fbpx
Сьогодні
Екорубрика 13:20 24 Гру 2021

Дивовижні ялинки 2021 зі всього світу: навіть з відходів та піску

Переддень Різдва — найкращий час для мандрів, щоб побачити найоригінальніші екологічні ялинки в містах по всьому світу. “Рубрика” вже впрягла оленів у чарівні санчата Санта-Клауса. Полетіли?

English version here

У чому проблема?

Ялинка — один із найважливіших символів Різдва. Святкове дерево ми встановлюємо у себе вдома, на роботі, у ресторанах, у торгових центрах, на площах міст… У грудні важко знайти таке місце, де не було б і натяку на ялинку. Міські ж ялинки вже давно стали більше, ніж просто святковими деревами. Здається, міста світу ледь не змагаються за титул міста з найкрасивішою / найефектнішою / найоригінальнішою ялинкою. Ми ж вирішили зібрати приклади міських ялинок, у яких найголовніше — їхня екологічність та меседж, який вони несуть: піклування про планету — це цілком наша відповідальність. 

Яке рішення?

У першу чергу, шукати нові екологічні альтернативи, які не тільки збережуть життя природним ялинкам і зменшать кількість пластикового сміття, а й сприятимуть креативності та привернуть увагу до сучасних проблем. 

Як це працює?

  • Ялинка з картону

екологічні новорічні ялинки

"Дерево дарування" (The Giving Tree) — так назвали різдвяну ялинку з картону, встановлену в конференц-залі Есбері-Парк, в Нью-Джерсі. Цей трансцендентний твір сучасного мистецтва покликаний переосмислити традиційне уявлення про різдвяні міські прикраси. 

Зазвичай це місце прикрашає свіжозрубана жива ялинка. Але цього року на її місці опинилося дивовижне картонне дерево. До речі, за задумом художників, воно також включає в себе елементи узбережжя, архітектуру міста та його багату музичну спадщину. Не всі мешканці міста підтримали новітню прикрасу: дехто називає її смішною та схожою на купу пакувальних коробок Amazon, але багато людей вважає ідею креативною відповідною атмосфері Есбері.  Після свят картонну ялинку буде демонтовано і відправлено на переробку. 

  • Ялинка з бананів

екологічні новорічні ялинки

Zero waste, або нуль відходів — тренд сучасності. "Рубрика" вже пропонувала своїм читачам прикрасити ялинку так, щоб не лише не засмітити довкілля, але й потім поласувати новорічними прикрасами. Певно, нас почули навіть у Болівії. Ялинка, яку створили з бананів, з'явилася цьогоріч на площі Мурільйо в місті Ла-Пас. Фото зроблене у грудні 2021 року під час церемонії запалення різдвяних вогнів.

  • Ялинка з переробленого скла і металу

екологічні ялинки на новий рік

А на цій світлині комунальники з Бордо, Франція, встановлюють перед кафедральним собором Святого Андрія 11-метрову ялинку з перероблених сталі та скла. Рік тому міський голова, новообраний від партії "Європа Екологія Зелені", оголосив, що відтепер місто відмовиться від звичних ялинок з вогнями та гірляндами. Ця заява викликала широку публічну дискусію як зі схвальними, так і з обуреними відгуками. Але мер П'єр Юрмік пояснив свою ініціативу тим, що "мертвим деревам не місце на вулицях міст" і що це "зовсім суперечить нашій концепції озеленення".

екологічні новорічні ялинки

Врешті, як бачимо, мер-еколог таки наполіг на своєму. До речі, нова ялинка зі скла і металу, яку ставитимуть у Бордо найближчі п'ять років, обійдеться місту значно дешевше за традиційну. 

  • Ялинка з міських відходів

екологічні новорічні ялинки

Найекологічніша різдвяна ялинка — зроблена з підручних матеріалів. Так вирішив лорд-мер лондонського Сіті Вінсент Ківені і встановив у центрі району ялинку з міських відходів. Замість іграшок та гірлянд ялинку прикрашають пластикові пляшки, банки, старі сонцезахисні окуляри, папірці, пластикові картки та телефонні кабелі.  Усе це акуратно скріплене сіткою у формі конуса. Всі матеріали для реалізації задуму Ківені було отримано у двірників і закупівельних організацій з утилізації сміття.

Ялинка була спроектована у співпраці з художницею Ганною Берк. Такою акцією лорд-мер розраховує привернути увагу до надмірного споживання та великої кількості відходів у святковий сезон.

  • Ялинка з шин, пластику і електроприладів

екологічні новорічні ялинки

Не змовляючись з англійцями, в центрі Риги теж встановили альтернативну ялинку зі сміття. Новорічна 9-метрова красуня (без перебільшення і скептицизму) теж повністю зроблена з відходів, що підлягають переробці, — пластику, упаковок, шин, електроприладів. Святкове "дерево" було створене скульптором Гаральдом Гертом та екологічною компанією "Clean R" в рамках тривалої програми "Не закопай майбутнє у сміття!". Воно ж закликає латвійське суспільство до свідомого споживання. Також, відсканувавши на ялинці спеціальний QR-код, будь-який охочий може переглянути освітні ролики на тему роздільного збору, повторного використання та переробки відходів. 

  • Ялинка-"пожежа"

екологічні новорічні ялинки

Зміна клімату досягла критичного стану, і лісові пожежі стали частішими. Щоб нагадати про це, торговий центр "Mall of the Emirates" в ОАЕ вирішив поєднати всі лісові пожежі в образі одного дерева. Дизайнери створили на 100% вуглецево-нейтральне світлодіодне дерево заввишки 8 метрів, щоб донести послання та назавжди змінити традицію різдвяних ялинок. "Mall of the Emirates" та агентство "MullenLowe Mena" закликають людей вести більш екологічне життя, і за кожну зроблену обіцянку торговий центр посадить дерево від імені цієї людини.

Торговий центр "Mall of the Emirates" уже 15 років працює над тим, щоб забезпечити стабільний екологічний розвиток. Серед успіхів на цьому шляху — скорочення споживання води на 7%, скорочення викидів вуглецю на 4%, збільшення ступеня рециркуляції на 32% та виробленні 3 млн кВт/год відновлюваної енергії.

  • Ялинки, що закликають до вакцинації

екологічні новорічні ялинки

Альтернативні ялинки не залишаються осторонь й інших головних викликів сьогодення. У Бухаресті з'явилася ялинка зі вже порожніх 19 тисяч пляшечок від вакцини проти коронавірусу. У торговому центрі, де зараз стоїть незвичайне новорічне дерево висотою близько трьох метрів, є пункт вакцинації. Тож не дивно, що там залишається багато пустих флаконів з-під вакцин. З весни 2021 року щеплення там зробили близько 200 тисяч румун.

Для того, щоб створити дерево, використовувалися пляшечки з-під вакцин Pfizer/BioNTech і Moderna, а з флаконів з-под Johnson&Johnson зробили "подарунки".

екологічні новорічні ялинки

На світлині вище, зробленій 9 грудня 2021 року в Ріо-де-Жанейро, бразильська лікарка показує аналогічну ялинку, зроблену з пляшечок від вакцин проти COVID-19 та грипу. "Я — плід мистецтва, турботи, сучасності і партнерства.  Я  — древо науки, що бореться за життя", — такими словами медики презентували своє творіння в Instagram.

  • Ялинка з піску

екологічні новорічні ялинки

У 2021 різдвяні ялинки в США — дефіцит. Причина — постійні лісові пожежі. У той же час постачання штучних дерев цього року теж постраждало через логістичні проблеми, включаючи брак водіїв вантажівок для доставки. Щоб гарантовано отримати на Різдво ялинку, постачальники закликали покупців робити передзамовлення ще на початку листопада, причому ціни на будь-які різдвяні дерева злетіли на 20-30 відсотків. 

Втім, така специфічна криза зовсім не турбує жителів Вест-Палм-Біч, штат Флорида. Тут вже 10 років поспіль мерія замовляє на Різдво гігантську скульптуру пісочної ялинки, яку зводять на центральній галявині міста. Дерево, яке називають Сенді, складається з більш ніж 700 тонн піску і заввишки має більше 10 метрів. З настанням темноти Сенді прикрашають нічні світлові шоу, синхронізовані з музикою.

  • Ялинка-мурал

екологічні новорічні ялинки

Прогулюючись Нью-Йоркською П'ятою авеню, яка традиційно перетворюється на зимову країну чудес з білими ведмедями та святковими пінгвінами, перехожі можуть побачити 12-поверхову ялинку, відтворену прямо на фасаді магазину Louis Vuitton. Різнокольорова 2D-інсталяція, прикрашена логотипом та орнаментами бренду, масштабує весь кут будівлі і помітна за кілька кварталів.

Чудове рішення — і ялинки в лісі цілі, і святковий настрій в наявності!

  • Ялинка з "бабусиних квадратів"

екологічні новорічні ялинки

Волонтери з Береа, штат Кентуккі, що в США, за кілька місяців нагачкували нову різдвяну ялинку для свого міста. Місцеві жителі, що координувалися через Facebook, зв'язали гачком понад 900 "бабусиних квадратів", які потім зшили разом і закріпили на 12-футовому металевому каркасі. За оцінкою організаторів, на виготовлення дерева було витрачено понад 1200 годин, при цьому у проєкті брали участь як новачки, так і досвідчені експерти з в'язання. Тепер жителі міста та його гості можуть милуватися чудовим деревом, створеним завдяки духу спільноти. 

Залишки ниток чи старі светри, які можна розпустити, є в кожній родині. Гачкувати теж багато хто вміє. То чому б не взяти цю екологічну соціальну ідею на озброєння і в наших містах та містечках?

  • Ялинка з гілок

екологічні новорічні ялинки

Для тих, хто не уявляє новорічної ялинки без смоляного запаху, знайшли рішення у Румунії. На центральних площах одразу кількох міст з'явилися екологічні ялинки з трісок та справжніх гілок, а прикраси для них зробили з переробленого пластику. Першу таку ялинку команда ентузіастів під керівництвом Ніколає Чикилдеу створила для міста Арад. Там її встановили на центральному майдані. Після цього майстри отримали одразу близько 40 замовлень від мерій та великих установ в інших містах. Під час створення святкової красуні не постраждало жодне дерево: гілки збирали у лісі. 

А в них точно вийшло?

Модель чистого різдвяного символу цього року використовується у багатьох прогресивних країнах. У Чехії ялинки після свят відправлять на меблеві виробництва, у Швеції з ялин і сосен роблять біо-кришечки для напоїв, в Данії продають олівці, з яких можна вирощувати живі дерева. Штучні румунські ялинки з гілок і тирси наступного року планується запускати в мас-маркет. Для цього, до прикладу, у мерії Бухаресту вже обговорюється розмір субсидування компанії коштами з міського бюджету. А креативна "сміттєва" ялинка з Риги стала впізнаваною в усьому світі: інсталяція потрапила на третє місце у добірці з 22 найцікавіших ялинок за версією Forbes, поступившись лише помпезним ялинкам Нью-Йорка та Вашингтона.

Різдвяні традиції не зміняться одразу, але цей рік може стати переломним для змін. Тренд на екологічні ялинки на вулицях виглядає не менш переконливим аргументом на користь дбайливого ставлення до природи, ніж офіційні політичні заяви чи екологічні конференції.

Ще більше корисних різдвяних рішень!

екологічні новорічні ялинки

  • Жителі польського міста Тихи можуть безкоштовно отримати різдвяну ялинку — для цього потрібно лише здати старі батарейки. Акція проходить під слоганом "Ялинка із позитивною енергією". З 1 по 24 грудня будь-хто охочий може здати не менше 0,5 кг (або 15 штук) використаних батарейок — і отримати один із 500 купонів на живу ялинку. Разом із ваучером людям вручають пам'ятку про правильну утилізацію відпрацьованих джерел живлення. Правильна переробка важлива, адже старі джерела живлення відносяться до класу небезпечних відходів. На звалищі одна батарейка може отруїти важкими металами 20 квадратних метрів ґрунту та 400 літрів води. У той же час за утилізації до 97% вмісту її можна буде використати повторно. Наразі в країнах ЄС на утилізацію потрапляють у середньому 48% батарейок.

екологічні новорічні ялинки

  • Влада Риму закликає жителів не упаковувати різдвяні подарунки цього року — це допоможе впоратися з потоком відходів, що заполонили вулиці. Наприкінці жовтня новий мер Роберто Гвалтьєрі заявив про амбітний намір очистити Рим до Різдва — на це було виділено 40 млн євро. Але це виявилося не так просто, і терміни довелося зрушити принаймні до кінця року. У середині листопада було оголошено, що прибиральники вулиць, які працюють у різдвяний сезон без відпусток, отримають премію 360 євро. Однак без участі громадян усі ці зусилля марні. Саме тому мешканців попросили відмовитись від подарункових обгорток — свято це не зіпсує, натомість допоможе місту стати чистішим.  

екологічні новорічні ялинки

  • Данський стартап почав робити олівці, з яких можна вирощувати ялинки. Олівець Sprout виготовлений з екологічно заготовленої деревини, а грифель ​​для письма зі 100% натурального та нетоксичного графіту. Коли графіт закінчується, олівець можна просто посадити в землю: у кінчику олівця є капсула із насінням. Щорічно для виробництва тільки олівців вирубується близько 82 000 дерев, тож ідея данців є чудовим способом відновлювати ресурси традиційного новорічного дерева!  
1
4144

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: