fbpx
Сьогодні
Рекомендуємо 14:03 10 Кві 2018

Дешево й далеко: 6 лайфхаків для бюджетних подорожей

На сьогоднішній день подорожувати ще ніколи не було так легко, приємно і доступно.

Однак поїздки, а тим паче, бюджетні, – це як мистецтво, так і наука. Наука фінансового планування та передбачення ризиків. У топі речей, які традиційно завдають удару по гаманцю, залишаються: ночівля, міський транспорт, їжа та музеї. Наступна підбірка порад стосуються саме таких от базових витрат, уникнути яких неможливо (?). Отже, скнарам, які страждають на тяжку форму несидіння вдома, присвячується 🙂

1. Buy cheap, buy twice

Нині розроблені цілі алгоритми пошуку та купівлі дешевих квитків. Але головні витрати починаються пізніше: як правило, аеропорт прибуття знаходитиметься за три дев'ять земель від омріяного міста, а трансфер коштуватиме досить-таки серйозну суму. Якщо Ви готові економити на всьому, крім часу, просто змиріться. Якщо ні – то раджу подорожувати автобусами. Зупинки найчастіше знаходяться в межах міста, недалеко від центру або, як мінімум, біля транспортного вузла, що до нього веде. Однак тут не можна забувати про ще одного троянського коня: чим дешевше квиток, тим більш незручний час прибуття. Тож готуйтеся зустрічати романтичні світанки у незнайомій місцевості або милуватися зорями у глуху ніч, очікуючи на свій автобус, літак чи потяг.

travel bus

2. Справжній мандрівник готовий до всього

Дівчата реально знаються на магії: інакше, чим пояснити те, що в їх елегантних сумочках можна знайти за потреби і кіло картоплі, і гідрокостюм, і ліву лижню? У подорожах нам всім потрібні оці славнозвісні дамські сумочки: а точніше, їх вміст: не полініться взяти із собою декілька пар теплих шкарпеток, дощовик (він зручніший за парасольку і допомагає втримати тепло), шарф або просто додаткову футболку. Зранку буває прохолодно, і щоб романтичний настрій не зіпсувало хворе горло – прихопіть із собою якусь теплу річ. До речі, про горло: немає потреби нагадувати, що аптечка – це must have і складати її слід залежно від Ваших потреб та схильностей.

подорож

3. Не лінуйтеся

Будь-яка подорож починається задовго до посадки на літак/потяг/автобус. Усе необхідно планувати заздалегідь: складіть перелік пам'яток, які слід відвідати та прочитайте про них коротку, але цікаву інформацію. Будьте самі собі екскурсоводом, коли гулятимете вже знайомими по google maps вулицями. Далі прокладіть маршрут між усіма цими об'єктами, щоб не нарізати зайві кола. Знову ж таки, усі старовинні пам'ятки зосереджені або в центрі міста, або в окремому історичному районі, тому навіть недосвідчений турист може обійтися без екскурсійних автобусів. Довжелезні піші прогулянки не лише заощадять витрати на громадський транспорт, а й допоможуть повністю зануритись в атмосферу міста.

Дослідіть режим роботи музеїв на предмет а) вихідних днів (це щоб не поцілувати замок такої омріяної галереї або наукового центру); б) знижок для різних категорій населення (студент/волонтер/житель ЄС тощо можуть пройти і задарма); в) вільних днів (Вам не почулося, чимало музеїв раз на тиждень або місяць відчиняють свої двері для всіх охочих просто так). Якщо ж Ви їдете до якоїсь туристичної Мекки, бронюйте квитки онлайн і не стійте в чергах. Ви не за тим їхали так далеко.

4. Спілкуйтеся з місцевими

І мова не лише про те, щоб запитати дорогу. Скористайтеся Couch Surfing. Ночівлю не рекомендую, а от просто зустрітися із людиною, яка знає місто як свої 5 пальців – просто знахідка. Вам розкажуть і про місцеву кухню, і де її спробувати за помірні гроші, і ексклюзивні місця покажуть, і фотки зроблять. Крім того, з'являється гарна можливість попрактикувати іноземні мови. Якщо ж із Couch Surfing не склалося, розпитайте своїх знайомих, може серед їх друзів хтось живе місті, до якого Ви вирушаєте. Якщо попередні варіанти не спрацювали, а компанія потрібна – пошукайте free walking tours. Із власного досвіду скажу, що майстерність та професіоналізм гідів цієї організації просто зашкалює. Крім того, вони можуть і самі скласти Вам компанію чи допоможуть її сформувати. Як бачите, спонтанні знайомства здатні максимізувати відпочинок та зробити його незабутнім.

5. Хто рано встає, той – зі Східної Європи

Місто засинає і прокидається… та ніхто не прокидається. Сплять усі: і мафія, і лікарі, і поліцейські, і представники інших благородних професій. Життя у Західній Європі починає вирувати не раніше 9-10 години ранку, тому знайти цілодобові магазини або кафешки – завдання із зірочкою. Якщо ж вийшло так, що Ви вже прокинулись, а місто – ще ні, не засмучуйтесь і шукайте MacDonald's, KFC, Burger King та інші фастфуди, які гостинно відчиняють свої двері десь із 6:00. Якщо прогулянки вже добряче набридли, а до заїзду в хостел чи від'їзду додому ще кілька годин – сміливо йдіть у найближчий ресторан швидкого харчування і заряджайте там телефон, ловіть безкоштовний wi-fi, переглядайте зроблені світлини та радійте життю. Повірте, найчастіше це єдине місце, де всі блага цивілізації будуть зібрані воєдино. Тут просто мушу нагадати одну неймовірно важливу річ: неодмінно тримайте близьких у курсі. Надішліть їм найкращі фотографії або голосове повідомлення про те, що Ви живі та здорові. Їм приємно, а Вам – спокійно, що ніякий Інтерпол спільно із посольством не шукають відчайдушного туриста просторами Європи.

6. Спати чи не спати: ось у чому питання

Оскільки ночівля справедливо вважається однією із найбільших фінансових проблем для бюджетного мандрівника, моя порада проста – не спіть. Зрозуміло, що такий варіант можливий із багатьма уточненнями: у Вас одноденна подорож, виїзд рано, на дворі не -20. Але якщо раптом зірки зійшлись і Ви готові на них дивитись – уперед. Гуляти центральними вулицями міста безпечно. Можна побачити в абсолютно новому світлі місця, які ще донедавна захаращували туристи. Містичність пейзажу навколо – нескінченне джерело натхнення та роздумів. Звичайно, наважитися на такий екстрим можна тільки якщо впевнений у власних силах та місцевих правоохоронних органах. Але наважившись, Ви не пошкодуєте. Таке близьке знайомство із містом не забувається.

подорож

Як бачите, бюджетні подорожі вимагають ретельної підготовки, духу авантюризму та готовності відмовитися від певного комфорту. Вони не про відпочинок, а радше про готовність пізнавати нове. Усе залежить від особистих преференцій та мети, із якою Ви вирушаєте. Щасливої дороги!

29
1024

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: