fbpx
Сьогодні
Корисності 13:21 17 Тра 2023

Як доглядати за собою екологічно: топ гігієнічних засобів, які не шкодять природі

Які щоденні засоби догляду за собою можна замінити на екологічні альтернативи без болісного удару по гаманцю? “Рубрика” розповідає про зубні щітки з соломи, паперові ватні палички та засоби для менструації, що можуть стати вашими новими екозвичками.

У чому проблема?

Більшість засобів гігієни, якими ми користуємось, відповідним чином не потрапляють на переробку або зовсім не придатні для неї. Ті, що потрапляють на полігони, залишаться там на роки. Починаючи від баночок з шампунем і закінчуючи зубними щітками, ватними паличками на пластиковій основі та навіть памперсами. Термін розкладання останніх на сміттєзвалищах складає аж від 200 до 500 років, а здати їх на переробку — неможливо.

Але рішення завжди є, тож пропонуємо дізнатись, які засоби гігієни ми можемо використовувати, щоб зменшити кількість неперероблених відходів. 

Яке рішення?
Біорозкладні зубні щітки 

Щітки не підлягають повторній переробці. Вони піддаються лише високотемпературному спаленню. Проте на українському ринку вже існують більш зелені аналоги, наприклад, щітки з бамбука, пресованого паперу та навіть переробленої соломи! Що тішить — коштують вони стільки ж, як і звичайна якісна зубна щітка.

гігієнічні засоби, які не шкодять природі

Якщо ви обрали таку, не забувайте, що навіть ця зелена альтернатива містить пластик. Щетина будь-яких щіток зроблена з нейлону, адже за рекомендаціями Асоціації стоматологів, інші матеріали в щітках не можна використовувати. Тож коли прийде час замінити стару щітку на нову, перед утилізацією вискубайте з неї щетину. Щоб вона не потрапила на полігон, здайте її разом з іншими відходами, які підлягають високотемпературному спалюванню. Перелік таких можете переглянути за посиланням

Зубна паста у таблетках

Як і щітки, гнучкі тюбики від зубної пасти не переробляють, а спалюють. Але існують зубні пасти в іншому форматі, які продаються в скляних банках у вигляді таблеток. Для їхнього використання взагалі не потрібна вода, оскільки паста одразу розчиняється в роті разом зі слиною

зубна паста в таблетках

Альтернатива вушним паличкам

Як і зубні щітки, використані ватні палички переробці не підлягають. Тобто, звичайні — пластикові. Натомість більш популярна в Європі та ще не всім відома у нас зелена альтернатива на основі з щільного паперу існує.

багаторазові вушні палички

Якщо в магазині ви таку не знайшли, спробуйте замовити багаторазові вушні палички. Існують пластикові та металеві аналоги, які служитимуть вам роками та в перспективі можуть обійтись навіть дешевше, ніж одноразові. Ціна на такий виріб варіюється від 60-70 гривень (на паперові палички) до 200-400 (за багаторазові аналоги).

екологічні вушні палички

Пластиковим мочалкам — ні

Мочалки-губки, кухонні або для тіла та інші подібні вироби також не переробляються. Але їх можна замінити люфою. У висушеному вигляді люфа має медичні властивості та може слугувати губкою для душу, з якою вже не потрібно скрабу. До того ж вона на 100% біорозкладна і не залишає після себе слідів.

гігієнічні засоби, які не шкодять природі
До речі, такі мочалки ви можете отримати майже безкоштовно, виростивши люфу самостійно — насіння люфи коштує до 20 гривень, а земля і звичайні горщики обійдуться в районі ще 100. Виростити рослину можна навіть у горщику на балконі. На відео показано, як очистити плоди люфи, щоб отримати абсолютно "зелену" та екологічну мочалку.

Багаторазові спонжі для вмивання

Ватні диски для демакіяжу можна замінити бавовняними, які можна прати разом з одягом чи рушниками. В цілому, ватні спонжі чи диски — одна з речей, яка має найбільшу кількість багаторазових альтернатив: рукавички для вмивання, спонжі коньяку чи муслінові серветки — обрати можна на свій смак та гаманець. 

Підгузки

Можливо, це одна з найдорожчих зелених альтернатив. В середньому, частота зміни одноразового підгузка для новонародженого — до 10 разів на день. З віком дитині буде потрібна меншу кількість підгузків. Дітям до пів року вистачає до 5 штук на добу. Уявіть, яка кількість підгузків потрапляє на смітник! 

екологічні підгузки

Альтернатива — використовувати багаторазові підгузки. Складність лише в тому, що купити доведеться відразу кілька десятків. Враховуючи, що ціна на один багаторазовий в середньому — від 230 гривень, доведеться зробити цілу інвестицію. Але якщо підрахувати, виявиться, що з часом цей внесок окупиться і буде більш вигідним за купівлю звичайних памперсів. До того ж ринок розвивається і тепер можна побачити у кілька разів дешевші альтернативи, вироблені в Україні.

Засоби жіночої гігієни: менструальні чаші, багаторазові прокладки та менструальна білизна

Менструальна чаша — це посудина, у яку збираються менструальні виділення. Вона може бути виготовлена з медичного силікону, що визнаний найбільш безпечним, зручним і довговічним матеріалом. Одну чашу, на відміну від звичайних прокладок, можна використовувати понад 10 років, тому на сміттєзвалищі не будуть лежати гори пластикових прокладок. Якісна чаша не повинна бути дуже м'якою й дуже жорсткою. Якщо у вас немає до неї протипоказань, ви не будете її відчувати, з нею можна навіть плавати, і недолік лише в тому, що коли ви у громадській вбиральні, гігієнічна процедура може стати квестом. Але існують й інші альтернативи.

менструальна чаша

Багаторазові прокладки, виготовлені з натуральних тканин: бавовни, льону, коноплі та їхньої суміші. Ці рослини вирощують без пестицидів і не обробляють хімікатами. На відміну від звичайних прокладок, багаторазові не мають синтетичних сполук, які зазвичай забезпечують ароматичний запах. Існують прокладки з органічної бавовни, які розраховані більше ніж на п'ять років. Вони мають водо- або кровотривкий шар, що захищає від протікання, а кнопки зроблені з нержавійної сталі, яка з роками не псується.

багаторазові прокладки

Менструальна білизна — труси, трохи більші за звичайні, з захисним шаром для поглинання крові за всією довжиною. Менструальна білизна виготовлена з натуральних тканин, тож не завдасть шкоди довкілля. За розміром менструальна білизна більша за прокладку, тому довше сохне. ЇЇ можна використовувати разом з іншими засобами, наприклад багаторазові прокладки чи чаша вдень і трусики — вночі. 

менструальні труси

Також ви можете використовувати й звичайні тампони, але звертайте увагу на склад: безпечними для довкілля вважаються лише ті, що на 100% вироблені з органічної бавовни. 

гігієнічні засоби, які не шкодять природі

2938

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: