fbpx
Сьогодні
Актуально 14:20 13 Бер 2020

Кредит від МВФ для України: загальна економічна криза та на що очікувати

Зміна Кабміну, карантин по всій країні через поширення коронавірусу та загальносвітова криза породжують питання щодо ймовірності підписання між МВФ та Україною нової програми кредитування. Тим паче, що інформаційна паніка вже почалась після заяви одного з народних депутатів від “Слуги народу” про ймовірний дефолт та відсутність траншу від МВФ

"Рубрика" оцінила з експертами, чи можна очікувати на новий транш від МВФ та чи погіршиться інвестиційний клімат в нашій країні.

Економічний експерт Андрій Новак вважає, що не варто панікувати щодо кредиту МВФ, адже його відтермінування логічне: кредиторам треба оцінити новий склад Кабміну. 

"Поки що не повинно бути паніки з приводу нової програми з МВФ, тому що за всіма офіційними заявами висновок один: всі налаштовані співпрацювати, ніхто її не заперечує, ніхто не відмовляє. Затримка відбулась цілком логічно, тому що відбулась політична зміна складу уряду", – стверджує Андрій Новак. 

Експерт наголошує, що МВФ, як мінімум, потрібен час, щоб ознайомитись з новим Кабміном, перш за все з прем'єр-міністром та міністром фінансів для того, щоб зрозуміти, з ким вони мають справу. 

"Я думаю, що кредит від МВФ буде, незважаючи на виконання чи невиконання Україною якихось умов. Я думаю, це відбудеться суто з політичних міркувань, адже Україна – єдина країна в Європі, яка стримує агресію РФ", – підсумовує експерт. 

Фінансовий аналітик Олексій Кущ зауважує, що кредит від МВФ перетворився за певний час в нашій країні на карго-культ та відбулась фетишизація цього питання. Адже головне питання, на думку експерта у тому, яка економічна модель реалізовуватиметься в управління національним боргом.

"Загалом наближається глобальна економічна криза: деякі країни вже готові оголосити дефолт. Зараз в України виник історичний шанс провести реструктуризацію борга, а це означає перемовини з кредиторами, щоб відтермінувати виплати боргу на 20-25 років зі зниженням процентної ставки. Якщо б це зробити, то зараз би гроші, які спрямовані на виплату боргу, можна було би пустити на капіталізацію, на покращення економіки нашої. Тим паче, нам пропонують спрощенну систему Stand by, а не програму розширеної підтримки. Вона передбачає транш у сумі 5 млрд гривень, а це менше, ніж ми повинні повернути МВФ у найближчі роки – 6 млрд. Це навіть не кредит, а рефінансування старих боргів. Таке співробітництво невигідно, якщо розглядати довгострокове співробітництво: від України вимагатимуть ухвалювати не популярні серед населення рішення на кшталт відкриття ринку землі, реструктуризацію комунальних послуг, урізання соціальних послуг держави", – стверджує аналітик. 

Експерт припускає, що новий склад Кабміну буде балансувати між двома полюсами: Україна два-три місяці спокійно проходить по внутрішніх та зовнішніх виплатам, проте ближче до зими ми можемо підійти до стану повного зубожіння, і саме в цей час і стане гостро питання про кредит МВФ. 

"Наша влада дивитиметься на глобальну економічну кризу, що насувається. Якщо вона буде екстенсивно розвиватись, то швидше знайдуться компроміси з олігархами, з МВФ для того, щоб отримати гроші. Якщо ж ні, то підписання нової програми МВФ відтягуватиметься", – підсумовує експерт.

МВФ

Кабмін Шмигаля: чи пригальмує реформи та змінить інвестиційний клімат

Одразу зі зміною складу Кабміну постало питання не лише з відтермінуванням нового траншу від МВФ, але і в тому, чи погіршиться інвестиційний клімат в Україні. Такі побоювання висловлені у статті Financial Times.

"Зміна українського уряду цього тижня через всього лише шість місяців виконання обов'язків викликала побоювання серед інвесторів і політичних реформаторів щодо того, що президент Володимир Зеленський відмовився від своїх зусиль по перебудові економіки і боротьбі з корупцією", – пишуть британці.

Економічний аналітик Андрій Новак припускає, що новий склад уряду навпаки може покращити показники та стати більш ефективним, просто для оцінки його роботи також потрібен час. 

На думку фінансового експерта Олексія Куща, важливо, яку економічну модель обере новий уряд, адже у січні в Україні вже відбулося падіння ВВП на 0,5 %, також промислова рецесія та пік виплати зовнішніх боргів. Якщо ситуація продовжуватиметься, то без нового кредиту нам не обійтись. Проте для подальшого економічного зростання, на думку експерта, потрібно змінювати економічну модель. 

"На мою думку, варто провести податкову реформу, проти якої завжди виступає МВФ, посилення інвестицій держави у соціальний капітал (збільшення виплат на освіту, науку, медицину), тарифні послуги, промислова політика, спрямована на реновацію нашого індустріального ядра, це и мірі протекціонізму. Проти цього завжди виступає МВФ, адже йому не потрібна ефективна українська економіка, а потрібен постійний платник боргу, який вчасно віддає їх", – пропонує аналітик. 

Висновок у тому, що варто почекати, щоб розуміти, які рішення прийматиме новий склад Кабміну.

НБУ: "Запаси міцності під час коливань гривні є"

МВФ

Тим не менше у суспільстві вже пішли панічні настрої, що курс долара сягне відмітки під 40, тому варто утриматись від купівлі чогось вартісного. 

Натомість в Національному банку України запевняють, що панікувати не варто, адже національний регулятор триматиме гривню міцно і на те є запаси. 

"Міжнародні резерви України на сьогодні перевищують $26 млрд, тож ми готові за необхідності і далі проводити інтервенції з продажу валюти", – заявили в НБУ.

11 березня регулятор з цією метою продав близько $350 млн, напередодні – $270 млн.

"Як і раніше, ми вважаємо, що погіршення настроїв на фінансових ринках зумовлене радше психологічним чинником, передусім через поширення світом коронавірусу, хоча з точки зору економічних показників його вплив на Україну є нейтральним. Зокрема, певне падіння цін на наш експорт компенсується здешевленням імпорту, передусім енергоносіїв", – зазначили в НБУ.

Читайте також:

📌 Світова криза: 2 причини неминучого падіння української економіки

📌 Корономіка: як епідемія коронавірусу загрожує світовій економіці?

📌 Легко не буде: які тренди очікувати українцям в економіці

48748

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: