fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 22:58 14 Гру 2022

Екологічна подорож: як обрати екологічний транспорт 

Транспорт відіграє найбільшу роль у нанесенні шкоди довкіллю: внаслідок спалення бензину в атмосферу потрапляє велика кількість вихлопних газів.
  • Категорія: повітря
  • Проблема: забруднення повітря, зміна клімату
  • Рішення: Зменшуємо вуглецевий слід

Вуглецевий слід — сукупність викидів усіх парникових газів, які утворились (прямо та опосередковано) внаслідок діяльності окремої людини, організації, міста, країни тощо.

5 перших кроків:

  1. За можливості, використовуйте потяг або автобус замість літака, особливо на дистанції менше ніж 500 кілометрів;
  2. Шукайте прямі перельоти, адже під час зльоту та посадки літака вивільняється найбільше вуглецю. Надавайте перевагу авіалініям, які дбають про зменшення "вуглецевого сліду";
  3. Обирайте популярні формати сталого туризму. Наприклад, як у проєкті "Зелені шляхи", де подорожують маршрутами для безмоторного транспорту чи пішки;
  4. Беріть з собою мінімальну кількість речей, це допоможе більш ефективному використанню палива;
  5. Дорогою до аеропорту чи вокзалу скористайтеся громадським транспортом. Порівняно з таксі та особистою автівкою, він спричиняє менше викидів CO2 та менше заторів.

Детальніше: 

Глобальне потепління, підняття рівня світового океану, кислотні дощі та зміна клімату загалом – це майбутнє людства. За оцінкою NASA, впродовж останнього століття середня температура на Землі, зросла від 0,6 до 0,9 °C. Причина — вуглекислий газ.

Якщо ми нічого не змінимо, виникне загроза не лише для нас, але й для усього живого. Індивідуальний вуглецевий слід можна визначити на основі чинників, об'єднаних у 4 категорії: їжа, транспорт, дім та речі.

Транспорт відіграє найбільшу роль у нанесенні шкоди довкіллю: внаслідок спалення бензину в атмосферу потрапляє велика кількість вихлопних газів. Наприклад, у ЄС транспорт є джерелом чверті усіх викидів вуглецю. 

Якщо хочете бути екодружніми, забудьте про літак. У найвіддаленіші куточки Землі варто добиратися кораблем, а в близькі регіони – наземним транспортом.

Подорож літаком у 20 разів шкідливіша для природи, ніж мандрівка потягом.

Джерело: WWF

37

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: