fbpx
Сьогодні
Екорубрика 14:31 23 Гру 2019

Як вибрати ялинку на Новий рік: все, що потрібно знати

Фото unsplash.com

Новорічні свята вже не за горами, а це означає, що незабаром українці будуть вибирати один з головних елементів свята – ялинку.

Згідно опитування, майже 80% українців мають намір поставити новорічну ялинку вдома: 40% живу і 38% – штучну.

Щоб новорічне дерево простояло довше, а найголовніше – було безпечним, необхідно знати, як його правильно вибрати.

Дивись коротке відео Екорубрики, як обрати ялинку, і підписуйся на наш YouTube — щотижня публікуємо ролики, як жити в стилі еко

Як вибрати живу ялинку

жива ялинка

Багато українців воліють встановлювати на новорічні свята живі ялинки. Перше, на що варто звернути увагу при купівлі ялинки, – чи легально продається те чи інше дерево. За інформацією Держлісагентства, цього року живі новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами: самоклейкими етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. Ці засоби розриваються під час спроби їх зняти, що виключає їх повторне використання.

Етикетки, бирки містять індивідуальний номер і відповідний йому штрих-код, який заноситься до системи електронного обліку деревини.

Перевірити можна на сайті OPEN.UKRFOREST.COM.

У системі можна знайти інформацію про постачальника ялинки, його підпорядкованість і форму власності. У разі, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

Також кожен покупець може перевірити походження новорічної красуні за допомогою мобільного додатку для Android Ялинка.info.

Після того, як ви переконалися, що ялинка продається легально, можна безпосередньо приступити до вибору новорічного дерева.

Перед купівлею рекомендується постукати ялинкою по землі. Якщо дерево свіже або нещодавно зрубане, голки не повинні обсипатися. Також можна зігнути кілька гілочок на ялинці. Якщо гілки еластичні і випрямляються назад – це говорить про те, що дерево зрубали недавно.

Важливий і колір дерева, проте він залежить від виду, головне, щоб ялинка не була бурою.

Але вибрати живу ялинку – це ще півсправи, щоб вона простояла довше, за нею необхідно правильно доглядати. Так, відразу після купівлі необхідно потурбуватися про акліматизацію дерева. Краще залишити ялинку на балконі або в підвалі на кілька годин, щоб не було різкого перепаду температури. В іншому випадку дерево простоїть мало часу.

Пізніше можна почати встановлення новорічної красуні. Це можна зробити кількома способами.

1. Встановлення в ємність із піском

В ємність, де стоятиме ялинка, потрібно засипати вологий пісок. Щоб дерево простояло довше, рекомендується кожні два дні його поливати. Окрім цього, пісок, в якому стоятиме ялинка, рекомендується періодично зволожувати водою з гліцерином.

2. Встановлення в ємність з водою

Воду треба брати відстояну, додати аспірин, цукор і трохи солі. Оскільки ялинка буде постійно вбирати воду, її потрібно періодично підливати.

3. Встановлення на підставку

Перед тим, як ставити на підставку, рекомендується обмотати стовбур дерева мокрою ганчіркою. Окрім того, потрібно збризкувати дерево водою, щоб зберегти свіжий вигляд ялинки.

Ялинка в горщику

Ялинка в горщику

Останнім часом набирають популярність живі ялинки у горщику. Особливістю таких дерев є те, що після свят їх можна висадити у відкритий ґрунт.

Уважно вибирайте сорт дерева. Найлегше доглядати за ялинкою звичайної, ялицею і смерекою канадська "Коніка".

Зверніть увагу на кореневу систему дерева. Якщо коріння товсті і обрізані, таке дерево не приживеться при висадці в грунт.

Також ялинки у горщику вимагають особливого догляду. Так, температура повітря в приміщенні не повинна перевищувати +20 градусів. Також не можна залишати дерево поблизу нагрівальних приладів. Таку ялинку потрібно регулярно поливати і обприскувати водою або ж поставити біля деревця зволожувач повітря або резервуар з водою.

Якщо дерево пустило молоді гілки, його потрібно якомога швидше винести в прохолодне або неопалюване приміщення.

Як вибрати штучну ялинку

Як вибрати штучну ялинку

Для тих, кому з тих чи інших причин не подобаються живі ялинки, альтернативою може стати купівля штучного новорічного дерева. Однак вимог до такої ялинки не менше, ніж до живої, а асортимент у магазинах дуже великий. Як же не помилитися з вибором?

Найважливіше – це те, з чого зроблена штучна ялинка. Її матеріал повинен бути міцним і не мати різкого запаху. Слід звернути увагу на те, щоб на упаковці було зазначено, що ялинку виготовлено з вогнетривкого пластику або поліетилену. Барвник бажано повинен бути натуральний і стійкий до вигорання і води.

Як і при виборі живої ялинки, приділіть увагу голкам і гілкам новорічної красуні. Голки не повинні деформуватися, коли ви стискаєте їх в руках, і випадати, якщо ви злегка посмикаєте за них. Щоб оцінити якість, досить зігнути кілька гілочок. Якщо вони згинаються просто і без особливої напруги, отже, обрана модель ялинки досить якісна.

Штучну ялинку треба використовувати не менше 10 років, а після здати на переробку.

Альтернатива традиціям

Якщо ви креативна особистість і любите руйнувати стереотипи, то для вас ялинкою може стати будь-що. Головне – не ігнорувати класичну форму. Декоратори пропонують робити ялинки з подушок, книг, фотографій, іграшок, палетів.

Читайте: Як зробити ялинку власноруч: 5 еко-ідей

Скільки коштує ялинка

Скільки коштує ялинка

За інформацією Держлісагентства, в Україні середня ціна за купівлю ялинок у державних лісгоспах становить 75 грн за погонний метр. Ялинки в горщиках можна придбати в середньому від 100 гривень (ціни формуються залежно від породи і розміру).

На ялинкових базарах ціни на вінки з живих гілочок і маленькі ялиночки з гілок (до 50 см) стартують від 50 грн. Ялинки середнього розміру коштують від 300 грн, а двометрові компіляції з гілок – від 1 500 грн.

Ціни на штучні ялинки стартують від 200 грн і можуть сягати декількох тисяч. Вартість залежить від висоти дерева, матеріалу виготовлення і якості збірки.

Що робити з ялинкою після свят

Що робити з ялинкою після свят

Важливо, щоб натуральна ялинка не опинилася на смітнику. Цей варіант ще гірший, аніж повторне використання штучної ялинки, адже він має більший вплив на викиди парникових газів, використання води та енергії.

Здайте ялинку на переробку. Ялинка буде перероблена на тирсу, яка може бути використана для різних господарських цілей.

Читайте детальніше: Розчленувати, зварити чи нагодувати тварин? Що робити з ялинкою

А яке святкове дерево вибереш ти? Пиши нам в коментарях 🎄🙂

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

экологичный новый год

5327

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: