fbpx
Сьогодні
Відеорепортаж 16:56 31 Сер 2021

Перші смерті від цвітіння води у світі та заростання Дніпра в Україні

Плавучі острови, хлорелія та контроль за агропідприємствами — як у світі борються із синьо-зеленими водоростями та чому не варто забувати про цвітіння водойм навіть після закінчення купального сезону

English version here

У українки після купання в Дніпрі позеленів собака / Фото facebook.com/rusalka1986

Цвітіння води природній процес, що відбувається щорічно. Проте через недбале ставлення людей до природних ресурсів, проблема стає критичною та призводить до згубних наслідків. Один з них смерть сім'ї, яка купалась у водоймі в Йосемітському парку. Поліція розглядає багато версій, проте одна з них вражає найбільше. Це безпрецедентний випадок смерті від цвітіння водоростей. 

Ці водорості називаються синьо-зеленими. Вони виглядають, як тонка плівка на поверхні води та мають дуже невеликий розмір. Синьо-зелені водорості не є інфекційними агентами та не розмножуються в організмі людини. Але за даними ВООЗ, їх пов'язують із хворобами в різних частинах усього світу, у т.ч. Північній і Південній Америці, Африці, Австралії, Європі, Скандинавії та Китаї. Токсини ціанобактерій в озерах і ставках у різних частинах світу спричиняють отруєння у тварин і людей. За впливом на організм людини токсини ціанобактерій поділяють на гепатотоксини (впливають на печінку) та нейротоксини (впливають на нервову систему). Ціанобактерії виду Cylindroapermopsis raciborski можуть виробляти токсичні алкалоїди, що спричиняють у людей гастроентерологічні симптоми або хвороби нирок.

Ціанобактерії поширені в стоячій воді, в озерах, ставках та річках, що повільно течуть. Під час «цвітіння», вода набуває неприємного запаху, погіршуються її смакові й екологічні якості. Особливо шкідливим є надмірне «цвітіння» шар води, що «цвіте» може досягати 10–15 см завтовшки, але концентрації токсинів ціанобактерій можуть бути присутні у всій товщі забрудненої води.

І хоча купальний сезон вже добіг кінця, наслідки ми будемо відчувати ще якийсь час. Із зниженням температури розмноження водоростей різко зменшується, процес їх розкладання значно сповільнюється, але не зупиняється. Він супроводжується процесом гниття, призводить до вилучення з води кисню, і натомість виділення метану, сірководню, аміаку, інших токсичних речовин. В результаті у водоймі стає недостатньо кисню для риби, вона гине, що знову ж таки, забруднює водойму, спричиняє неприємні запахи поряд. Та й це ще не все. Ті синьо-зелені водорості, які не розпадаються у воді, осідають на дно і стають причиною його замулювання. На час зимування водорості утворюють спори, які осідають на дно та знову пробуджуються, коли температура води піднімається до десяти градусів. Так, вони впливають на організм людей через шкіру, коли ми купаємось в такій воді, молюсків та рибу, які споживають токсини, а потім потрапляють на стіл.

Більш детально про те, що сталось та які наслідки будуть від цвітіння води в Україні,  та як з цим боротись, для Рубрики розказала експертка з екологізації ГО «Екодія» Анна Даниляк. 

Дивіться відео:

1
3171

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: