fbpx
Сьогодні
Екорубрика 16:45 03 Жов 2020

Як працює ЕкоБус. У Полтаві на рівні міста збирають батарейки та інші небезпечні відходи

English version here

Серед усього сміття, яке ми викидаємо, щодня трапляються речі, які особливо небезпечні для навколишнього середовища. Ртутні лампи й термометри, батарейки та акумулятори, медичні відходи та інші речі не просто довго розкладаються — потрапляючи на звалища, вони заражають землю і ґрунтові води. 1 розбита ртутна лампа забруднює 3000 кубометрів повітря і завдає шкоди здоров'ю людини. Потрапляючи до організму, ртуть залишається в ньому на все життя, що робить її особливо небезпечною для нас.

У всьому світі такі відходи намагаються збирати окремо і віддавати на перероблювання спеціалізованим підприємствам. У нас збором батарейок або інших небезпечних відходів займаються, в основному, волонтерські організації та небайдужі люди. Але в Полтаві збір таких відходів намагаються зробити більш централізованим і комфортним для містян.

🎥   Дивіться у нашому відео, як це працює :

Від батарейок — до загальноміського збору небезпечних відходів

Збір небезпечних відходів в місті почався у 2014 році стараннями активістів місцевої організації «Еколтава». Сергій Антоненко, представник організації, говорить, що початком всього став збір звичайнісіньких батарейок. Активісти скооперувалися зі всеукраїнською організацією «Батарейки, здавайтеся!» і налагодили пункти збору батарейок у всьому місті. Коробки та контейнери з особливими позначками встановлювали в школах, громадських закладах і житлових під'їздах.

Екобус Полтава

Сергій Антоненко

Проблема полягала в тому, що збирати всі ці батарейки містом було складно — активісти припускали, що коли контейнери заповняться, люди будуть привозити батарейки їм. Але в багатьох випадках люди відмовлялися це робити й просили забрати батарейки у них. Тоді ж і виникла ідея мобільного пункту збору, який міг би періодично їздити по місту і збирати небезпечні відходи більш централізовано.

Сергій каже, що після того, як активісти розробили відповідний проєкт і передали його міській владі, ті ще кілька років гальмували процес. Весь цей час він особисто брав батарейки та складував у себе в гаражі — з роками там набралося майже 5 тонн. Через відсутність конкретних дій з боку міста, Сергій навіть подавав на міську владу до суду, який вдалося виграти в результаті.

З осені 2019 року міська влада таки виділила кошти на реалізацію проєкту та уклала договір з комунальним підприємством «КАТП – 1628». Так в місті з'явився «Екобус» — новий мікроавтобус, який збирає небезпечні відходи.

Екобус Полтава

Екобус Полтава

Мобільний пункт приймання

Автобус курсує містом кожен день, зупиняючись в різних його районах за графіком. Кожен житель міста, який має небезпечні відходи, може ознайомитися з графіком руху автобуса і підійти в зручну для себе точку в певний день.

Наталя Суіма, інженерка з охорони навколишнього середовища в «КАТП – 1628» говорить, що поки що у населення приймають тільки батарейки, ртутні лампи й термометри. Але вже в найближчому майбутньому планують отримати ліцензію на поводження з медичними відходами та додати їх до профілю «Екобуса». Зібрані батарейки все так само передаються організації «Батарейки, здавайтеся!» — але вже більш централізовано. Ртутні лампи й термометри відправляються на переробне підприємство у Львівській області. Таким чином, всі зібрані «Екобусом» відходи переробляються або безпечно утилізуються, не забруднюючи землю, воду і повітря на звалищах навколо міста.

Екобус Полтава

Наталя Суіма

Наталя розповідає, що в перші місяці роботи «Екобуса», їм вдалося зібрати дуже багато небезпечних відходів — в місті є багато свідомих людей, які не викидали батарейки або лампи просто так, чекаючи якогось централізованого рішення. Перша партія батарейок, яка вирушила на перероблювання склала 3 тонни. Ще одну таку ж партію планують відправити вже найближчим часом.

«Екобус» приймає небезпечні відходи в будь-якій кількості й абсолютно безкоштовно. Перероблювання або утилізація таких відходів коштує досить дорого, і в багатьох країнах вартість такого перероблювання закладається у вартість продукції на законодавчому рівні. Однак в Україні такий підхід поки що не працює. Зараз вартість транспортування і перероблювання таких відходів також покриває міська адміністрація. «Все лягає, вся тяжкість на бюджет міський. Але це кращий варіант, ніж ці батарейки викидати на смітники», — каже Сергій.

Екобус Полтава

Інший такий автобус курсує в Полтавській області й приймає відходи в сільській місцевості, де у людей просто немає іншої можливості правильно їх утилізувати. Наталя визнає: міську систему збору відходів потрібно розвивати: крім збору медичних відходів «Екобусом», є ще безліч інших напрямків для розвитку. На цей момент, все впирається у фінансові можливості міста, однак Наталя впевнена, що у них вийде зробити місто чистим і безпечним.

9690

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: