fbpx
Сьогодні
Актуально 17:26 18 Лис 2019

Долар падає, гривня зміцнюється, а ціни ті ж самі: з’ясували 4 причини

Фото Апостроф

За останній тиждень курс долара до гривні помітно знизився на всіх сегментах валютного ринку – на 1,2-1,5%.

Так, на сьогодні офіційний курс долара НБУ впав з 24,50 грн до 24,22 грн, попит/пропозиція на міжбанку – з 24,49 / 24,51 до 24,12/24,15 грн, а середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках – з 24,40/24,65 до 24,07/24,33 грн.

Днями «Рубрику» запитали: чому долар падає, а ціни в Україні не змінюються, а інколи – й збільшуються. У пошуку відповіді ми звернулися до віце-президента з економічної освіти Київської школи економіки Олесі Верченко, та дізналися, у чому справа.

Розкладаємо по поличках.

Як формується вартість долара?

Як на будь-якому ринку, це сили попиту та пропозиції. Якщо пропозиція доларів на ринку валютному зростає, то його вартість падає. Якщо в Україні збільшується кількість доларів, гривня зміцнюється. Якщо попит на долар зростає, відносно його пропозиції, тоді долар укріплюється, а гривня падає.

Що зараз відбувається на валютному ринку?

Відбувається приплив долара ззовні.

По-перше, це продаж врожаю за достатньо привабливими для України цінами.

По-друге, є попит на українські цінні папери за кордоном. Тому що усі країни світу в очікуванні кризи. Центральні банки намагаються стимулювати економіки своїх країн.

Це позначається в тому, що відсоткові ставки є дуже низькими. В Україні відсоткова ставка є достатньо високою. І тому інвестори шукають шляхи додаткового прибутку в нашій країні. Це сприяє припливу капіталу ззовні, капітал часто надходить до нас в доларах чи євро. За рахунок цього йде надлишок пропозиції долара відносно гривні, тож вона укріплюється, а іноземна валюта падає у ціні.

Проте Україна є країною з великим ризиком, якщо почнеться криза – то буде відтік, і це потрібно розуміти. Тренд може швидко змінитися.

Олеся Верченко

Як це впливає на рівень цін?

Зв'язок між вартістю долара та рівнем цін в Україні існує. Він достатньо тісний, але не одномоментний. І він не є строго пропорційним.

Прямий вплив на долар йде через імпортні товари. Україна є з дуже відкритою економікою, імпорт у нас дорівнює приблизно 50% ВВП. Будь-які зміни в обмінному курсі відображаються на рівні цін в споживацькому кошику.

Проте, навіть, якщо відбуваються валютні стрибки, імпортери одразу не змінюють ціни. Якщо був долар 28 за гривню, а став 27 або 26 – це не значить, що одразу впаде внутрішня ціна на ці товари чи послуги.

Чому ціни не зменшуються?

☝️ Ціни не люблять падати

Ціни є не гнучкими вниз. Це загальний економічний феномен. Потрібно більше часу, щоб вони знизилися. Зростають ціни швидко, а ось падають дуже повільно.

З іншого боку, якщо б у нас була протилежна ситуація і долар зростав, навіть у цьому випадку ми одразу б не побачили строго пропорційного відображення цього у рівні цін. Тому що є питання попиту від внутрішнього споживача. Якщо підняти ціни пропорційно – внутрішній споживач зреагує, кількість споживання впаде.  

☝️ Для змін потрібно більше часу

Зміна курсу одразу не відображається у рівні цін. Згадайте 2014 рік. Тоді був дуже сильний стрибок долара. У три рази! Проте рівень цін одразу не збільшився в три рази. Було зростання, була інфляція (за півроку 50%), але не в три рази, не в 200%.

Трансмісія у валютному курсі в рівень цін займає час. Це може бути декілька місяців, а інколи – й кілька років. Якщо тенденція притоку капіталу буде продовжуватись, то ми зможемо спостерігати зниження цін.

☝️ Варіативність цін

Ціни не можна змінювати щодня, вони мають бути більш-менш зафіксованими. Якщо вони весь час стрибають вгору-вниз – це поганий сигнал для споживачів, вони не можуть зрозуміти, що відбувається. Це, взагалі, порушує всі підходи до прийняття рішень.

☝️ Виробники товарів можуть встановлювати ціни в залежності від попиту

Окремі види товарів залежать від фактору попиту та пропозиції. Якщо виробники товарів збільшили їхню продажну вартість, незважаючи на те, що курс впав, для імпортерів є сенс підвищувати їхню вартість у гривнях.

Це не означає, що імпортери наживаються на споживачах. Якщо виробник піднімає ціну, логічно, що й імпортер робить те ж саме. Але якщо гривня більш міцна, то підвищення може бути меншим. Наприклад, виробник підняв ціну на 10%, а імпортер – лише на 5%.

31447

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: