fbpx
Сьогодні
Огляд 20:12 08 Лип 2019

Де вчать на еколога?

Добірка університетів та курсів еко-освіти

В Україні триває вступна кампанія, і все більше наших читачів цікавляться питанням екологічної освіти.

«Рубрика» запитала у екоактивістів-практиків громадських організацій «Еколтава» та «Екодія», де в Україні та світі можна здобути якісну екологічну освіту та дізнатись більше корисних знань з цієї галузі.

ВИЩА ЕКОЛОГІЧНА ОСВІТА В УКРАЇНІ

💡 Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського

Кафедра інженерної екології (ІЕ), ІЕЕ готує універсальних спеціалістів широкого профілю здатних проводити наукові дослідження, розробляти проектну документацію, здійснювати екологічні заходи по зменшенню забруднення навколишнього середовища на підприємствах різних галузей та в сфері обслуговування населення. Спеціалізації:

  • Екологія гірництва
  • Екологія енергетики
  • Моніторинг та видобуток підземних вод

Більше тут.

Кафедра екології та технології рослинних полімерів (ЕТРП), ІХФ готує спеціалістів за двома напрямками:

  • Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування
  • Хімічна технологія переробки деревини та рослинної сировини

Більше тут.

💡 КНУ імені Тараса Шевченка

Хімічний факультет, кафедра аналітичної хімії, наукові дослідження на якій проводяться в напрямку обґрунтування застосування комплексних сполук в аналізі, розробки високочутливих, селективних та експресних методів визначення якісного і кількісного хімічного складу різноманітних матеріалів. Напрямок навчання:

  • Хімічний контроль навколишнього середовища, аналітична хімія

Географічний факультет, кафедра метеорології та кліматології, де науково доводять, що всі сфери діяльності людини сьогодні відчувають вплив погоди і клімату. Особливе значення має вплив коливань погоди і клімату на виробництво продовольства (продуктів харчування). Інші області, включаючи рибний промисел і лісове господарство, енергетику і водогосподарську діяльність, сухопутні, морські і авіаційні перевезення, банківську справу і страхування, будівництво і міське планування – всі вони отримують безпосередню користь від обслуговування, яке надають метеорологи. Отже, тут напрямок навчання:

  • Метеорологія, кліматологія, геоекологія

Більше тут.

💡 Києво-Могилянська академія

Кафедра екології готує фахівців за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища». Маґістерська програма кафедри забезпечує глибокі знання у базових галузях екологічної науки та екологічного менеджменту із залученням методів математичного моделювання та геоінформаційних технологій. Програма закладає основу для подальших досліджень у двох напрямах: екологічна наука та екологічна політика. З 2004 року розвивається новий науковий напрям екологічної економіки, в рамках якого виконуються міждисциплінарні наукові та стратегічні дослідження.

Наукову роботу кафедри зосереджено в Центрі досліджень екосистем, змін клімату та сталого розвитку. Основні напрями наукової діяльності:

  • дослідження енергетичних потоків в природних екосистемах різного типу
  • оцінка впливу рекреаційного навантаження на природні екосистеми
  • дослідженням міграції важких металів та селену в екосистемах
  • розробка індикаторів сталого розвитку для системи закладів вищої освіти

При кафедрі працює Науково-навчальний комплекс Моніторингу та досліджень екосистем, організований спільно з Інститутом ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України. На базі цього комплексу відкрита докторська програми відповідно до вимог третього циклу вищої освіти за Болонською системою.

Більше тут.

💡 Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

Кафедра «Прикладної екології та природокористування» є одним із центрів підготовки фахівців у Полтавській області зі спеціальностей:

  • Екологія
  • Технології захисту навколишнього середовища

Звичний розклад занять супроводжується екскурсіями на провідні природоохоронні установи області та промислові підприємства, які приділяють важливе значення вирішенню екологічних питань.

Більше тут.

💡 Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кафедра «Хімічна техніка та промислова екологія», діяльність якої спрямована на удосконалення процесів хімічної технології й переробних виробництв, удосконалення апаратів і реакторів, пов'язана із прийняттям рішень по керуванню процесами з метою підвищення ресурсу устаткування, збільшення його продуктивності, зменшення негативного впливу виробництва на навколишнє середовище. Основні наукові напрямки діяльності кафедри:

  • Розробка технології й устаткування очищення стічних вод виробництва цукру
  • Розробка технології й устаткування для переробки твердих побутових відходів
  • Розробка установки «БІОГАЗ»
  • Розробка нових перспективних видів устаткування, що відповідає сучасним вимогам, а також вимогам підприємств і установ, побажанням ряду замовлень від організацій народного господарства.

Випускаючi спецiaльностi:

  • Екологія та охорона навколишнього середовища
  • Обладнання переробних і харчових виробництв
  • Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів

Більше тут.

Кафедра «Хімічна технологія неорганічних речовин, каталізу та екології» займається розробкою досліджень, моделювання технологій основного хімічного синтезу, каталітичних процесів, технологій захисту довкілля.

Випускаюча спецiaльність:

  • Хімічні технології та інженерія, спеціалізація: «Хімічні технології неорганічних речовин»

Більше тут.

Кафедра «Автоматизація технологічних систем та екологічного моніторингу»

Випускаюча спецiaльність:

  • Автоматизація та комп'ютерно інтегровані технології, спеціалізації – «Автоматизоване управління технологічними процесами» та «Комп'ютерно-інтегровані виробництва та прикладне програмування»

Більше тут.

Подивитись повний список закладів освіти, що проводять підготовку фахівців за спеціальністю «Екологія», можна за посиланням.

НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА

экология ноутбук

💻 Онлайн-курс на Prometheus «Побутові відходи – дій зараз!»

Цей курс допоможе зробити щоденне життя кращим – життям, де знають, як впоратись з відходами. В Україні досі використовується застарілий і безальтернативний метод поводження з відходами – захоронення. 94% всіх побутових відходів, як і за радянських часів, відвозяться на здебільшого переповнені та застарілі полігони і звалища, роздільне збирання в країні присутнє лише у вигляді окремих ініціатив, а рівень перероблення відходів становить менше ніж 5%. Відходи, як і повітря, вода, особистий добробут, стосується нас всіх. На цьому курсі ви довідаєтесь, що саме треба робити з такими видами відходів, як:

  • тверді побутові відходи
  • небезпечні відходи (ртутовмісні, електронні та електричні відходи, відпрацьовані батарейки)
  • органічні відходи та можливості їх компостування
  • відходи пакування та їх використання як вторинної сировини та основи роздільного збору відходів і економіки замкненого циклу

Більше тут.

💻 Програма кліматичного лідерства «Активуй Енергію» від 350.org

Знаєш, що таке кліматичний та екологічний активізм? Прагнеш розвивати себе, свою організацію та своє місто? Тоді час долучитися до програми кліматичного лідерства «Активуй Енергію» від міжнародної організації 350.org.

Цьогоріч команда 350.org-Україна запускає серію вебінарів, навчальних зустрічей, менторських сесій та міні – грантів для місцевих екологічних організацій з усієї України. Організація буде підсилювати учасників ресурсно, навчати та розвивати екологічні ініціативи з різних куточків України протягом лютого-вересня 2019 року.

Більше тут.

СВІТ

экология наука

📗 Lund University, Лунд, Швеція

Напрямок навчанняЕкологічна політика та менеджмент (Environmental Policy and Management)

Як можна оцінити екологічні проблеми? Як компанії та державні органи працюють над запобіганням та вирішенням екологічних проблем? Як різні типи суб'єктів можуть здійснювати вплив і контроль, щоб стимулювати позитивні зміни?

Програма міжнародного магістра з управління та політики в галузі охорони навколишнього середовища (EMP) розроблена таким чином, щоб дозволити випускникам просувати зміни, розвиваючи їхню здатність оцінювати, розробляти та впроваджувати управлінські та політичні відповіді на складні екологічні проблеми.

Основними особливостями програми є її міждисциплінарний, міжнародний та прикладний характер. Ще однією центральною особливістю є подвійна спрямованість на екологічну політику та екологічний менеджмент.

Особливістю навчання є багатодисциплінарний і мультикультурний клас, як у відношенні до викладацького складу, так і до студентів, допущених до програми. Це поєднується з розміром класу і підходом до навчання студентів, які дозволяють досягти високого рівня взаємодії в класі. Розроблена для того, щоб спиратися на знання, які студенти набули під час першого циклу освіти, програма EMP також явно включає в себе навчальні заходи, які заохочують обміну досвідом та перспективами, роблячи таким чином студентам можливість скористатися своїм різноманітним колективним досвідом.

Програма також пропонує безліч можливостей для співпраці та/або навчання у різних практиків як з бізнесу, так і уряду.

Більше тут.

📗 Central European University, Будапешт, Угорщина

Напрямок навчання – Екологічні науки та політика (Environmental Sciences and Policy)

Факультет наук про навколишнє середовище і політику в Central European University є міжнародним центром перспективних досліджень та викладання в галузі навколишнього середовища і сталого розвитку, з акцентом на міждисциплінарні і критичні дослідження в області енергетичних підходів і зміни клімату; екологічне та ресурсне управління; екологічну справедливість, політику і гуманітарні науки; управління ресурсами і контроль забруднення;  збалансоване управління соціально-екологічними системами.

Пропонує навчання в магістратурі та докторантурі майбутнім фахівцям і вченим зі всього світу (одно- і дворічні магістерські програми).

Департамент навчив близько тисячі людей з більш ніж 80 країн, які в даний час працюють в наукових колах, міжнародних організаціях, урядах, неурядових організаціях та підприємствах по всьому світу.

Більше тут.

📗 The University of Manchester, Манчестер, Велика Британія

Напрямок навчання – Школа наук про Землю та навколишнє середовище (School of Earth and Environmental Sciences)

Тут викладають науки про Землю та довкілля та формують унікальну комбінацію навичок для вирішення основних завдань, що стоять перед людством в XXI столітті.

«Викладачі з математики допоможуть вивчити, як ваші сильні сторони можуть бути об'єднані з іншими, щоб змінити світ. Ви приєднаєтеся до активного і різноманітного студентського співтовариства і придбаєте академічні та практичні навички, які дозволять вам стати на шлях стимулюючої кар'єри», – йдеться на сайті університету.

Більше тут.

📗 University of Amsterdam, Амстердам, Нідерланди

Напрямок навчання – Екологічний менеджмент (Environmental Management)

Екологічний менеджмент в University of Amsterdam – це дворічна програма (120 EC) з 30-36 EC, присвячена обов'язковим курсам, самостійному дослідницькому проекту магістра (36 EC), а також стажуванню у сфері корпоративних консультацій, громадянського суспільства або урядової організації (принаймні 18E).

Більше тут.

📗 Wageningen University, Вагенінген, Нідерланди

Напрямок навчанняЕкологічні науки (Envrionmental Sciences)

Ви шукаєте інноваційні методів та стійкі рішення для загроз, що стоять перед навколишнім середовищем? Магістерська програма з екологічних наук у Вагенінгені має свої корені в природних, технологічних та соціальних науках. Студенти отримають уявлення про соціально-економічні причини та особливості забруднення та деградації природного середовища, включаючи вплив на людину, атмосферу, екосистеми та інші організми.

Ця дворічна програма заснована на міждисциплінарному підході. Студенти вчаться розробляти аналітичні засоби та моделі, а також технології, соціально-політичні заходи та економічні інструменти для запобігання та контролю екологічних питань та питань сталого розвитку.

Більше тут.

23805

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: