fbpx
Сьогодні
Історії 10:30 21 Сер 2020

Підприємець з Бердянська вирішив зробити життя пенсіонерів цікавим. Історія Павла Насєдкіна і його фонду Дядя Гоша

Прокидаєтеся вранці, снідаєте з сім'єю. Потім на роботу: на нараді потрібно обговорити робочі моменти; під час обіду ви домовлялися зустрітися з приятелем на каву, а після — зустріч з партнерами; протягом дня ви робите нескінченну кількість дзвінків, самі того не помічаючи, весь час залишаючись в «онлайні», в безперервному спілкуванні. Але уявіть собі іншу історію, в якій всього цього немає.

Прокинутися в порожній квартирі, сходити в магазин або на прогулянку, і якщо пощастить — зустріти когось зі знайомих дорогою. У вас не так багато друзів, а ті, що є — зайняті справами всередині своїх сімей. Життя тягнеться, як кисіль, дні схожі один на одного. Це — реальність середньостатистичного пенсіонера в Україні. На жаль, люди похилого віку в нашій країні не можуть дозволити собі подорожі, як це роблять європейці; для них не проводяться громадські зарядки вранці та ввечері, як в Китаї, а за будь-які освітні курси доводиться платити.

Виправити цю ситуацію самостійно вирішив бердянський підприємець Павло Насєдкін. Павло — власник компанії «Фрактал», яка вже 10 років займається виробництвом рекламно-сувенірної продукції. Зараз компанія процвітає: Павло є успішним підприємцем, але колись все починалося з маленького кіоску в торговому центрі, де робили друк на футболках і кепках.

«Поступово цей бізнес ріс, і ми з моєю на той момент майбутньою, а тепер вже нинішньою дружиною переїхали до Києва, де розвивали свою справу, — розповідає Павло. — Разом з іншими бердянцями ми допомагали один одному — в столиці не завжди просто влаштуватися з першого разу, і у нас організувалося своє ком'юніті земляків; виріс наш бізнес. На тлі успішного бізнесу народилася ідея соціального спрямування».

2 роки тому Павло організував благодійний фонд, назвавши його на честь свого дідуся «Дядя Гоша».

— Після того, як мій дідусь вийшов на пенсію, коштів йому не вистачало — пенсія була дуже маленькою, — розповідає Павло, — йому потрібно було поставити на ноги мене. Він почав ходити по пляжу і продавати газети, а я йому допомагав з малих років. Ми здавали металолом, збирали макулатуру, і так я навчився заробляти перші гроші. Нехай маленькі, але механізм був мені зрозумілий: треба щось зробити, щоб щось отримати.

Предприниматель из Бердянска создал фонд, чтобы сделать жизнь пенсионеров в своем городе интересной

— Чому ви вирішили відкрити свій фонд?

— Ідея народилася давно. У нашу компанію постійно зверталися різні фонди з проханнями допомогти. І ми це робили, але точково; в міру можливостей брали участь в різних соціальних проєктах, намагалися бути соціально-відповідальним бізнесом, але не бачили глобальних змін. Тому вирішили придумати щось своє, в нашому рідному місті, де не було нічого подібного. Там я зустрівся зі своїми однокласницями, кількома активістами, і вони схвалили ідею. Разом ми продумали, яким повинен бути фонд. Спочатку це був освітній проєкт, а вийшов — освітньо-дозвільний. Ми орендували та відреставрували будівлю для наших занять. Запущену, адже невисока ціна оренди для нас була вирішальним фактором. За півтора року ми відреставрували її, купили всю оргтехніку і меблі. Плюс, ми відремонтували актовий зал — раніше там був склад мотлоху, і не було навіть освітлення. Силами учасників фонду ми довели це все до ладу, щоб людям було комфортно приходити сюди та займатися. Зараз там затишно, і все пристосовано для організації заходів для 200-250 осіб, і ми вже проводили їх в нашому новому актовому залі. Єдине, там є проблеми з опаленням, але це можна вирішити.

Предприниматель из Бердянска создал фонд, чтобы сделать жизнь пенсионеров в своем городе интересной

Фонд являє собою клуб за інтересами, в якому регулярно проводяться заняття різного характеру, починаючи від танців і закінчуючи інформатикою, де літніх людей навчають працювати на комп'ютері. Про це нам розповіла Наталія Іванова, яка є членкинею Фонду «Дядя Гоша», там же працює адміністраторкою, веде курси комп'ютерної грамотності та проводить творчі майстер-класи, але так було не завжди:

За професією я вчителька, і коли я пішла на пенсію, сидіти вдома після мого звичного життя було дуже сумно і нудно, — розповідає вона. Коли я дізналася про Фонд, то відразу записалася на заняття з англійської, йоги та на східні танці й прийшла до Фонду як учасниця, а потім почала ходити регулярно і брати участь у всіх заходах. Я познайомилася з Павлом на відкритті Фонду — ми писали картини олією і влаштовували виставку — таким був наш перший захід. Фонд дав мені нове коло спілкування і розширив мої інтереси. Багато хто тут пробують те, що завжди хотіли, але на це не вистачало часу. Наприклад, декому хотілося малювати — і тут з'явилася можливість написати кілька картин олією. Особисто мені дуже подобалися східні танці — ми розвивали свою грацію, це було чудово.

Предприниматель из Бердянска создал фонд, чтобы сделать жизнь пенсионеров в своем городе интересной

— Як змінилося ваше життя, коли в ній з'явився Фонд «Дядя Гоша»?

— Фонд дає нам спілкування. Перед заняттями ми завжди ділимося один з одним своїми новинами, влаштовуємо чаювання, проводимо масштабні заходи. Нас весь час запитують «А коли буде наступний концерт? Ми хочемо брати участь — співати, танцювати, виступати …». Якщо на початку відчувалася якась скутість, то зараз всі з задоволенням відволікаються на наші заходи та самі проводять майстер-класи.

Предприниматель из Бердянска создал фонд, чтобы сделать жизнь пенсионеров в своем городе интересной 

Зараз через карантин заняття не проводяться, але як тільки двері Фонду знову будуть відкриті, спортивні гуртки знову будуть доступні: йога, зарядка, теніс і скандинавська ходьба, — найпопулярніші — і творчі, які зазвичай проводяться у форматі майстер-класів: живопис, декупаж … Двічі на тиждень центр відвідує психолог, який розмовляє з пенсіонерами. Всі заходи в Фонді — безкоштовні, тому відвідувати заняття, концерти та тренування можуть всі охочі пенсіонери.

Предприниматель из Бердянска создал фонд, чтобы сделать жизнь пенсионеров в своем городе интересной

Іноді заходи виходять за межі центру. У березні, ще до початку карантину, був запущений медіапроєкт «Тиждень дорослого стажиста». Ідея проєкту, до речі, належить благодійному фонду Життєлюб, який від самого початку відіграв велику роль у створенні фонду Дядя Гоша:

«Я був в Києві, ми з Гаріком перетиналися на різних тусовках підприємців, де він розповідав про свій фонд. Вони консультували нас на старті, давали поради, як відкрити фонд, і які є підводні камені. Тепер у нас дружні стосунки».

Переживання перед початком роботи фонду теж були. В одній з газет, які випускає Фонд, Павло пише:

«Коли ідея була тільки на папері, я дуже переживав, що не знайду підтримки серед пенсіонерів Бердянська, просто ніхто не буде приходити на заняття і творчі вечори. А для організаторів немає нічого образливіше порожніх місць у залі. Але всі, з ким я ділився цією вигадкою тепло реагували, а деякі друзі та знайомі зголосилися допомагати в реалізації проєкту».

Надалі виявилося, що побоювання були марними. Зараз Фонд популярний серед бердянських пенсіонерів і відомий на все місто. Щоб привабити відвідувачів, команда Фонду випускає газету, яку безкоштовно розповсюджують серед пенсіонерів, а на самому початку заявити про себе їм допомогла реклама на місцевому телебаченні та оголошення в різних виданнях:

«Пройшли перші 2-3 заняття і тепер у нас нескінченний потік людей», — ділиться Павло. Зараз він вважає, що єдиною проблемою є низька зацікавленість в участі в подібних програмах:

«У Бердянську багато молодих і талановитих людей — у мене багато знайомих, які займаються бізнесом. Хотілося б, щоб вони не забували про своє місто і людей, які там живуть. Адже крім незалучених до суспільного життя пенсіонерів, є ще маса соціальних і локальних проблем, які потрібно розв'язувати. Навряд чи у влади дійдуть руки до них найближчим часом, тому братися за такі завдання ми повинні самостійно».

Предприниматель из Бердянска создал фонд, чтобы сделать жизнь пенсионеров в своем городе интересной

Меценат впевнений, що виправити ситуацію можна, якщо підвищити залученість молодих людей до процесу:

«Наші викладачі та волонтери — переважно молодь. На деякі заходи, наприклад, на колядки напередодні різдвяних свят бабусі та дідусі приводять своїх онуків. Ми відкриті, і раді бачити всіх».

Організувати дозвілля і розвиток для пенсіонерів в Бердянську вдалося завдяки бізнесу Павла Насєдкіна, а саме — компанії з виробництва рекламно-сувенірної продукції «Фрактал». Компанія працює з 2013 року і за цей час зібрала таку міцну базу клієнтів, що ніяка пандемія не загроза. Головна фішка компанії — друк на тканині, а також доступні ціни, команда вправна й у виробництві корпоративного одягу. На невеликому «заводі» компанії «Фрактал» є виробництво і друк на футболках, худі, світшотах, майках, кепках, чашках, кружках, пластиці та іншому промо одязі. За 7 років компанія встигла попрацювати з Rockets event agency, командою боксера Олександра Усика, співака Олега Винника, організації Stop корупції, великого музичного фестивалю Alfa jazz fest, різними політичними партіями.

18603

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: