fbpx
Сьогодні
Корисності 19:31 19 Кві 2022

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

У чому проблема?

Упродовж минулого століття українцям доводилося зустрічати Великдень на фронтах, у в'язницях та концтаборах. І в усі часи Воскресіння Христове було міцно пов'язане з вірою у воскресіння України, а тому в таборах, криївках чи в'язницях на великоднє привітання "Христос Воскрес!" звучало у відповідь обнадійливе "Воскресне Україна!". На жаль, ХХІ століття не стало винятком. Цьогоріч на Великдень від початку війни, яку розвязали росіяни, мине рівно два місяці. Ми знову будемо відзначати це свято не в мирних умовах і з думками про майбутнє України. З молитвами про перемогу і воскресіння нашої країни.

Яке рішення?

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

На противагу темряві завжди приходить світло. А добро завжди перемагає зло. Зараз кожному з нас, як би не було важко, варто наповнювати свої серця добром. Відкидати страх та відчай, сподіватися на краще, вірити в ЗСУ і в майбутнє. І звісно ж, готуватися до Великодня – найголовнішого християнського свята, яке є торжеством перемоги життя над смертю.

Як це працює?

"Якщо маєте можливість – обов'язково печіть паски, – закликає майстершеф Євген Клопотенко. – Маєте можливість зробити на одну чи дві більше – печіть паски та діліться ними. З рідними та незнайомцями. Підтримуйте себе через підтримку інших. Бо тісто – це про дуже добру енергію та життя. А таке треба зараз створювати та розповсюджувати. Не знаю, як це пояснити, але вам стане трохи краще, поки ви працюватимете з тістом". 

Давайте пекти паски – хліб добра й надії!

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

Власною випічкою можна підтримати свою родину, друзів, військових, українців з міст і сіл, які мали покинути свої домівки. Можна скоординуватися з волонтерами у своєму місті та передати їм паски. А якщо зовсім не вмієте поратися з тістом чи не маєте змоги, підтримайте місцевих виробників, купуючи паски в них. Тим більше, що багато хто з них зараз перераховують частину виручки на потреби армії та волонтерам.

Але все ж таки варто спробувати приготувати паски власноруч. З думками про мир, життя і перемогу.

 Класична паска з родзинками і цукатами

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

Фото: Стас Наталія (Вознюк Наталія) / Facebook

Головний принцип приготування паски на Великдень – правильно замішане тісто. Воно не повинно бути надто рідкім або навпаки густим, бо так великодній хліб швидко зачерствіє. Тісто має бути такої консистенції, щоб воно легко ділилося ножем і не липло до рук. І ще один важливий секрет – тісто має підніматися три рази: перший раз – сама опара, другий – з усіма доданими продуктами, третій – коли тісто розклали у форми. Нам знадобляться:

  • 1 кг борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 100 г маргарину
  • 75 г дріжджів (про те, чим можна замінити дріжджі — тут)
  • 2 склянки цукру
  • 150 г родзинок
  • 5 яєць
  • 1 ст. л. ванільного цукру
  • цедра одного апельсина
  • цедра половини лимона

Приготування: 

  1. Розчинити в теплому молоці дріжджі. Додати одну склянку цукру і дві-три ложки борошна. Усе перемішати до однорідної маси і залишити в теплому місці.
  2. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Коли розчинене тісто збільшиться вдвічі, додати до нього м'які масло і маргарин, розтерті жовтки і решту борошна. Добре вимішати тісто, якщо потрібно — підсипати ще борошна. Знову залишити тісто підходити в теплому місці, накрити рушником.
  3. Родзинки потрібно промити гарячою водою. А цедру лимона й апельсина (тільки жовту та помаранчеві частини) — натерти. Білки збити до густої піни. Після цього родзинки, цедру й білки додати в тісто і добре вимішати. Знову залишити тісто на 30 хвилин, щоб підросло.
  4. Форму для випічки змастити маслом. Заповнити форму наполовину тістом і дати йому підрости, майже до краю форми. Якщо ви не будете використовувати цукрову глазур для прикрашання паски, тоді покрийте верх випічки збитим жовтком.
  5. Випікати за температури 180 градусів до готовності (середня паска випікається 35-45 хвилин ). Перші 20 хвилин духовку не відчиняти.
  6. Готовність паски перевірте дерев'яною паличкою (сірником, зубочисткою): якщо паличка виходить суха, значить паску можна виймати з духовки.

Останній штрих — оздоблення паски. Збити окремо яєчний білок, додати цукор і продовжувати збивати ще 5 хвилин. Акуратно нанести глазур на охолоджену паску і прикрасити її горішками, цукатами, великодньою посипкою, цукровими горошинками і різними смачними фігурками з тіста.

Немає дріжджів або часу чекати кілька годин, поки підійде дріжджове тісто? В цьому випадку виручить рецепт паски на розпушувачі.

Сирна паска без дріжджів

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

  • 250 г вершкового масла 
  • 5 яєць
  • 250 г цукру
  • ванілін
  • 3 ст.л. лимонного соку 
  • 700 г кисломолочного сиру 
  • 3 склянки борошна
  • 2 пакетики розпушувача
  • 150 г кураги

Приготування:

  • Сир для приготування паски краще брати трохи сухуватий. Протріть сир через сито або пропустіть через м'ясорубку.
  • Вершкове масло розтопіть над водяною банею.
  • Тим часом, поки масло буде танути, займіться підготовкою яєць. Відокремте білки від жовтків. Білки відкладіть у холодильник — вони вам знадобляться, коли готуватимете глазур. Жовтки розітріть з цукром і ваніллю.
  • Введіть розтерті з цукром жовтки в розтоплене масло і здобріть суміш лимонним соком, невеликою дрібкою солі.
  • Далі вам необхідно буде вмішати в приготовану суміш протертий сир і борошно з розпушувачем. До речі, дуже зручно змішувати борошно з розпушувачем в момент просіювання.
  • У самому кінці приготування сирної суміші необхідно ввести в неї нарізану невеликими шматочками курагу. Акуратно вимішайте масу, намагаючись рівномірно розподілити її по всьому об'єму тіста.
  • Готовим тістом наповніть (на½) попередньо змащені маслом формочки для випікання, а потім відправте їх у розігріту до 180-185 градусів духовку і випікайте протягом 40 хвилин.
  • Готові сирні паски вийміть з духовки, дочекайтеся повного охолодження, а потім прикрасьте верхівки глазур'ю, приготовленої з яєчних білків та цукрової пудри, і кондитерською посипкою.

Робимо крашанки, писанки і дряпанки

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

Ніколи ще синьо-жовті кольори не були таким ідентифікатором свободи, як сьогодні. І не лише в нашій країні, а й по всьому світові. Синьо-жовті кольори — це бренд свободи і незалежності. Вони вже виходять далеко за межі нашої державної символіки. Пофарбовані у національні кольори великодні яйця — це вже не просто крашанки, а нерозривний зв'язок Воскресіння Христа з воскресінням нашої Батьківщини.

Як зробити синьо-жовті крашанки?

Можна скористатися фабричними барвниками, але зараз не всюди є можливість їх придбати. Крім того, природні барвники екологічніші й безпечніші. 

Для жовтого кольору візьмемо куркуму, а блакитний колір, дуже стійкий та красивий, дає відвар червоної капусти.

Для фарбування природними барвниками краще підходять яйця з білою шкаралупою. Перед фарбуванням обов'язково помийте курячі яйця з використанням соди. Після вилучення вже забарвлених яєць з настою, їх не можна терти рушником із зусиллям. Яйця слід промити, потримавши під струменем теплої води, і акуратно просушити серветкою або паперовим рушником.

Блакитний колір: 

  1. Змішайте 2 чашки нарізаної червонокачанної капусти, 1 столову ложку оцту і 1 л води. 
  2. Доведіть до кипіння і проваріть протягом 30 хвилин. 
  3. Процідіть та опустіть у відвар варені яйця на півгодини і довше. Чим довше будуть перебувати яйця в настої, тим яскравішим і насиченішим буде забарвлення.

Жовтий колір: 

  1. У металеву каструлю налийте 2 л води. Додайте 3 столові ложки куркуми, 1 столову ложку отцу та 1 столову ложку солі, перемішайте і поставте на повільний вогонь. 
  2. Зачекайте 5-7 хвилин, поки куркума розчиниться, але не доводьте до кипіння. Покладіть у відвар яйця.
  3. Після закипання варіть від 10 до 12 хвилин. Якщо хочете, щоб яйце вийшло блідо-жовтим, зніміть каструлю з вогню раніше. І навпаки, для насиченого кольору шкаралупи яйця слід залишити у відварі "настоюватися" на 3-4 години або навіть на ніч.

Щоб отримати двоколірні яйця, скористайтеся таким прийомом:

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

  1. Відваріть яйця.
  2. Візьміть дві чайні ложки куркуми й розведіть окропом, ретельно перемішайте.
  3. На шийку ємності, де фарбуватиметься яйце, потрібно наклеїти сітку зі скотчу з отвором у центрі. Це необхідно для того, щоб зафіксувати яйце. 
  4. Після того, як воно стане в "пастку", залийте барвник з куркумою до половини яйця. Потримайте 30 хвилин. Потім яйце потрібно витягнути та обтерти серветкою.
  5. Для блакитного кольору необхідно подрібнити червону капусту в блендері та посолити. Трохи почекайте, щоб утворився сік. Тепер його можна віджати.
  6. Знову ж таки потрібно зробити сітку зі скотчу на ємності та зафіксувати яйце. Залити соком до пофарбованої у жовтий колір ділянки та потримати 30 хвилин.

Патріотичні писанки

Крашанка і писанка — це різні речі. Крашанку ми варимо і фарбуємо, а писанка — це те, що ми закодовуємо, замовляємо на майбутнє. Зазвичай майстри писанок дотримуються традиційних елементів у письмі, але зараз кожен, хто робить писанку, може закодовувати свої обереги так, як відчуває. Вінницька мисткиня Юлія Власюк, яка проводить майстер-класи писанок, говорить: в кожної учасниці майстер-класу писанки виходять справжніми оберегами, сповненими молитов, віри та надії: "Повертайся живим", "Слава Україні", "Борітеся — поборете!".

Сама Юлія у створенні писанок використовує прадавні символи і поєднує їх з державними символами та кольорами. 

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

Писанки Юлії Власюк. Фото Олеся Шуткевич

Містичні дряпанки 

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

Технологія виготовлення дряпанки цікава тим, що її можна зробити за відсутності будь-яких фарб. Для її виготовлення яйця зафарбовують у відварі цибулевого лушпиння до темного кольру. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) видряпують намальований орнамент. Так само, як і на писанці, всі малюнки, слова і знаки на дряпанці можуть стати кодом, своєрідним листом Всесвіту. 

Щоб закодувати власну дряпанку, необов'язково бути художником. "Малюйте" все, що вам дороге, все, що хотілось би зберегти і відновити. Побажання миру й любові, перші слова вашої дитини, зображення її улюбленої іграшки, будинок, до якого ви скоро повернетеся, дерева, квіти, символи рідного міста. 

Великдень у війну: як зробити синьо-жовті крашанки і які паски готувати

Малюйте, фарбуйте, печіть, прикрашайте і вірте — все, про що ви думаєте, все чого бажаєте всім серцем, обов'язково справдиться. Україна вистоїть. Перемога не за горами. Хай прийде Великдень і Перемога! Хай світло переможе темряву! Миру всім нам і тобі, люба Україно!

4
47944

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: