fbpx
Сьогодні
Досвід 10:45 17 Лис 2019

Еко-бізнес з узбережжя Азовського моря: дерев'яні руки в рекламі Ілона Маска та равлики, що захопили Італію

"РУБРИКА" продовжує знайомити з історіями успіху бізнесменів зі Сходу країни. Цього разу ми розкажемо про еко-ферму, де вирощують равликів, що підкорили Іспанію та Італію, а також про дерев’яні 3D пазли, які також виготовлені з еко-сировини, які були представлені на щорічній виставці "Схід-Експо" у Києві.

Азовське узбережжя під Бердянськом

Равлики по-бургундські, але на узбережжі Азовського моря

Хочеш равликів по-бургундські за унікальним рецептом? Думаєш для цього треба купувати квиток до Франції? Е, ні. Просто можна поїхати до селища Новотроїцього Бердянського району на справжню равликову ферму та скуштувати прямо там унікальних равликів.

равлики Бердянськ

Незважаючи на степовий та засушливий клімат Північного Приазов'я сім'я Мостових заснувала бізнес: на фермі "Eco Snail Group" вони вирощують равликів. Щоб це вдавалось, вони вигадують свої власні способи. Зараз вони з іншими підприємцями об'єдналися у Всеукраїнську асоціацію виробників равликів та розвивають незвичний бізнес з підприємцями з інших регіонів. 

Родина з Новотроїцького заснувала бізнес в 2018 році. Харчових слимаків вирішили вирощувати за класичним французьким способом, іноді поєднують з польським та грецьким. 

"Це незвичний для України бізнес, не було в кого вчитись, тому все робили самі", – каже Марина. 

равлики Бердянськ

На фермі можна скуштувати не тільки самих равликів, приготованих за унікальним рецептом, а й такі делікатеси, як паштет з печінки равликів, а також ікру равликів. До делікатесів подаються класичні соуси. 

Родина розвиває еко-туризм, запрошує всіх бажаючих відвідати ферму та побачити весь процес вирощування равликів: від ікри до зрілого молюска.

Wood Trick: як рука від розробників унікальних 3D пазлів потрапили у рекламу компанії Ілона Маска

Засновник компанії Ілля Бєльчєв родом з Бердянська, там і розвивають бізнес. Звідти і пішли дерев'яні конструктори, які зараз розлітаються як гарячі пиріжки по всьому світу. 

Wood Trick бердянськ

Ідея створити 3D пазли з дерева виникла в Іллі у 2015 році, тоді він й познайомився з власниками. 

"Все почалось з трьох людей. Коли ми зареєстрували компанію, то з'явився бухгалтер, керівник відділу розробки, в офісі сиділо три людини. Ми починали майже з гаражу. Коли закупили станки, то взяли приміщення", – розповідає чоловік. 

Для того, щоб розробити перші моделі, засновники замовили собі китайські моделі, склали їх, але вони були статичні та нерухомі, не так деталізовані за дизайном. 

"Ми купили такі моделі, протестували, але вони нам були нецікаві. Ми подумали, що варто було б додати моторики, щоб кожна модель рухалась. Кожна наша модель має свою механіку. Ми додали гравіювання", – каже Ілля.

Wood Trick бердянськ

Першими трьома моделями були колесо огляду, млин та вантажівка. Їх світ і побачив. Виробництво запускали поступово: спочатку знайшли інженерів конструкторів, які віддалено створили перші креслення. 

"Перші моделі збирали самі, протестували, нам сподобалось. Тоді ми знайшли ще розробників та зробили ще 6 моделей. Коли ми зрозуміли, що будемо цим займатись, то купили три станка. Так і почали", – розповідає Ілля.

Наступними моделями стали карусель, рука, нафтова вишка, велосипед колесо фортуни та квадроцикл. 

Компанія "Wood Trick" запустила продажі у 2016 році, а через півроку зупинилась, оскільки власники зрозуміли, що деякі моделі потребують доопрацювання. 

"Ми доробляли дизайн, хотіли, щоб деякі моделі рухались більше, інструкції перші у нас були тільки з текстом, додали схем до них", – каже Ілля.

 В основному, каже Ілля, компанія працює на експорт закордон. Туди були перші масштабні продажі. 

"Перше замовлення пам'ятаю. Спочатку ми продавали в Україну, але мені найбільше запам'ятовуються замовлення за кордон. Перші були з Європи: з Італії та Польщі. Ми самі їх знайшли", – говорить він.

Назва кампанії, зізнаються власники, проста, буквальне значення через переклад з англійської. Адже засновники хотіли показати, що з деревом можна пограти.

Wood Trick бердянськ

"На старті ми врахували еко-тематику, тому що аналізували ринки і знали, що в Європі таке цінується. Зараз наш експорт на 90 % складається з продажів за кордон. Наш товар преміум сегменту, тому моделі не так добре продаються в Україні", – каже Ілля.

Сировину спочатку самі досліджували, їздили на заводи Білорусі, дивились на березу. 

Wood Trick бердянськ

У Wood Trick є товари для хлопчиків та дівчаток. Для дівчат є маленькі будиночки, а до Нового року компанія випустила музичні шкатулки з мелодією фільму "Один дома".  

"Є магазин у Венеції, де продаються наш конструктор гондола. У гондолі є знизу шкатулка. Плани у нас завоювати світ. Дл нас показником було те, що прототип нашої руки використала компанія Ілона Маска OpenAl у своїй рекламі. Значить ми виходимо на світовий ринок", – розповідає Ілля.

Виставку "Схід-Експо 2019" організовано Програмою ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, урядів Польщі та Японії.

Читайте також – Історії успіху: як переселенці з Донбасу роблять прибутковий бізнес та розвивають регіон в період війни

6664

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: