Що відбувається

Три Шевченка, Вірастюк, Звіробій і людина Ахметова. Як олігархи та влада б’ються за два крісла у Верховній Раді

28 березня в Україні пройдуть чергові довибори до Верховної Ради. Боротьба за депутатські мандати розгорнеться в двох округах — 87-м (Івано-Франківська область) і 50-м (Донецька область). І там, і там вже йдуть дуже напружені кампанії, але кожна зі своїм неповторним колоритом.

Що ми знаємо про фаворитів у боротьбі за депутатські крісла, чим особливі ці округи і хто з олігархів стоїть за деякими кандидатами — читайте в новому матеріалі "Рубрики".

"Свобода" ставить усе заради перемоги

Як не парадоксально, але кращі роки для партії "Свобода" припали на часи режиму Віктора Януковича: у 2012-му році ця політична сила набрала більше 10% голосів на парламентських виборах і до того ж відправила до Верховної Ради ще 12 депутатів, які виграли на мажоритарних округах.

Перші місяці після відсторонення Януковича стали піком впливу "свободівців": депутати цієї фракції увійшли до правлячої антикризової коаліції, а ще чотири людини від "Свободи" потрапили в уряд Арсенія Яценюка — тоді новий прем'єр назвав свій кабінет "політичними самогубцями". І багато в чому мав рацію.

Незважаючи на підйом патріотичного руху на тлі російської агресії, уже в жовтні 2014-го року "Свобода" не подолала 5-процентний бар'єр на виборах до Верховної Ради. Причина виявилася банальна — конкуренція на "патріотичному" фланзі стала настільки висока, що витримати її у політсили практично не було шансів.

У 2021-му році "Свобода" — це нішева партія, ядерний електорат якої живе на Заході України. Одне з таких "місць сили" — це якраз 87-й округ, де "свободівці" відчувають себе досить впевнено, а їх кандидат у народні депутати Руслан Кошулинський користується хорошою репутацією.

"Рубрика" зв'язалася з політичним аналітиком з Івано-Франківська Ігорем Ткачем, який розповів, що кампанія ведеться досить брудно.

"Свободівці" дуже активно займаються "чорнухою". Особливо проти Марусі Звіробій (кандидатка від "Європейської солідарності" — Ред.). Постять ці її фотографії у радянській формі, хоча вже багато разів це пояснювали. Доходить до зовсім вже відвертих дурниць — я таке вперше бачу", — пояснив аналітик.

Руслан Кошулинський

Для кандидата від "Свободи" Руслана Кошулинського — ці вибори можуть стати визначальними в його майбутньому. Його слабкий результат на президентських виборах у 2019-му році нікого не здивував, однак минулої осені він балотувався і в мери Львова — тоді його називали одним з головних опонентів Андрія Садового, але в підсумку він програв і там. Тепер прийшла черга Верховної Ради — ще одна невдача може остаточно розчарувати в ньому і виборців, і його політичну силу.

Втім, легко Кошулинському не буде. Крім уже згаданої Марусі Звіробій, за яку приїжджає агітувати особисто Петро Порошенко і його дружина Марина, у боротьбу вступив ще й власник "Буковеля", близький соратник мільярдера Ігоря Коломойського — Олександр Шевченко, який іде від партії олігарха "За Майбутнє". Його головний козир — репутація людини, яка любить будувати дороги, на що і сам Шевченко активно напирає під час агітації.

"Тут хотіли скликати сесію облради через спалах коронавірусу. І я так розумію, що в "Європейській солідарності" на ній планували зробити політичну заяву про "Буковель" як одну з причин спалаху епідемії, щоб вдарити по Шевченку, але глава облради від "Свободи" Сич активно пручався, бо вони створили коаліцію з "За Майбутнє", — розповів Ігор Ткач.

Ще один цікавий момент — проти власника "Буковеля" застосували улюблений прийом впливових гравців: на цьому окрузі зареєстрували кандидатами відразу трьох людей на ім'я Олександр Шевченко. Тож якийсь відсоток голосів він напевно втратить — далеко не всі виборці стануть розбиратися, за кого ж їм проголосувати.

"Європейська солідарність" робить серйозну ставку на Звіробій, а "Слуга народу" гальмує

"Євросолідарність" висунула АТОшницю Марусю Звіробій в кандидати ще в кінці січня. Реально ж її кампанія стартувала ще в кінці 2020-го року — одразу було зрозуміло, що у Петра Порошенка всерйоз націлені на перемогу.

Маруся Звіробій

І справа не тільки в одному конкретному депутатському мандаті, а скоріше в бажанні заявити про себе як про головну партію на Заході України. І це частина великої стратегії, якої Петро Порошенко дотримується вже давно. Восени він приїжджав агітувати за кандидата в мери Львова Олега Синютку на місцевих виборах — не допомогло, хоча його партія і взяла найбільше місць у львівській міськраді і тепер створює серйозні проблеми багаторічному мерові Андрію Садовому.

В кінці лютого Порошенко і його дружина приїхали на Прикарпаття, привізши кисневі концентратори в лікарню курортного міста Яремче — зрозуміло, це місто входить у 87-й округ.

"Приїзд Порошенка був легко прогнозований. Всі ми пам'ятаємо його "томос-тур" перед президентськими виборами у 2019-му році. Так що в цьому плані його методи не змінюються. Але на місцевому рівні такі прийоми працюють, тому логіка присутня. Але конкуренція дуже серйозна, тому далеко не факт, що одного Порошенка вистачить", — розповів "Рубриці" місцевий журналіст Іван Ярема.

Василь Вірастюк

Ще один конкурент Звіробій — кандидат від "Слуги народу", стронгмен Василь Вірастюк. У нього є відразу кілька сильних козирів: впізнаваність, хороший бекграунд, значна зовнішність і прив'язка до місцевості — спортсмен народився і до сих пір живе в Івано-Франківській області. Крім того, на його боці може бути і адмінресурс. Центр цього округу — місто Надвірна, мером якої обрали нардепа від "Слуги народу" Зіновія Андрійовича, за мандат якого тепер і йде боротьба. Тож допомога від популярного на місцях політика у Вірастюка напевно буде. Питання в тому, чи вистачить цього для перемоги?

"Я не бачу особливої ​​активності від Вірастюка та "Слуги народу". Думаю, що ведеться невидима робота через адмінресурс. Мер Надвірної Андрійович був депутатом від "слуг", є і голова обласної адміністрації Бойчук. Цікава боротьба: чотири людини мають реальні шанси, незважаючи на опубліковані рейтинги", — пояснив Ігор Ткач "Рубриці".

"Усі соцопитування віддають перемогу Шевченко, але опитування опубліковано дуже специфічно. Я як фахівець можу сказати, що деякі питання не оприлюднені. Другий лідер теж не показаний. Цим самим рейтингом вони намагаються спихнути Звіробій, але не показують динаміку. Так що соціологія теж пішла в рух, а явка буде досить низькою — лише 60% виборців взагалі знають, що будуть вибори. А 13% ще й зовсім не визначилися з вибором", — резюмував політексперт.

Порошенко висунув підозрювану у вбивстві Шеремета, але вона програє місцевим князькам

50-й округ у Донецькій області складається відразу з трьох міст: Мирноград, Покровськ, Добропілля і прилеглий до цього населеного пункту район. Традиційно, у цих місцях сильне промислове лобі, а найсильнішим гравцем на 50-му вважається ДТЕК олігарха Ріната Ахметова. Як розповів "Рубриці" один з місцевих активістів, знайомий з ситуацією, кандидатом мільярдера вважається досить популярний в цих місцях мер Добропілля Андрій Аксьонов, який балотується від партії "Порядок".

Андрій Аксьонов

На національному рівні ця політсила практично невідома, але на окрузі її знають добре і не сумніваються в зв'язку з Ахметовим. До того ж Аксьонова підтримує колишній нардеп від "Партії Регіонів" Леонід Байсаров, який впливом в цих місцях і керує обласною організацією партії "Порядок".

"Аксьонов не те щоб афішує свій зв'язок з Ахметовим, але ДТЕК в Добропіллі — це сила. Тому мер з ними співпрацює, що сприймається в цілому нормально. Аксьонов досить популярний і може поборотися за перемогу", — розповіло виданню джерело з місць.

Ще один претендент на мандат — генпродюсер телеканалу "112 Україна" Артем Марчевський, який висунувся кандидатом від "Опозиційної платформи — За Життя". З одного боку, він явно програє представникам місцевої влади — як показали останні місцеві вибори — населення в регіонах набагато охочіше голосує за знайомих їм кандидатів.

Артем Марчевський

З іншого, за Марчевського — сильний в цих місцях партійний бренд ОПЗЖ. Кажуть, що сам Марчевський відноситься до крила Віктора Медведчука-Вадима Рабиновича: в іншій ситуації вони напевно зробили б своєму кандидатові серйозну підтримку, але після шквалу санкцій з боку держави і блокування відразу трьох телеканалів — їм може бути не до виборів в 50-му окрузі. Та й позбавлення потужної медіа-підтримки явно йому не на руку.

Юлія Кузьменко

Забавна ситуація вийшла з кандидатом від "Європейської солідарності", підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлією Кузьменко. Відразу після того, як у партії оголосили про її висунення, у мережі знайшли старі пости з критикою новоявленої кандидатки на адресу Петра Порошенка. Незабаром після цього її адвокат Тарас Безпалий заявив у коментарі ЗМІ, що Кузьменко йде як самовисуванка. Але вже 1 березня на сайті Центрвиборчкому з'явилося повідомлення про її реєстрації кандидатом "Європейської солідарності".

Втім, на її шанси перемогти це жодним чином не впливає — у 50-му окрузі у Кузьменко практично нульовий рейтинг, а боротьба з місцевими мастодонтами виглядає від початку програшною.

Андрій Бондаренко

"Слуга народу" вирішила піти більш консервативним курсом і висунула кандидатом главу Покровської РДА Андрія Бондаренка. Однак експерти вважають, що і у нього шансів на перемогу вкрай мало — справа навіть не в самому чиновнику, а в мало популярний в цих краях партії влади. Та й війна Зеленського проти Медведчука і компанії може принести йому бали в інших частинах країни, але на сході України до закриття трійки телеканалів відносяться без ентузіазму.

2 березня в Центрвиборчкомі оголосили про завершення реєстрації всіх кандидатів. На два мандати набралося відразу 34 кандидата. Нехай більшість з них і не має шансів на перемогу, але боротьба між фаворитами обіцяє бути вельми жорстокою.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.