від якої відвертається світ", – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

Також він заявив, що за вісім років війни з Україною проти росії ввели більше 6 тисяч санкцій. Половину з них — від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого. 

Як це працює?

росіяни хочуть їсти

пусті прилавки

І вони вже, за неповний місяць, можуть їсти далеко не все, що хочуть. І тут ми говоримо навіть не про МакДональдс, ні. В окремих російських регіонах у супермаркетах почали видавати не більше п'яти товарів в одні руки. 

Зараз росія потерпає від дефіциту цукру. Настільки, що його продають лише у першій половині дня. Мережею активно гуляють відео не тільки черг за цукром, а й бійок за нього. 

Тим не менш, тут ситуація найближчим часом має налагодитися, адже це той продукт, виробництво якого в росії локалізоване, тож рф зможе покривати власні потреби сама. 

Те саме буде з зерном, олією та м'ясом. Без цього росія не залишиться, хоч перераховані продукти і стануть дорожчими у зв'язку з дефіцитом добрив та окремих специфічних компонентів. 

Натомість овочі, ягоди та фрукти стануть дефіцитним товаром. Постачальники, які поки працюють з агресором, вже вимагають 100% передоплати, поставки залежать від ситуації в Чорному та Азовському морях та й проти окупанта ввели ще не всі можливі санкції.  

З молочною продукцією теж стане складніше. Хоч можливості отримувати достатню кількість молока росія й має, вона вже втратила доступ до специфічних компонентів, необхідних для пастеризації молочних продуктів і обробки упаковок для них. Виходячи з цього, росіянам доведеться перейти на менш статусну "молочку". І менш якісну. 

Велика ймовірність дефіциту картоплі, адже в росії її майже не вирощують. Ціни на неї зросли чи не найшвидше.

Окрім цього, до блокування в росії Інстаграму, Тік-Току та Фейсбуку росіяни там жалілися на нестачу гречки, солі та соди. Проте внутрішнє виробництво цих товарів також скоро мають збільшити.

росіяни хочуть пити

Ранки росіян — відтепер ранки, що починаються не з кави. Фінська компанія Pauling, яка покривала понад 17% ринку кави в рф, одна з перших відмовилася працювати з країною. 

Інші постачальники вже мають проблеми зі шляхами експорту. Шляхи океаном до росії закриті. Повітряні шляхи — сильно обмежені. Наземні — також. До цього додаємо подорожчання сировини і неможливість росії оплатити замовлені товари через міжнародні платіжні системи. 

Імпортний алкоголь також йде з російського ринку. Ряд компаній, що оголосили про розірвання стосунків з рф, якийсь час ще випускатимуть свою продукцію в росії. Це стосується, наприклад, Heineken, у яких є локалізоване виробництво в рф. Але інвестицій це виробництво більше не отримає, тож, ймовірно, за якийсь час і зовсім зупиниться. 

росіяни хочуть бути чистими

Не тоді, коли йдеться про кров українців на їхніх руках, та все ж… Британська компанія-лідер на ринку харчових продуктів та товарів побутової хімії Unilever припиняє імпорт та експорт своїх товарів з Росії. Важливо, що компанія володіє близько 400 брендами, серед яких Domestos, Rexona та Dove.

Окрім цього, ще ряд виробників гігієнічної продукції також пішли з росії. Мережею ширяться відео і фото пустих полиць, де мали б бути жіночі прокладки і тампони, дитячі підгузники, присипки і так далі.

росіяни хочуть працювати й розважатися

Економічне дно. Простими словами про стан росії

Натомість втрачають робочі місця. Кількість тільки новоспечених безробітних перевалила за сотню тисяч.

  • Мережа МакДональдс забезпечувала роботою 62 тисячі росіян. 
  • Корпорація PepsiCo — 20 тисяч.
  • IKEA — 15 тисяч.
  • Inditex — 9 тисяч.
  • KPMG — 4 500

Станом на 16 березня вже більше 600 компаній повністю вийшли або ж частково призупинили роботу на російському ринку. Все це — сотні тисяч робочих місць. 

Також ЄС, США та Велика Британія відмовляються від російської нафти і нафтопродуктів. А це ще купа людей, які от-от залишаться без роботи.

Безробітним ще й не буде чим зайнятися. З росії пішли Netflix, Megogo, Tik-Tok… А Instagram, Facebook і Twitter рф заборонила сама. А ще змусила ряд недержавних телеканалів припинити свою роботу.

росіяни хочуть виховувати дітей

Про дефіцит підгузників ми вже згадували. Але діти — це ще й освіта. А в Європі вирішили позбавити акредитації всі російські університети. Це означає, що здобутий в рф диплом матиме якусь вагу лише в росії та ще кількох країнах, що лишаються до неї відносно дружніми. А це далеко не найбільш цивілізовані й розвинені держави.

росіяни хочуть вбивати

У росії, як ми всі могли помітити, культивують війну. Хоча при цьому на державному рівні забороняють називати війну війною. Але щоб продовжувати наявні війни або починати нові, потрібно багато всього. 

росія більше не зможе виробляти якісну зброю, адже багато комплектуючих до неї отримувала з-за кордону. 

росія більше не зможе виробляти машини, щоб ту зброю перевозити. Російська компанія АвтоВАЗ вже повідомила про припинення роботи через брак запчастин. 

росія більше не зможе годувати своїх солдатів. Вона вже звертається до Китаю, щоб той допоміг із сухпайками для військових. А США попереджають Китай, що для нього навіть така допомога росії завершиться плачевно. 

А це точно працює?

Кілька слів про дефолт

курс долара

За даними Morgan Stanley & Co та прогнозами багатьох аналітиків, вже у квітні на росію чекає дефолт. Найчастіше ставлять на 15 число. Що це означає?

Сам дефолт — нездатність особи, компанії чи цілої країни виплатити свої зовнішні чи внутрішні боргові зобов'язання. Оголошуючи про дефолт, країна відмовляється від всіх своїх боргів, але це не означає, що вона просто не платить і на цьому все. 

Дефолт означає, що з країни підуть всі або майже всі інвестори. Всі олігархи, бізнесмени та навіть дрібні підприємці в країні банкрутують. Можливо, якийсь бізнес викупить держава і тоді президент контролюватиме все. Такий собі "совок", де немає приватного бізнесу, але й немає змоги заробляти. 

Рівень життя всіх росіян після дефолту сильно знизиться. І хоча офіційно дефолт не оголошений і не факт, що буде оголошений, технічно він стався вже. Одна з ознак — заява путіна про те, що свої борги росія виплачуватиме рублями. А вже це призведе до інфляції— знецінення валюти.

"Коли дефолт – це затяжна подія, яку спричиняє погане керівництво, то економічний вплив і втрати можна стримати поступовим продажем активів. Унікальність сьогоднішніх подій у тому, що все це сталося несподівано і захопило всіх зненацька", — говорить інвестиційна спеціалістка в Amherst Pierpont Шивон Морден.

А український банкір та економіст Сергій Фурса вже пояснював журналістам, що росія ризикує стати надто залежною від іншої держави.

"Росія зараз перетвориться на сировинний придаток Китаю — вона буде значно слабшою і тотально залежатиме від Китаю. Для останнього така ситуація з одного боку вигідна, але з іншого — Китай все ж не зацікавлений у повній дестабілізації світу, в тому числі продуктовій. Те, що зараз відбувається з цінами на продукти, на газ тощо, — це не в інтересах Китаю. Тож йому ця ситуація сильно не потрібна", — вважає експерт.

1
6230

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: