fbpx
Сьогодні
Партнерський матеріал 14:58 02 Бер 2021

Домашнє насильство: куди звертатися по допомогу у Києві

Понад 22 тисяч звернень про насильство за 2020 рік лише у Києві. Розповідаємо, як столиця бореться із домашнім насильством і допомагає постраждалим. І чому перша перемога — це подолання тиші.

English version here

«Одного разу мій чоловік зірвався і почав махати кулаками. Сильно. Я цього не очікувала, мені було страшно повертатися додому та залишати там дітей — я б не змогла їх захистити. Мені довелося піти зі свого дому, і ми почали шукати притулок. Це була критична ситуація, стрес, дуже пригнічений стан: я відчувала себе нікому непотрібною, ніби бруд на вулиці», —  такими словами починалась історія однієї жінки, матері чотирьох дітей, яка стала постраждалою від домашнього насильства з боку чоловіка. 

В Україні за перші 6 місяців 2020 року зафіксовано понад 96 тисяч звернень щодо домашнього насильства. Згідно з даними Міністерства соціальної політики, це на 66% більше, ніж за першу половину 2019 року. При цьому 86% постраждалих — це жінки, а кожен другий постраждалий — дитина. «Тіньова пандемія» справді захопила країну, але за новинами про COVID-19 голоси скривджених не завжди було легко почути. Але важливо – не мовчати та шукати підтримку, яка насправді поруч. 

Протидія домашньому насильству на національному рівні

У 2018 році набув чинності Закон Про запобігання та протидію домашньому насильству. Так почалася активна робота з розвитку муніципальних послуг для постраждалих від домашнього насильства — а саме можливості для потерпілих отримати юридичну та психологічну допомогу і тимчасовий притулок у разі потреби. 

Сьогодні, за даними Мінсоцполітики України, по всій Україні постраждалим від домашнього насильства допомогу надають 393 мобільні бригади, діють 28 притулків, 2 центри медико-соціальної реабілітації і 10 центрів денного перебування постраждалих осіб.  

Домашнє насильство: куди звертатися по допомогу у Києві

Джерело: Unsplash

Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA Україна) працює над напрямком запобігання та протидії гендерно зумовленому (в тому числі домашньому) насильству в Україні починаючи з 2015 року. «UNFPA Україна допомогає містам розбудувати дієві механізми протидії домашньому насильству. Це передбачає створення сервісів допомоги постраждалим від насильства (притулків, кризових кімнат, денних центрів), підготовку спеціалістів цих служб і підвищення обізнаності громади про наявну допомогу. Фонд ООН у галузі народонаселення також навчає фахівців усіх секторів (поліції, соціальної роботи, охорони здоров'я, безоплатної правової допомоги, освіти) координувати свою роботу так, щоб постраждалі отримували доступ до комплексної підтримки», – розповідає Олеся Компанієць, програмна менеджерка UNFPA Україна.

Крім того, UNFPA Україна створив проєкт «Міста, вільні від домашнього насильства». Київ є одним з міст-партнерів UNFPA Україна у реалізації цієї ініціативи. Проєкт спільно зі своїми партнерами підтримує розвиток протидії та запобігання домашнього і гендерно зумовленого насильства. 15 міст уже встигли показати свої успіхи в боротьбі з гендерно зумовленим і домашнім насильством. 

Протидія насильству в Києві

У грудні в столиці України проходила виставка «Річ у тім», ініційована МВС України за підтримки UNFPA України із, здавалося б, звичайними предметами: старий гаманець, іржавий консервний ніж, ключі від квартири, м'яка іграшка… Під кожним предметом була невеличка оповідь про випадок, пов'язаний із цією річчю. Усі вони — про домашнє насильство. Така незвична виставка покликана привернути увагу до проблеми, що часто залишається непоміченою. Зараз ініціатива доступна онлайн на сайті Розірви коло

У листопаді минулого року кияни черговий раз підтримали міжнародну акцію «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». У Голосіївському, Деснянському та Подільському районах міста учасники перформансу #НеМовчиПроВажливе розповсюджували матеріали із номерами телефону гарячих ліній із запобігання домашньому насильству та контактами установ, які надають допомогу постраждалим. 

Здавалося б, очевидні речі, але коли йдеться про таку стигматизовану суспільством тему як проблема домашнього насильства, необхідно нагадувати: важливою є реакція абсолютно кожної людини на будь-які прояви насильства. І саме вчасна реакція, вчасне повідомлення про проблему, навіть у разі виявлення насильства до незнайомих людей, може дійсно вирішити ситуацію і допомогти впоратися із ситуацією насильства. Як поводитися свідкам у таких ситуаціях, можна знайти за посиланням на сайті інформаційної кампанії «Розірви коло».

Домашнє насильство: куди звертатися по допомогу у Києві

Фото: rupor.com.ua

Зокрема, за рік за підтримки UNFPA Україна та уряду Великої Британії було досягнуто таких результатів:

  • Створено міську Службу «телефон довіри» — 1500, де з особами, що звернулись, одразу співпрацюють психологи, а не оператори колл-центру.  За цей час по допомогу звернулося 4 105 людей. 
  • Менш ніж за півроку відкрито дві кімнати кризового реагування для постраждалих.
  • Розробляється міська цільова програма з протидії та запобігання насильству.
  • Проведено  льодовий перфоманс до акції «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства» — «Знищимо насильство».

За сприянням Фонду ООН у галузі народонаселення та КМДА у 2021 році у приміщенні Київського коледжу легкої промисловості стартував 5-ий сезон безкоштовної школи перукарського мистецтва L'Oreal Україна для жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах. 

Громадські організації також активно долучені до діяльності з допомоги постраждалим від домашнього насильства. Зокрема, в Центрі гендерної рівності, запобігання та протидії насильству постраждалі, незалежно від віку та статі, можуть отримати юридичну допомогу та консультації психологів.

«Найголовніше — про насильство перестали мовчати, — ділиться керівниця Центру гендерної рівності Тетяна Зотова. — За минулий рік у місті зафіксовано понад 22 тисячі звернень стосовно домашнього насильства. Тобто постраждалі не замовчують ці факти, звертаються за допомогою, відстоюють свої права. Зроблено багато, але роботи попереду ще більше. Проте, я вірю, що скоро ми зможемо сказати, що Київ — місто вільне від насильства». 

Домашнє насильство: куди звертатися по допомогу у Києві

Фото: Центр гендерної рівності, льодовий перформанс «Знищимо  насильство»

Продовжує свою роботу центр «Право на здоров'я», в рамках якого у 2013 році було створено соціальну квартиру місце для жінок у Києві, які постраждали від домашнього насильства. За 7 років роботи тут 75 жінок пройшли реабілітацію, яка включала психологічну підтримку, проходження різноманітних тренінгів і сімейної психотерапії, а також юридичну допомогу. 

Механізм працює так: на звернення постраждалої спочатку реагує мобільна бригада психосоціальної допомоги — з жінкою встановлюється перший контакт — з нею спілкується психолог та направляє її до Денного центру. Якщо ситуація критична та є загроза життю, бригада допомагає клієнтці зібрати речі і переїхати у притулок або соціальну квартиру. 

Саме в таку квартиру потрапила жінка, з історії якої ми почали нашу розповідь. Олена (ім'я змінено), потрапила у соціальну квартиру «Право на здоров'я», де разом із дітьми провела цілий місяць. За цей час їй вдалось вирішити питання з пропискою — виявилось, їй взагалі не мали права відмовити в центрі адміністративних послуг. Одночасно з цим, психолог провела кілька сеансів з нею та її чоловіком, стосунки довелось налагодити.

Куди звертатись за допомогою?

  1. Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації
  • 0-800-500-335 зі стаціонарного або 116-123 з мобільного. Безкоштовно, анонімно, конфіденційно.
  1. Урядова гаряча лінія: 15-47
  2. Поліція
  • За номером 102
  • Гаряча лінія Національної поліції України: 0-800-500-202
  • Гаряча лінія патрульної поліції м. Києва: (044) 254-94-88
  1. Національна дитяча гаряча лінія 
  • 0-800-500-225 зі стаціонарного або 116-111 з мобільного
  1. Сайт rozirvykolo.org (вкладення «Допомога»)
  2. Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству
  • м. Київ, вул. Іллєнка, 20
  • Цілодобова гаряча лінія, без вихідних, святкових днів: 15-00 (зі стаціонарного), 044-272-15-00 (з мобільного)
  • онлайн: [email protected],  Інстаграм: @kmc.gender, Facebook, Telegram
  1. Денний центр «Право на здоров'я»
  • м. Київ, вул. Довженка, 2, каб. 11, станція метро Шулявська (з 23.03.2020 Пн-Пт з 10:00 до 18:00);
  • онлайн (скайп: Liudmyla Sabadash (з усіх питань); скайп: Артем Герасименко (з юридичних питань);
  • за телефоном (093) 743 78 33; Пн-Пт з 10.00 до 18.00.

Пам'ятайте, що замовчування цієї проблеми та бездіяльність часто стає мовчазною згодою і тільки провокує подібні випадки. Якщо ви постраждали від домашнього насильства, стали  свідком або відчуваєте загрозу його вчинення, про це необхідно одразу повідомити, адже домашнє насильство — це не справа двох, а злочин, який не повинен мати жодного права на замовчування.

Домашнє насильство: куди звертатися по допомогу у Києві

Дивіться також 7 матеріалів "Рубрики" про домашнє насильство, які ви маєте прочитати.

34034

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: