fbpx
Сьогодні
еРубрика 09:26 31 Бер 2020

Е-рішення за березень: підтримка підприємців, сервіси для вчителів та боротьби з коронавірусом

Цифровізація проти коронавірусу. Під таким слоганом пройшов березень для освітніх закладів, влади та бізнесу в Україні: дистанційна робота стала вимушеною новинкою для одних українців, хто зараз опановує цифрові інструменти, щоб бодай вижити, інші ж поглинають конкурентів та винаходять нові бізнес-моделі.

Разом із суттєвими втратами, які прийшли із запровадженням карантину, державні службовці та прогресивні підприємці вбачають в ізоляції можливості: продовжується цифрова трансформація та інформування про державні сервіси, вчителі вивчають нові платформи для ведення навчального процесу, суспільство перейшло у діджитал та готове сприймати більше оцифрованої інформації, а далекі від ІТ технологій компанії мають еволюціонувати або банкрутувати.

"Рубрика" підготувала дайджест Е-рішень, які можуть знадобитися всім, хто пристосовується до нових умов економіки в Україні. 

онлайн старший вік

Портал та чат для підтримки бізнесу під час епідемії Covid19

Маєте власний бізнес, проте під час пандемії виникає безліч питань про те, що і як робити? Міністерство цифрової трансформації України запустило Telegram та Viber чат підтримки для підприємців. 

Але перш ніж безпосередньо звертатись із запитаннями, команда Мінцифри рекомендує ознайомитися із відповідями на найбільш поширені запитання: зокрема, як бізнесу регулювати трудові відносини з працівниками та як сплачувати податки під час карантину.

Одночасно, Офіс розвитку малого та середнього підприємництва відкрив інформаційний портал для підтримки бізнесу під час епідемії Covid19: на порталі розміщується інформація про обмеження для підприємницької діяльності, заходи державної підтримки підприємців, інструкції щодо відкриття та розвитку бізнесу.

онлайн бізнес

Пілотний запуск електронних інвойсів за допомогою eDelivery

Україна разом із Республікою Польща тестує використання електронних інвойсів за допомогою онлайн сервісу eDelivery. Пілотний проект реалізується в рамках проекту EU4Digital за підтримки Державної Митної служби України та Міністерства цифрової трансформації України. 

У Європейському Союзі використання електронних інвойсів вже звична справа: це спрощує обмін цифровими даними, економить кошти та йде на користь навколишньому середовищу. 

Пілотний проект проводитиметься між українськими та польськими компаніями для збору відгуків та рекомендацій. Щоб долучитись до тестування проекту, потрібно заповнити форму за посиланням. 

онлайн

Інспекційний портал з базою даних перевірок

Офіс ефективного регулювання (BRDO) у співпраці з державними органами, розробили Інспекційний портал inspections.gov.ua е-сервіс, який робить прозорою та публічною діяльність контролюючих органів. Завдяки ньому, підприємці можуть дізнатися, хто, коли і що перевірятиме на їхньому підприємстві протягом року.

Раніше річні плани перевірок публікувались лише на сайтах контролюючих органів у різних форматах і часто з помилками, тепер Інспекційний портал збирає абсолютно всі дані в єдину, зручну для використання, як контролюючих органів, так і підприємців базу. 

цифрова освіта

Освітні сервіси та освітній серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів»

Карантин став несподіванкою для українських вчителів, тому команда Міністерства цифрової трансформації підготувала добірку сервісів для дистанційного навчання. У колекцію увійшли інструменти для підготовки до ЗНО, ресурси для створення презентацій, відкриті ресурси з електронними підручниками та розробками уроків. 

Також Мінцифра запропонувала переглянути всім вчителям освітній серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів». Презентований 23 березня, серіал розрахований на вчителів-новачків та складається із 6 серій за участі педагогів та експертів, які користуються різними сервісами дистанційного навчання. Йтиметься про алгоритми та комунікацію вчителів і учнів на період дистанційного навчання, а також набір сервісів і специфіку їх використання, наприклад: Google Classroom, Microsoft Teams, Cisco Webex, Zoom, Class Dojo, Classtime, Viber, та інші.

Серія 0. «Перш ніж пірнути в онлайн з головою»

У цій серії: вступне слово від Оленки Северенчук, директорки з розвитку Ukrainian Global School, радниці заступника міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Серія 1. «Алгоритми та комунікація вчителів і учнів на період дистанційного навчання».

Серія 2. «Набір і специфіка використання сервісів для вчителів»

У цій серії: Як організувати спілкування з учнями? Чому всім учителям важливо синхронізуватись та визначитись, яку платформу використовувати? Якою є роль соціальних мереж як системи комунікації з учнями? 

Серія 3. «Дізнаємось більше про Class Dojo»

У цій серії: Class Dojo — це зручний інструмент для оцінки роботи класу в реальному часі. Ідея сервісу полягає в створенні зручної та легкокерованої системи заохочення з різними ролями і рівнями доступу. Кожен знаходить мотивацію за певне досягнення. 

Серія 4. «Google Classroom для організації дистанційного навчання»

У цій серії: з Google Classroom можна спілкуватись, збирати файли з роботами, ставити оцінки, контролювати терміни виконання завдань, створити контрольну роботу за варіантами, надавати консультації для кожного учня в приватному режимі. 

Серія 5. «Огляд онлайн-інструменту Microsoft Teams»

У цій серії: Завдяки безкоштовному онлайн-інструменту Microsoft Teams учні та вчителі матимуть доступ до навчальних матеріалів і зможуть взаємодіяти. 

Серія 6. «Знайомимось із сервісами CISCO WEBEX. Вивчаємо можливості Classtime». У цій серії розповідається одразу про два сервіси. В основі CISCO WEBEX — зручні відеоконференції для дистанційного навчання. Classtime — це українська розробка, помічник вчителя.   

Всі серії доступні безкоштовно для перегляду на YouTube каналі Е-сервісу "Дія".

коронавірус

Мобільний додаток для контролю за дотриманням карантину 

У нещодавньому інтерв'ю для ЕП міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що команда  Мінцифри бере участь у розробці мобільного додатку для протидії поширення коронавірусу. Функції додатку можуть бути частиною вже розробленого e-сервісу державних послуг "Дія".

Йдеться про обов'язковий контроль для хворих і добровільну самоізоляцію через зняття в випадковий період часу геолокації і FaceID. У міністерстві впевнені, що це допоможе зупинити поширення вірусу. 

Наступним кроком стане реалізація моніторингу можливого контакту з хворим ідея полягає у застосуванні широкої мережі QR-кодів в магазинах, таксі та інших громадських місцях. Відскановані коди допоможуть попередити можливий контакт з хворим на COVID-19. Також через додаток хворі зможуть замовляти продукти і ліки онлайн та повідомляти про стан здоров'я.

Раніше ми писали про офіційний запуск електронного сервісу державних послуг "Дія". 

5124

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: