fbpx
Сьогодні
Екорубрика 20:17 18 Лип 2020

Полювання на каяках за річковим сміттям: як в Києві "еко-маніяки" чистять Дніпро

У світовому океані формуються цілі острови з пластика і інших побутових відходів, але сміття вистачає і в водоймах поменше. Річки, озера і ставки, біля яких так люблять відпочивати люди, часто виявляються жертвами такого відпочинку.

Щоб якось вплинути на ситуацію і очистити річку Дніпро від плаваючого у ній сміття, засновниця центру "Eco-maniac Studio" Наталя Максимець організувала цікаву акцію. Сім'ї з дітьми зібралися для того, щоб покататися по річці на каяках, попутно збираючи річкове сміття.

📽️   Дивіться наш репортаж:  

Сімейна еко-естафета

У день проведення акції в Києві зібралася гроза. Проте, найактивніші учасники все одно дісталися до старту — всього в акції взяло участь 16 чоловік. Наталя називає цю подію "Полюванням на річкове сміття", і проводить її вже другий рік поспіль. Обидва роки участь в акції, включаючи прокат каяка і спорядження, — абсолютно безкоштовна. У минулому році, при кращих погодних умовах було більше учасників — сумарно вони виловили з річки 8 великих пакетів різного сміття.

В основному це пластик та інші тверді побутові відходи: банки, упаковки і т.д. Але трапляються і досить незвичайні речі — у минулому році це були капці й автомобільні шини. Цього разу теж не обійшлося без цікавого сміття: команди знаходили в річці підошви, рукавички і шкарпетки, а один з каяків привіз навіть зламаний пластмасовий стілець.

Учасників "Полювання" поділили на 2 команди для ігрового змагання. Мета — зібрати більшу кількість сміття за відведений час. Переможець отримав солодкий приз — стиглий кавун. В обох командах переважають сім'ї з дітьми, і Наталя каже, що в цьому полягає одна з цілей акції. Діти та їхні батьки працюють у команді для досягнення єдиної мети, взаємодіють один з одним у незвичайному і веселому форматі, що допомагає їм поліпшити відносини між собою.

эко-маньяки на каяках

Ще один позитивний ефект від сімейного підходу до організації акції — формування дбайливого ставлення до природи у підростаючого покоління. Діти з ранніх років розуміють, що викидати сміття на природі — неправильно, а збирати і утилізувати сміття відповідним чином — потрібно. "У нас навіть дуже зворушлива історія була: одна дитина сказав, що я збираю пляшки з річки для того, щоб качечки краще плавати і рибки краще дихали!", — каже Наталя.

В кінці заходу команди підраховують кількість сміття і забирають приз. Оля і її дочка Тая — учасниці команди, яка виграла в цьому змаганні. Обидві кажуть, що така акція їм сподобалася. Вони зібрали 2 мішки сміття, серед якого були пляшки, металеві банки і вже згадані підошви черевиків. Оля з дочкою не брали участь в еко-акціях до цього дня, але з радістю приєдналися б до подібних ініціатив і флешмоб. На питання, чи пішли б вони на "Полювання за річковим сміттям", сім'я відповідає ствердно: "Так, підемо, і приходили б напевно раз на місяць навіть, особливо коли сезон. Дуже класно, хотілося б, щоб побільше учасників було і щоб побільше розголосу набували такі події".

эко-маньяки на каяках

"Просто не кидайте його туди!"

Зібране за час акції сміття відправляють у великий сміттєвий контейнер неподалік. Наталя каже, що сортувати сміття на станції поки не виходить, але переговори про таку співпрацю ведуться.

Проблема з річковим сміттям дуже актуальна в Україні — особливо у тих місцях, де часто відпочивають люди. Наталя наводить приклад річки Тетерів у Житомирській області, де навколо улюблених відвідувачами місць за пластиком вже не видно дерев. Вона вважає, що навколишнє середовище забруднює і бізнес, і звичайні люди — проблема у відсутності культури відповідального споживання і дбайливого ставлення до природи.

Акції на кшталт цієї, можливо, не здатні вирішити проблему забруднення вод на глобальному рівні. Але крім популяризації правильного ставлення до природи, вони надають і безпосередній ефект на чистоту водойм: "У минулому році, наприклад, був період, коли майже щотижня хтось випливав і збирав тут сміття. І дійсно, коли ми останню акцію проводили, в очеретах і річці майже нічого не було, там було чисто", — розповідає Наталя.

Наталья Максимец

Наталя Максимець

Сама Наталя захоплюється терапією живою природою і отримала декілька сертифікатів коуча. Вона намагається доносити до людей ідею про те, що за допомогою активного відпочинку і правильної взаємодії з природою людина розкриває свій внутрішній ресурс і може по-іншому поглянути на світ. Вона займається еко-активізмом для того, щоб внести свою лепту до процесу очищення природи і одночасно — допомогти людям встановити більш глибокий зв'язок одне з одним.

Боротися з річковим сміттям може кожен, і для цього у Наталі є проста, але дієва порада: "Просто не кидайте його туди! Донесіть його до смітника не всі люди, на жаль, це роблять. Вони відпочили і там же залишили своє сміття".

эко-маньяки на каяках

Ключ до вирішення проблеми, за словами Наталії, лежить у тому, щоб залучати до цього руху більше людей. Акції та популяризація створюють ланцюгової ефект: більше людей дізнаються про такі заходи, більше приєднуються, і більше хочуть організувати щось подібне. За її словами, головне в організації таких акцій — це нетворкінг. За допомогою корисних контактів і однодумців, організувати таку акцію можна без особливих проблем, і спробувати може кожен.

13884

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: