eРубрика

Е-рішення за червень: штучний інтелект, е-резидентство, школа та трудові книжки онлайн

Червень видався звичним місяцем для українців: ВВП падає, доходи населення зменшуються, карантин продовжено, але діджитал трансформація помітно прогресує. 

І якщо вас не здивують електронні реєстри для експорту товарів військового призначення та просунуті напрями аналізу даних в університетах, то е-резидентство для іноземців дасть поштовх дискусіям у стилі "Українців звільнять та найматимуть робітників з закордону".

Якщо ви запитаєте, що варто робити у цій нелегкій ситуації, ми впевнено відповімо, що немає кращого часу, ніж зараз, щоб розпочати власну справу та вчитися, наприклад, програмуванню. І це, звісно, не жарт.

Для початку пропонуємо переглянути наші дайджести е-рішень за квітень та травень, щоб не пропустити важливих новин діджитал трансформації.

І пам'ятайте, переходити в онлайн ніколи не пізно. 

Уряд контролюватиме митницю через електронну систему ліцензування 

Кабінет Міністрів України прийняв рішення збільшити обсяг фінансування у сфері державного експортного контролю для завершення створення та впровадження системи електронного ліцензування.

Запровадження системи електронного ліцензування дозволить автоматизувати процес надання адміністративних послуг та нагляду, забезпечити прозорість та оперативність рішень, оптимізувати обмін даними та взаємозв'язок між державними органами, задіяними у системі експортного контролю, та суб'єктами господарювання від подання заяви та отримання дозволу до надання звітності з міжнародної передачі товарів, які підлягають державному експортному контролю.

Планується, що переважна частина зазначених коштів (у сумі 4,3 млн гривень) буде спрямована на створення системи державного експортного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання.

Українці зможуть навчатися у Національній онлайн-школі для підприємців 

Ми вже згадували про такі проекти Мінцифри як відеоуроки для учнів та дискусії про вплив соцмереж. Наступний проект — Національна онлайн-школа для підприємців, повністю орієнтований на українців, котрі хочуть розпочати свою справу або навчитися новому для покращення бізнесу.

Навчання у Національній онлайн-школі для підприємців відбувається у форматі освітніх серіалів, у рамках кожного навчального серіалу потенційні та чинні підприємці зможуть подивитися серії, пройти тестування, отримати додаткові корисні матеріали, пройти фінальний тест та отримати сертифікат про завершення курсу. 

Також передбачається формат змішаного навчання. Частина навчання відбуватиметься онлайн, а частина — офлайн, на базі центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес. 

Перший освітній серіал в Національній онлайн-школі для підприємців — «10 кроків для початку власної справи» розроблений за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» у партнерстві з Українським центром сприяння інвестиціям та торгівлі. 

Незабаром в онлайн-школі з'являться нові серіали. Зокрема, за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC), члена Групи Світового банку (World Bank Group), наступний освітній серіал, який з'явиться на платформі Дія.Бізнес.

В українських університетах створять дослідницькі лабораторії зі штучного інтелекту

Попри скептицизм, який виникає у вас при поєднанні слів "українські університети" та "штучний інтелект", ми позитивно налаштовані щодо прогресу проекту, адже до запуску залучені представники технологічних компаній. 

Лабораторії планують стартувати спільно з Комітетом з розвитку штучного інтелекту в Україні при Міністерстві цифрової трансформації та Міністерством освіти і науки України (МОН). Відповідну лабораторію вже реалізовано в Українському католицькому університеті (УКУ). 

На першому етапі проводиться презентація проекту лабораторій в університетах. На наступному етапі проекту буде розроблено та запропоновано типовий пакет договорів між університетами і компаніями щодо процедури створення лабораторій штучного інтелекту. Це істотно прискорить та спростить роботу провідним іноземним компаніям з університетами, а також дозволить залучити інвестиції у розвиток штучного інтелекту в Україні. 

Раніше Мінцифри розробило каталог освітніх програм для вступників університетів з інформацією про підготовку фахівців у галузі штучного інтелекту. У каталозі — напрями аналізу даних, машинне навчання, комп'ютерний зір, розпізнавання образів, обробка природної мови. Заклади вищої освіти можуть знайти аналогічні програми, партнерів-роботодавців, меценатів та студентів.

Державні установи будуть наймати спеціалістів з питань цифрового розвитку

Chief Digital Transformation Officer (CDTO) – саме так буде називатися посада профільних заступників міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, які також з'являть у центральних органах влади, обласних адміністраціях та інших відомствах.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України нещодавно призначило Chief Digital Transformation Officer, ним став Снавер Сейтхалілєв. У міністерстві Снавер впроваджуватиме е-послуги, оптимізує інформаційні системи та державні реєстри, визначить, які процеси потребують цифровізації у першу чергу. 

Загалом CDTO працюють над розвитком інформаційних ресурсів, інформаційно-телекомунікаційних систем, електронних реєстрів та їх взаємодії. Також над посиленням кібербезпеки та захисту інформації, а ще впроваджуватиме електронні адміністративні та публічні послуги, в тому числі спрощення адміністративних процедур.

Окрім Снавера Сейтхалілєва, Уряд призначив Вадима Свіріна заступником Голови Державної аудиторської служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. 

Іноземці зможуть отримати українське е-резидентство

Уряд ухвалив постанову, яка дає зелене світло проекту електронного резидентства, перші експерименти з реалізації розпочинаються 1 липня. Насамперед, проект буде орієнтуватися на представників креативної індустрії – ІТ, маркетинг, реклама, геймінг.

Проект е-резидентства створений за ініціативи Міністерства цифрової трансформації та покликаний зробити Україну більш привабливою для іноземців. Резидентство – це особливий статус іноземного громадянина в Україні, що відкриває йому доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощує процедури отримання адміністративних послуг і укладання цивільно-правових угод, а також надає йому можливість дистанційно засновувати та провадити бізнес в Україні.

У Мінцифрі передбачають, що першими е-резидентами стануть іноземні ІТ-спеціалісти, що працюють на українські компанії, а також спеціалісти з країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону та ближнього зарубіжжя, яким статус е-резидента України допоможе ефективно співпрацювати на європейському ринку.

Трудові книжки та отримання пенсій перейдуть в електронну форму 

Менше паперу, менше бюрократії, менше документообігу — уряд пропонує запровадити облік трудової діяльності працівника в електронній формі, а саме запустити повноцінну роботу електронних трудових книжок та автоматичне нарахування пенсій.

З прийняттям закону пенсію можна буде оформити через особистий електронний кабінет особи на веб порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Наповнення реєстру відповідною інформацією планується впродовж 5 років.

Попри таку реформу, оригінал трудової книжки зберігатиметься у працівника. До паперового варіанту трудової на вимогу працівника також можуть вноситися відповідні записи про звільнення, призначення та ін.

Відкрито базу даних цін соціально значущих товарів та товарів протиепідемічного призначення

Уряд запровадив державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення. 

Наразі задекларовано вже більше 13 тисяч роздрібних цін у понад 1,5 тисячі об'єктів (закладів) роздрібної торгівлі.

Тепер організації декларують зміни роздрібних цін на товари завдяки інформації, поданій до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт. Після успішної реєстрації даних, відомості автоматично вносяться до Реєстру роздрібних цін на товари, з яким можна ознайомитися кожному українцеві.

Свіжі дописи

  • Корисності

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей “Рубрики” у квітні

Рішення інклюзії, підтримки, захисту довкілля та взаємодопомоги: “Рубрика” зібрала десять кейсів, які українці втілювали цього… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Корисності

Рецепти пасок з різних регіонів: смачні святкові рішення

“Рубрика” зробила добірку давніх рецептів пасок, якими поділилися жительки різних регіонів України. Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.