fbpx
Сьогодні
Хроніка 09:52 03 Лис 2018

«Боги війни». Як нас захищає українська артилерія

3 листопада Україна відзначає професійне свято – День ракетних військ і артилерії. Трохи про їх участь у війні.

Бойові дії на Донбасі в черговий раз підтвердили вирішальну роль артилерії. Особливо це стало помітно після лютого 2015 року, коли війна на Донбасі перейшла з активної фази в позиційну.

Станом на весну 2014 року в бойовому складі ЗСУ було тільки дві окремі артилерійські бригади: 26-та в місті Бердичів (Житомирська область) та 55-та в Запоріжжі. Основними зразками на озброєнні були буксирувана 152-мм гармата 2А65 «Мста-Б» та самохідна 2С19 «Мста-С».

До цього варто додати два полки реактивної артилерії – 15-й з БМ-30 «Смерч» і 27-й з БМ-27 «Ураган». «Головним калібром» вважався єдиний ракетний полк, озброєний тактичними ракетами «Точка-У». Була артилерія і безпосередньо в складі семи механізованих, двох танкових, однієї гірсько-піхотної, трьох аеромобільних і однієї повітряно-десантної бригад.

САУ 2С1

САУ 2С1 "Гвоздика"

Варто зазначити, що у порівнянні з іншими родами військ підготовка артилеристів в ЗСУ за роки незалежності погіршилася у порівнянні з радянськими часами не дуже сильно. Адже в якийсь момент в Міністерстві Оборони України більш раціональним і дешевим способом утилізації боєприпасів радянського виробництва був визнаний відстріл. Тому артилеристи з полігонів що називається «не вилазили» – за настріл стволів хвилюватися не доводилося: гармат було на зберіганні більше, ніж достатньо.

Крім того, не бракувало і офіцерів – за часів Союзу на території УРСР функціонувало відразу чотири артилерійських училища, і серед курсантів був досить великий відсоток етнічних українців. Тому, незважаючи на всі проблеми з технічним станом (насамперед це стосується самохідних артилерійських установок), з початком війни на Донбасі артилерія виявилася в змозі виконувати поставлені командуванням завдання.

Уже під час звільнення Слов'янська і Краматорська широко використовувалася як буксирувана, так і реактивна артилерія. В ході розгортання бойових дій важкі РСЗВ «Ураган» і «Смерч» використовувалися виключно за вказівкою командування сектора, а «Точки-У» взагалі були особистим резервом начальника Генерального Штабу і кожне (!) застосування санкціонувалось безпосередньо з Києва.

"Довга рука" ЗСУ – оперативно-тактичний комплекс "Точка-У"

У прикордонних боях у липні-серпні 2014 року артилеристи зазнали серйозних втрат, тому дуже скоро на озброєння стали ставити зняті зі зберігання 122-мм гаубиці Д-20.

Серпневе 2014 року вторгнення російської армії багато в чому було призупинено завдяки активними  діями артилерії. Так, в кінці серпня, для забезпечення виходу угруповання добровольців та ЗСУ з-під Іловайська всі відомі на той час розвідці місця концентрації російських підрозділів були "накриті" усіма вогневими засобами – від «Точок-У» до «Смерчі» і «Градів». До сих пір невідомо скільки російських контрактників і призовників загинуло в знищеному таборі в Старобешівському районі, скільки загиблих було в колоні під Новоазовськом.

Підписання Мінських угод у вересні 2014 року дозволило нашим збройним силам «прийти до ладу». Величезні зусилля стали докладати до відновлення і модернізації артилерійського парку ЗСУ.  Так, на озброєння знову були прийняті потужні 203-мм САУ 2С7 «Піон» (пішли на озброєння нової (43-ої) артилерійської бригади. Почалося формування ще трьох нових артбригад.

203-мм САУ

203-мм САУ "Піон"

Створення на базі батальйонів територіальної оборони нових механізованих і мотопіхотних бригад затребувало  відновлення додаткової кількості гармат. При цьому САУ 2С1 «Гвоздика» йшли на озброєння механізованих бригад, мотопіхотні отримали буксирувану артилерію у вигляді Д-20. Була також організована окрема артилерійська група в складі берегових частин військово-морського флоту, отримали артилерію також частини морської піхоти.

У військах активно почав входити досвід літньої кампанії 2014 року – артилеристи вчилися швидко змінювати позиції після відкриття вогню, стала відпрацьовуватися тактика спільного застосування окремих батарей. Причому це відбувалося не тільки на полігонах – саме завдяки активному застосуванню артилерії бойовикам не вдалося взяти Донецький аеропорт восени 2014 року. Вони самі зізнавалися в величезній кількості втрат і професіоналізмі українських «богів війни».

У той же час поступово відбувався і якісний ривок – так, на озброєнні з'явилися американські мобільні контрбатарейні радіолокаційні станції, масово для коригування артилерійського вогню стали застосовуватися безпілотні літальні апарати.

Все це дозволило артилерії зіграти величезну, якщо не основну, роль в зимовій кампанії 2015 року за Дебальцеве. Наявність великої угруповання артилерії поза «Дебальцівській кишені» дозволяло командуванню ефективно парирувати удари ворога на основних напрямках. Саме активне застосування артилерії (включаючи "Точки-У") дозволило не перетворити "кишеню" у так званий "казан".

Працюють РСЗО

Працюють РСЗО "Ураган"

Після лютого 2015 року війна на Донбасі набула позиційного характеру, в якому основну роль відіграє артилерія. І це при тому, що формально діють Мінські домовленості про відвід озброєнь з калібром понад 100 мм від лінії розмежування.

Підводячи підсумки застосування української артилерії в ході війни на Донбасі, потрібно сказати, що за роки війни українські артилеристи отримали величезний досвід в застосуванні артилерії в умовах позиційної війни. І нині вони по рівню підготовки є одними з найкращих у Європі.

Подальшій розвиток артилерії пов'язують з переходом з "радянського" 152 калібру на НАТівский 155 мм. Саме для цього розгортається виготовлення снарядів такого калібру, розробляється колісна САУ "Богдана".

101
5747

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: