fbpx
Сьогодні
Важливо 09:45 13 Гру 2020

Благодійність у новорічні свята: як стати для когось чарівником

Творити дива може кожен! У День благодійності розповідаємо про те, як допомогти у період свят тим, кому так потрібна підтримка.

English version here

Фото Getty Images

Новорічна ніч — час надії і здійснення мрій, Різдво — свято щирості і любові. Ці свята, щороку чарівні, приносять у кожен дім світло, радість і сподівання на краще.

Але є багато людей, яким святкування недоступні — це самотні старенькі, бездомні, вимушені переселенці, діти-сироти. У дні новорічних свят турботою і любов'ю можна зігріти серця не тільки рідних і близьких, а й усіх, хто цього потребує. Особливо це тепло необхідно тим, хто за волею злої долі втратив здоров'я, рідних, здобутки чи дах над головою.

В Україні існує багато благодійних організацій і фондів, які опікуються нужденними. Двері їхні завжди відкриті для всіх, хто хоче допомогти людям, яким не дуже посміхається життя, відчути радість Різдва і Нового року. Творити дива може кожен. Долучайтеся до благодійних ініціатив, станьте для тих, кому потрібна особлива увага, доброю феєю, чарівником, помічником святого Миколая, таємним Сантою. 

Цього року свято важливе, як ніколи!

Молодь за мир та Спільнота святого Егідія

як допомогти бездомним

Щороку молоді люди з всесвітнього руху Молодь за мир та Спільнота святого Егідія організують різдвяні обіди для бездомних і бідних, для літніх у будинку престарілих, для бідних сімей на Закарпатті та дітей із дитячих будинків сімейного типу. Ви теж можете стати таємним Сантою і приготувати для цих людей подарунки.

Як це працює:

1. Ви реєструєтеся у формі — і організатори надсилають вам інформацію про людину, в якій пропонують зробити подарунок або оплатити святковий обід/продуктовий набір на Різдво.

Це можуть бути:

  • бездомний чоловік чи жінка
  • бабусі та дідусі з будинків для літніх
  • молоді люди з інвалідністю з будинків для літніх
  • діти з дитячих будинків сімейного типу, з дитячих центрів або прийомних сімей
  • діти-біженці
  • багатодітні ромські сім'ї

як допомогти бездомним

2. Ви надсилаєте на адресу організаторів подарунок Новою Поштою. Під час різдвяних свят його передають адресатові.

3. Ви можете принести ваш подарунок безпосередньо в офіс Санти Молоді за мир (контакти будуть у листі після реєстрації).

4. Також ви можете оплатити безкоштовний різдвяний обід для бідної людини. Реєструйтеся і отримуйте на пошту інформацію про людину, якій ви оплачуєте свято.

Щоб приєднатися до інших різдвяних ініціатив спільноти — допомогти нарізати олів'є для нужденних, стати офіціантом-волонтером на святковому обіді для бездомних у красивому ресторані, заспівати колядку у будинку престарілих, роздати безхатькам мандарини та цукерки власноруч — заповнюйте цю форму і чекайте на лист. 

Молодь за мир та Спільнота святого Егідія мають представництва у Києві, Львові, Івано-Франківську, Харкові та Одесі.

Благодійна неприбуткова організація "BEZ ДОМА"

як допомогти бездомним

Волонтери із спільноти "BEZ ДОМА" регулярно організують обіди для безхатьків Києва. Кожної суботи о 14 годині на Південному вокзалі розгортається мобільна кухня з гарячими обідами.

А ще цього року вони готують святкові новорічні подарунки для своїх підопічних. Долучитися до благодійності можете і ви. Це можна зробити кількома способами: 

  • перерахувати будь-яку комфортну суму на картку ініціативи, по якій кожні 10 днів здійснюються звіти;
  • придбати невелику кількість товарів із приблизного переліку подарунків, які волонтери збиратимуть індивідуально для кожного бездомного;
  • долучитися інофрмаційною підтримкою;
  • безпосередньо взяти участь у святковій роздачі іжї та подарунків;
  • або долучитися допомогою у транспортуванні та зборі допомоги. 

Зазавичай усі деталі, прохання та потреби BEZ ДОМА публікують на своїй сторінці. У подарунки входитимуть спідня білизна, теплі шкарпетки, ковдри, гігієнічні набори, крем або бальзам при обмороженні, солодощі та фрукти. 

Серед підопічних волонтерів не тільки безхатченки, а й просто малозабезпечені люди, люди похилого віку та люди з інвалідністю. 

Реквізити для допомоги і контактні телефони тут.

Благодійний фонд "Життєлюб"

як допомогти бездомним

Благодійний фонд "Життєлюб" створює можливості для людей похилого віку. За допомогою фонду можна безкоштовно отримати гарячий обід, навчится аргентинському танго або англійської, знайти нових друзів, отримати необхідну допомогу і самому бути корисним. Найголовніша можливість, яку просуває фонд – жити тут і зараз, повноцінно і радісно, ​​не боятися часу і бути активною частиною сучасного світу.

На сайті спільноти оголошено новорічний збір "Час готувати подарунки для Ба і Ді" на продуктові набори для тих, хто хоче бути життєлюбом незалежно від віку. За кошти з цього збору Фонд забезпечить нужденних підопічних продуктами у грудні і у січні.

Беріть участь самі, кличте друзів, святковий продуктовий набір не тільки прикрасить новорічний стіл, а й зігріє теплом та увагою стареньких. Зробіть справжнє свято для бабусь і дідусів!

"Кожен може!"

як допомогти бездомним

Благодійний фонд "Кожен Може" виріс із волонтерської ініціативи. Фонд "Кожен Може" захищає інтереси дітей з інвалідністю (ДЦП, СМА, незрячі). Усі підопічні діти фонду – з родин, що постраждали від війни в Україні. Також з 2014 року фонд допомагає пенсіонерам-переселенцям з інвалідністю.

Самотнім літнім переселенцям складніше пристосуватися до нових умов життя, ніж молоді і людям середнього віку. Але вони, так само як і всі, з нетерпінням чекають на новорічні свята. Згадайте, як світилися очі ваших дідусів та бабусь, коли вони бачили подарунок під ялинкою. Вони, як діти, раділи сюрпризу від вас. Сюрприз – це щастя, якого не чекаєш, сюрприз – це добра магія!

Допоможіть стареньким переселенцям отримати подарунки-сюрпризи, які надовго запам'ятаються їм як Різдвяне диво.

Благодійний фонд "З теплом у серці"

як допомогти бездомним

"З теплом у серці" надає допомогу сім'ям, які виховують дітей з інвалідністю. Уже четвертий рік поспіль фонд проводить новорічну благодійну акцію "Свято для кожного!" з метою привітати і порадувати подарунками важкохворих діток. "Незважаючи на всі сучасні складнощі та виклики, пов'язані з епідемією, ми прагнемо зробити особисте новорічне свято для кожної такої дитини з інвалідністю, а таких у нашій організації понад 1000, з яких 58 дітей є важкохворими", — повідомляє на сторінці фонду у Фейсбук його засновниця Наталія Комаренко, яка сама є мамою хлопчика з орфанним захворюванням.

Благодійна Акція "Свято для кожного" складається з декількох частин. На початку – збір подарунків та коштів, далі – закупівля, розподілення, фасування, а потім найприємніша частина – вручення приємних сюрпризів діткам. До кожного з цих етапів долучається велика кількість небайдужих та щирих людей, які є феями та ельфами фонду. Станьте і ви чарівником для малечі, долучиться до благодійної акції! Ви можете підготувати особистий подарунок для конкретної дитини або передати у фонд "З теплом у серці" іграшки, канцтовари, побутову хімію, засоби індивідуальної гігієни. Також можна перерахувати кошти на рахунок чи картку Фонду.

Кожний подарунок буде бажаним!

"Сніг на голову"

як допомогти бездомним

Співзасновник харківського інклюзивного ресторану "Сніг на голову", у якому працюють люди з ментальною інвалідністю, Михайло Чорноморець закликає всіх бажаючих, особливо харків'ян, приєднатися до ініціативи ресторану, приуроченої до дня Святого Миколаю: «Колись, у період дорослішання, я болісно прийняв розуміння того, що світ несправедливий і ми народжуємося в різних умовах і з різними можливостями. Крім доступу до звичайних благ цивілізації, я міг вибрати практично будь-який шлях у житті, будь-яку професію і долю: від пілота Боїнгу до викладача в університеті, від спортсмена до мандрівника автостопом. Але так не у всіх. У світі величезна кількість людей, які не мають доступу до найпростішого, навіть до джерел інформації — книг. У переддень Святого Миколая хочеться трохи це змінити. Найближчим часом весь прибуток від продажу ялинкових букетів і десертів у "Снiг на голову" буде переданий на придбання книг шрифтом Брайля дітям спеціалізованої школи для незрячих — 82 малюкам. Ми збираємо точну суму 16400 грн, щоб у цьому процесі бути прозорими і мати чітку мету. Заздалегідь дякую всім причетним до цієї справи і хоч світ не завжди буває справедливий, але ми можемо його міняти в наших, маленьких масштабах».

Волонтерський рух "Мар'ям"

як допомогти бездомним

Рух "Мар'ям" на постійній основі підтримує кілька дитячих будинків і шкіл-інтернатів. Це Боярський спеціалізований будинок дитини, Новоград-Волинський спеціалізований будинок дитини, Дробишевська школа інтернат, Коростишівська школа-інтернат. "В цьому році з причини пандемії ми не можемо відвідати всіх у свята, але все одно хочемо відправити їм допомогу за запитом і, звичайно, солодкі сюрпризи і фрукти", — поділилися планами в організації, — "До свят ми збираємося особисто відвезти допомогу до Коростишівської школи-інтернату. Оскільки директор і адміністрація школи намагають дати дітям в руки певні вміння і навички для подальшого навчання і життя, то їхні запити пов'язані також і з освоєнням дітьми різних професій". 

У списку прохань школи цього року практично все: від ниток для швейної майстерні і навчальних посібників до продуктів харчування і одягу. Якщо ви бажаєте взяти будь-яку участь у допомозі знедоленим дітям, напишіть на сторінку Руху "Мар'ям". Можливо, ви вмієте співати, або володієте музичними інструментами, можете провести майстер-клас або допомогти школі навести порядок на території, прикрасити з дітьми подвір'я, розпиляти і скласти дрова. Будь-які ваші ідеї та пропозиції вітаються. Можна допомогти і будь-яким комфортним для вас грошовим вкладенням. 

"Територія Добра"

як допомогти бездомним

Всеукраїнський фонд "Територія Добра" вже не перший рік допомагає Святому Миколаю збирати кошти на подарунки дітям в зону АТО до свята. Піклування та уваги заслуговує кожен маленький мешканець нашої країни. Невеличкий презент, до якого входять солодощі, іграшки та гігієнічні засоби – це можливість нагадати дітям про їх важливість, необхідність, вагомість. Нехай кожен відчує, що країна про нього піклується. "Ми не намагаємось перекрити ті важкі ситуації, які випали на долю цих дітлахів", — наголошують у фонді, — "Ми маємо на меті покращити психічний і емоційний стан хлопців та дівчат. Головна мета збору коштів – отримати радісну посмішку і мотивувати дітей на навчання, втіленні мрій, бажання жити повним життям і будувати майбутнє України". 

Минулого року Територією Добра було придбано для дітей Сходу України і Житомирської області близько 1000 подарункових наборів. Це були діти з дитячих будинків та діти, чиї батьки загинули на війні. Долучайтеся!

Громадська організація "Інтегрум"

як допомогти бездомним

Спільнота небайдужих людей ГО "Інтегрум", які опікуються дітьми з дитячих будинків та інтернатів, центрів реабілітації та соціальних служб м. Києва та області хоче влаштувати особливе свято для 50 дітей із дитячого будинку змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку "Перлинка" (с. Войнівка, Кіровоградська обл.). Кожна дитина написала листа Діду Морозу, у якому розповіла у вигляді малюнку про свої бажання, про те, який подарунок вона хотіла б отримати на Новий рік. Серед бажань: іграшки, книжки, настільні ігри, пазли, одяг, навушники тощо. Деякі діти не можуть самостійно написати листа, тому за них це зробили вихователі.

Громадська організація "Інтегрум" запрошує усіх небайдужих людей подарувати цим дітям свято!

Більше благодійних проектів можна знайти на всеукраїнській Благодійній платформі dobro.ua – оновленій платформи від Української Біржі Благодійності. 

Добро.юа — місце, де зібрано сотні проектів від сотен перевірених організацій. На сайті цілодобово можна відслідковувати хід збору коштів на соціальні проекти у різних сферах життя: від медицини до підтримки ініціатив місцевих громад. За кожним проектом – правдива історія конкретних людей, які чекають на вашу допомогу. 

Унікальність dobro.ua полягає в тому, що тут допомагати може кожен. З будь-якого куточку України і світу, найзручнішим для себе способом та у найзручніший час.

Аби підтримати будь-який проект, достатньо клікнути "підтримати", ввести свої дані та погодити переказ з банківської картки. У цю ж хвилину переказ, зібрана сума та сума, що залишається до кінця збору, відобразяться на сайті.

Приєднуйтесь до світу, у якому кожен робить добро. У житті трапляються проблеми, біди, хвороби і невдачі, але на противагу цьому існують дива, безкорисливість, небайдужість і добро, які завжди перемагають.

Читайте також, як організувати День народження і допомогти онкохворим дітям.

3332

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: