Кейси

Як знайти лікарів у порожні амбулаторії: історія ОТГ, яка змогла

І при цьому успішно розвивати громаду

Проблема з медиками у селах не нова. Молоді фахівці не дуже охоче погоджуються на роботу в селі через хибне уявлення про те, що робота в провінції непрестижна, незручна і малооплачувана. Довгий час в амбулаторії села Дмитрівка Кіровоградської області теж не було достатньої кількості лікарів, аж поки голова сільської ради не пішла ва-банк: у січні 2020 року в рамках онлайн-трансляції проєкту "Речник громади" вона сказала — Дмитрівська ОТГ готова купувати лікарів так само, як спортивні клуби купують футболістів. 

"Вийшло так, що наша громада більше року відчувала нестачу медичних кадрів – ділиться Голова Дмитрівської ОТГ Наталія Стиркуль. – Відтоді як одна наша лікарка, яка давно працювала у громаді, передчасно пішла із життя, охорона здоров'я перетворилася на великий головний біль. Бо єдиний лікар, що залишився, був у поважному віці і вже не міг обслуговувати понад 6 тисяч населення. Казав чесно, хоче на пенсію, але тоді наша амбулаторія ризикувала взагалі залишитися без лікаря, і перетвориться на ФАП".

Наталія Стиркуль

Цього собі територіальна громада дозволити не могла. У Дмитрівці гарна амбулаторія, таку не в кожному селі побачиш. Ще у 2017 році зробили капітальний ремонт, оновили обладнання, придбали всю необхідну оргтехніку та меблі. Загалом того року Дмитрівська ОТГ на медичну сферу виділила понад 1,2 млн грн. З кожним роком «медичні» витрати зменшувалися, відремонтовані і забезпечені всім необхідним приміщення вже не потребували капіталовкладень. Фактично залишилися лише видатки на зарплату персоналу. А ось його і не вистачало.

Амбулаторія Дмитрівської ОТГ

Як ОТГ знайти лікаря?

Лікаря для ОТГ, разом з директором КНП "Знам'янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Русланом Пушкаренком, шукали всіма можливими способами: їздили по медичним університетам, давали оголошення на сайтах, писали в пресу та спеціалізовані групи, запрошували знімальні групи. Через рік марних пошуків виникла ідея спокусити молодих спеціалістів матеріально. Для молодого лікаря були готові на все: надати службове авто, придбати житло, виплатити гарні підйомні, оплачувати комунальні послуги, відшкодувати за проїзд, якщо лікар не захоче переїхати в село, а, наприклад, їздитиме на роботу з міста.

Юлію Ягодінову Руслан Пушкаренко знайшов… у фейсбук. Після інтернатури вона була у декретній відпустці та заробляла приготуванням авторської випічки. На роботу за фахом поки не збиралася — не було з ким залишити малечу.

Тоді Наталя Стиркуль запропонувала молодій лікарці персональну опцію — місце для маленької донечки Юлії в одному з садочків Дмитрівки. "Заради лікаря для нашого села, — запевнили голову ОТГ в обох дитсадках, — ми цю дитину на руках виносимо".

Крім того, Юлії запропонували подвоїти оклад, який складав 7,6 тис. гривень, та заплатити 20 тис. "підйомних", а також забезпечити транспортом та житлом — усе це за кошти громади.

"Я відмовилась від житла, — каже Юлія Ягодінова, — бо вже мала будинок у сусідньому селищі Знам'янка, що за 15 км від Дмитрівки. У мене було лише дві умови: влаштувати дитину в дитячий садок та організувати транспорт, який би доставляв мене на роботу, бо з дитиною їздити на автобусі щодня важко. Громада та керівництво погодилися".

Юлія Ягодінова

З 1 квітня цього року лікарка-терапевт вийшла на роботу, а вже в серпні стала завідувачкою Дмитрівської амбулаторії. Пані Юлія каже, працюється на новому місці добре. Враження тільки приємні, умови праці дуже гарні. Амбулаторія забезпечена всім необхідним обладнанням: тут є два аналізатори, електрокардіограф, оснащені кабінети, дві палати для пацієнтів на час процедур. Є також портативний УЗД-апарат, для роботи на ньому Юлія планує найближчим часом пройти відповідне навчання. 

Фото: decentralization.gov.ua

За пів року роботи підписано понад 1000 декларацій, практично всі з жителями ОТГ. "Як сімейний лікар, я повністю супроводжую свого пацієнта, усе, що стосується первинної ланки. Часто доводиться їздити додому до пацієнтів, якщо вони не можуть через свій стан прийти самі, є певні години викликів додому. До того ж, я повністю взяла під опіку інтернат самотніх людей, у якому мешкають близько 30 людей похилого віку".

Крім Юлії Ягодінової, в амбулаторії працюють ще два сімейних лікаря на пів ставки, вони приїжджають у Дмитрівку три рази на тиждень, а ще — лікар-стоматолог, у нього є окремий сучасно облаштований кабінет.

Стоматологічний кабінет у Дмитрівській ОТГ

Зовсім недавно, у вересні цього року, команда дмитрівських медиків поповнилася ще й лікаркою-педіатром.

Вікторія Зелепухіна навчалася у Дніпропетровській медичній академії, за спеціальністю педіатрія. За період навчання встигла попрацювати медсестрою, фельдшером швидкої допомоги, під час канікул їздила в дитячі табори. Одного разу, передивляючись відео в інтернеті про медичну реформу та нові амбулаторії, натрапила на ролик про те, як Дмитрівська ОТГ купила собі лікаря.

Вікторія Зелепухіна

Написала Юлії Ягодіновій на фейсбук: чи не потрібний їм лікар-педіатр? Через деякий час з лікаркою зв'язалися і запропонували зустрітися. Руслан Пушкаренко особисто відвіз дівчину на перемови до Наталії Стиркуль, після яких у Вікторії відпали останні сумніви.

"Голова ОГТ запропонувала мені 30 000 грн підйомних і 100% доплату до заробітної плати, допомогу з орендою житла, — розповідає Вікторія Зелепухіна, — Я подивилась на умови праці. Амбулаторія з сучасним ремонтом, кабінет педіатра повністю оснащений: сповивальний столик, ваги, нові меблі. Є аналізатори крові і сечі, що дуже зручно, є ЕКГ, інгалятори, навіть УЗД апарат! Звичайно, мені все сподобалось, я вирішила спробувати. Життя в селі мене не злякало, я виросла в сільській місцевості. Чи я не пожалкувала? Ні. Можливо, ще пройшло мало часу, але зараз мені подобається ця робота".

За неповний місяць педіатр вже задекларувала 120 дітей, впевнена — скоро цей показник буде значно вищий.  

ОТГ, яка змогла

Завдяки реформам, гарні умови праці створюються для молодих лікарів не тільки у Дмитрівці, але це не завжди спрацьовує. На тотальний дефіцит лікарів жителі сіл жаліються і в телевізійних сюжетах, і в соціальних мережах. Так в чому ж секрет Дмитрівської ОТГ?

Голова громади Наталія Стиркуль скромно каже, що їхнє село має вдале «географічне розташування». Поруч Знам'янка —  великий залізничний вузол, навколо гарні дороги, розвинений громадський транспорт. Але справа не тільки в тому.

Пані Наталія в сільській раді з 1986 року, починала працювати секретарем, багато років — незмінний голова. "У нас дуже сильний депутатський корпус, — каже вона, — я працюю в команді, це наші депутати, члени виконавчого комітету, апарат сільської ради, керівники установ. У нас завжди першочергове — наші жителі, особливо люди похилого віку — ті, хто віддав більшу частину свого життя, відбудовуючи села, і діти — наше майбутнє. Я щаслива тим, що у нас немає партій і пов'язаних з цим чвар. В селі не політика потрібна, тут повинні всі господарювать. Як тільки я почала головувати, на першій же сесії задала питання: давайте вирішимо — ми бюджет розвитку, чи бюджет проїдання. Всі погодилися, що бюджет розвитку, а значить і девіз, і дії в нас має бути такі — добробут, розвиток, порядок. Якщо територія розвивається, то там більше порядку, менше злочинності, менше правопорушень, більше добробуту і статків".

Велопарковка біля сільської ради

Зараз основний ресурс громади — земля, коштами від оренди якої громада розпоряджається грамотно і виважено.

Заклади соціальної сфери — перше, чим хвалиться село. Амбулаторія, будинок культури. Поруч — ошатна бібліотека. За кількасот метрів — опорна школа, на вході якої велопарковка і пандус. Пластикові вікна, свіжі ремонтовані класи, гарний спортзал, роздягальні із душовими кімнатами. Є три комп'ютерних класи, п'ять мультимедійних дошок, безкоштовний вайфай. Для підвозу дітей — три шкільних автобуси. На задньому дворі — футбольне поле зі штучним покриттям, його зробили кілька років тому в рамках обласного проекту. Пані голова каже, дали гарантію на 50 років. 

На території школи у приміщенні, де раніше був склад, створили молодіжний простір, аби молодь могла спілкуватись і працювати над власними ідеями. Для того, щоб на чай і печиво могли заробляти самостійно, сюди купили спеціальний апарат для друку на футболках і чашках.

Також у селі є два дитячих садки, волейбольне поле з тенісним кортом. Абсолютно вся територія заасфальтована і освітлена.

Зараз громада намагається зацікавити інвесторів. Зокрема, покладають надії на сонячну електростанцію, хотіли б, щоб на їх території відновив роботу цегляний завод, бо ж місце вигідне — тут є поклади глини. Є плани про створення переробного кооперативу, на базі якого розташується млин, макаронна лінія і хлібопекарня. Це все — майбутні робочі місця для громади.

"Зазнаватися нам рано, — додає Наталія Стиркуль, — у нас не ідеально, ми не живемо при комунізмі і вареники нам у рота не стрибають, але ми розуміємо, щоб бути прогресивними, треба розвиватися. До нас не приїде ні Президент, ні Прем'єр, ні Голова Верховної ради вирішувати наші проблеми. Розвиватися і працювати повинні ми самі. Завойовувати репутацію і довіру — нелегка справа. Але якщо робити нашу землю зручною і сприятливою саме для людей, то на село радо прийдуть працювати не тільки лікарі, а і будь-які спеціалісти".

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.