fbpx
Сьогодні
Актуально 11:58 05 Бер 2020

Як заповнити електронну декларацію і не наробити помилок: інструкція перед дедлайном

Зібрали важливі поради для процесу декларування: на що потрібно звернути увагу перед заповненням, куди звертатися за довідковою інформацією та як уникнути прикрих помилок

Черговий етап електронного декларування добігає кінця вже 31 березня цього року. Державним службовцям та іншим публічним посадовим особам заповнювати цей документ доводиться не вперше, оскільки система функціонує ще з серпня 2016 року. Однак чимало людей стикаються з цим завданням вперше. До уваги слід узяти також як суттєві, так і деякі технічні зміни у вимогах. Тому усім, хто вважає, що до квітня ще далеко, рекомендуємо все ж лаштувати сани влітку, а декларацію – уже нині. Як слушно було би це зробити – розповідаємо далі:

1. Уважно слідкуйте за часом. Визначено, що останнім днем для подачі е-декларацій є саме 31 березня 23:59. 1 квітня – уже дата поза дедлайном. Якщо ж до цього моменту «не встиглося/не вийшло/не сталося» зібрати всі необхідні документи, декларацію краще подати все одно! Тим паче, можливість зробити уточнення зберігається протягом 7 днів. Якщо раніше виправляти декларацію дозволяли один раз, нині цю кількість збільшили до 3. Від якого моменту відштовхуватися у цьому випадку? Строк подачі виправленої декларації обраховується від першої, основної декларації. Тому зловживати такою опцією все ж не варто. Головне, пам'ятайте: неподача документу до Національного агентства з питань запобігання корупції веде до вкрай неприємних наслідків, зокрема карається адміністративним стягненням (або навіть звільненням). Умисні ж дії такого характеру взагалі передбачають кримінальну відповідальність. Однак у питанні часу законодавець здебільшого іде назустріч громадянам. Наприклад, якщо НАЗК виявляє факт неподання декларації, спершу особі надсилають листа, у якому вимагають виправити ситуацію в 10-денний термін. До уваги беруть і обставини та причини, за яких декларацію не подали. Але поки часу, щоб уникнути таких неприємностей, достатньо. Тому не відкладайте все на останні дні. 

2. Перед початком заповнення декларації слід перевірити статус ключа вашого електронно-цифрового підпису (ЕЦП). Не виключена можливість, що строк його дії може добігти кінця у найбільш незручний момент, наприклад, під час подачі декларації або коли її слід буде виправляти. Щоб зекономити час та нерви, просто перегляньте статус. 

електронна декларація

3. Зберіть та перевірте заздалегідь інформацію про те, що зазначатимете в декларації. Наприклад, почніть із довідки про доходи, отримати яку можна в бухгалтерії. Не забувайте, що аналогічну інформацію слід вказати і щодо членів родини. У якості альтернативи походу в бухгалтерію можна скористатися Єдиним кабінетом платника податків – безкоштовним сайтом Державної фіскальної служби. Знову ж таки, скориставшись ключем ЕЦП, заходимо у систему, обираємо категорію «звернення» та формуємо запит про свої доходи. Відповідь надходить буквально за декілька хвилин. Після цього слід заповнити форму з особистими даними. Далі вам надходить інформація про всі доходи за рік. Електронний кабінет є не лише інструментом для отримання належних відомостей, але і дозволяє звірити їх із даними, що надає орган, у якому ви працюєте. 

4. Користуйтеся державними реєстрами. Наприклад, інформацію щодо права власності на об'єкти нерухомості ви можете уточнити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно; перевірте дані у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб (ЄДР) (тут можна дізнатися необхідні відомості про компанії, якщо ви є бенефіціарним власником або маєте частку у статутному капіталі). Якщо сам суб'єкт декларування або хтось із членів родини володіють авто, відомості по транспортному засобі доступні в електронному кабінеті водія. Стати в нагоді може ще й Портал електронних послуг Пенсійного фонду. Цьогоріч у деклараціях також слід зазначати унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі. Якщо ви вже стали щасливим власником національного паспорту формату ID-картки чи маєте біометричний закордонний, інформацію можна брати звідти. Якщо ні – просто обираєте опцію «не застосовується».

5. Заздалегідь візьміть і довідку з банку. У цьогорічних декларацій з'явилося нововведення. Необхідним стало не лише вказувати в документі грошові активи, а й взагалі всі рахунки, відкриті в банку (не лише поточні, а й вкладні (депозитні)). У декларацію його вносимо у форматі IBAN/UA. Відповідні довідки можна як самостійно генерувати онлайн (наприклад, у Privat24), так і отримати безпосередньо у відділенні.

6. Не залишайте порожніми пункти щодо об'єктів нерухомості. Навіть якщо за останній рік ви не придбали будинок чи квартиру,  вказувати слід, як мінімум, місце прописки. В іншому разі такою декларацією зацікавляться правоохоронні органи, оскільки особа не може просто «висіти у повітрі» та ніде не жити. У такому випадку вважається, що відомості заповнені недостовірно. Навіть якщо ви прописані в одному місці, а проживаєте в іншому (наприклад, винаймаєте житло), це необхідно вказувати

кошти

7. Не ігноруйте пункт про грошові активи. До них відносять не лише ті, що розміщені на рахунках; внески до кредитних спілок, інших небанківських установ; кошти, які суб'єкт декларування позичив комусь чи певні активи. Враховувати треба як гроші в банку, так і ті, що лежать у банці. Або під подушкою. Якщо сукупно (тобто у вас та членів родини) їх нараховується 96 тисяч гривень і більше – треба декларувати неодмінно. Чесність із державою в даному випадку абсолютно доречна: якщо згодом ви захочете придбати якісь вартісні об'єкти, то у правоохоронців неодмінно виникне питання, звідки на них ви взяли кошти.  

8. Не забувайте вказати, що ви належите до певної організації. Члени родини в даному випадку ні до чого, свою приналежність зазначає виключно суб'єкт декларування. Членство в політичних партіях, ОСББ, релігійних організаціях, асоціаціях органів місцевого самоврядування, юридичних особах приватного права, спілках суддівського чи прокурорського самоврядування в декларації вказувати не потрібно. 

9. Декларувати чи не декларувати? Ось питання. Експерти радять: якщо вагаєтеся – декларувати чи ні, краще зазначте. Відповідальність приходить за недостовірні відомості чи за несвоєчасність. Але не за помилку чи дублювання даних.

онлайн

10. Не знаєте – питайте! Так, система декларування дещо громіздка та постійно трансформується, що створює додаткові проблеми. Однак це розумієте не лише ви, але й органи державної влади, які її запровадили. Детальні роз'яснення можна знайти на самому сайті НАЗК. Вони також створюють відео-інструкції. За технічною допомогою можна звернутися як за телефоном, так і електронною поштою. Якщо у розділі «найпоширеніші питання» ви не знайшли необхідної відповіді, скористайтеся послугами гарячої лінії. Загалом, не бійтеся звертатися за інструкціями та роз'ясненнями. Висока якість декларації – це запорука меншого навантаження на правоохоронні органи, а й вашого спокою. 

Найчастішими помилками при заповненні електронних декларацій, на думку виконавчого директора ГО «Антикорупційний штаб» Сергія Миткалика, є наступні: 

1. Часто люди не зазначають жодного об'єкта нерухомості.

2. Не декларують у повному обсязі грошові активи Це може бути пов'язане з елементарним небажанням особи заповнювати всі відповідні поля у випадку, якщо загальна сума перевищила б 96 тисяч гривень. 

3. Часто не приділяють уваги пункту «видатки та правочини». Забувають чи не хочуть вказувати факт продажу/купівлі майна тощо.

Не можемо не згадати і про одну цікаву деталь. На хвилі сумнозвісної пропозиції одного зі «слуг народу» про те, що собакою можна розрахуватися за комуналку, питання, наскільки «дорогі» нам чотирилапі мешканці залишається гострим. Так от, псів також треба декларувати як різновид цінного рухомого майна та вказувати дані про них у 5 розділі декларації за умови, якщо вартість тваринки перевищує встановлений поріг, а саме – 100 прожиткових мінімумів (121,8 тисяч гривень)». Ми назавжди відповідальні за тих, кого приручили. І держава також повинна про це знати. Якщо ваш улюбленець дуже дорогий вам у всіх сенсах цього слова, задекларувати слід і його.

Як бачимо, декларування – це процес, завершити який навряд чи вдасться за один вечір. Тому для того, щоб радісно зустріти квітень і не створювати собі зайвих проблем, рекомендуємо уже зараз почати збір необхідних документів. 

Фото unsplash.com

200333

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: