fbpx
Сьогодні
Небайдужа 12:25 09 Вер 2020

Відсьогодні хочу бути красивою. Як себе перепрошити — відповідає психолог

До Дня краси поговорили з фахівцем про те, що хвилює багатьох: зовнішність і відображення у дзеркалі

Фото philosophytalk.org

Багато жінок мріють бути красивими. Соціологами давно помічено, красиві люди отримують більше соціальних і економічних вигод з боку оточуючих, ніж люди з середньою зовнішністю, до них по-особливому ставляться незнайомці, друзі, співробітники. 

Психологи стверджують, 8 з 10 сучасних жінок незадоволені своєю зовнішністю.

Щодня з екранів телевізорів та моніторів на нас дивляться в мільйони разів більше красунь, ніж наші матері і бабусі бачили за все своє життя. Та й самі стандарти жіночої краси все більше стають нереальними і недосяжними. Нам потрібно мати армію перукарів, візажистів, тренерів з фітнесу та дієтологів просто для підтримки своєї форми і зовнішності. 

Часто у повсякденному клопоті навіть колись задоволені собою жінки перестають відчувати себе красивими і впевненими в собі. Зсув пріоритетів, брак коштів або часу на себе перетворюють успішну жінку в закомплексовану особу, яка вже майже готова "махнути на себе рукою". 

Як відчувати себе красивими щодня

Pinterest / Sara Veludo

Як відчути себе красивими?

Психологиня, енерготерапевтка Етері Ольхова вважає, що починати власне відновлення слід з простих, а для когось неочікуваних речей. 

"Для початку спробуйте згадати себе в тому віці, у якому ви собі подобалися, знайдіть свої найкращі фото з щирою посмішкою, з гарним кольором обличчя, зі стрункішою фігурою, з красивим волоссям. Саме з цієї миті почнеться невидимий процес оновлення організму, запуститься процес омолодження обличчя і тіла, зникне втомлений вигляд, засяють очі і ваше внутрішнє "я" потягнеться до чогось нового і хорошого.  Розпочнеться робота прихованої всередині енергії і підуть зміни в кращу сторону. І першою нагородою буде прекрасне і світле почуття — я не ідеальна, але я варта того, щоб подобатися. 

Наша задача — позбутися негативних думок щодо себе. Воістину, ми самі є своїми найлютішими ворогами. Хіба комусь іншому ви б дозволили так критикувати себе, як робите це зазвичай самі? Та ні за що на світі! Ви не повинні дозволяти своїм думкам або висловам сторонніх про себе руйнувати своє життя. У цьому частково допоможе самонавіювання".

Існує цікава теорія з приводу зовнішності жінки і її ставлення до себе. Виявляється, оцінка власної привабливості безпосередньо залежить від зусиль, вкладених в "наведення краси". 

як стати красивою

Багатьом жінкам відомо відчуття, коли, зробивши маску для обличчя або пофарбувавши волосся, вона починає відчувати себе більш привабливою, хоча за великим рахунком ніяких радикальних змін в зовнішності не відбулося. Так само і з роботою над собою. Оскільки наші комплекси мають здебільшого психологічний характер, тобто визначається не самою зовнішністю, а тим, що ми про неї думаємо, то і позбавлення від нього слід починати насамперед за допомогою підвищення самооцінки. 

"У вашому дзеркалі подвійний животик, шкіра на обличчі з веснянками, або кучеряве жорстке волосся? — знайте, це не трагедія.  Головне, щоб ви хоч на мить відчули себе красивими зсередини — це і буде початком шляху до справжньої краси. І подвійний животик пропаде, якщо прислухатися до себе і перестати заповнювати незадоволеність собою, наприклад, солодким, і веснянки вже будуть сприйматися ознакою юності, а не косметичним дефектом, і жорстке волосся стане надбанням, а не недоліком. Часто мої клієнти, — продовжує Етері, —  після інтенсивної психологічної терапії та реабілітації змінюються не тільки внутрішньо, але й зовні. Вони починають жити заново, полюбивши життя і зустрівшись з самим собою — з найкращою людиною у світі".

Розтиражований у медіа ідеальний жіночій образ, на думку Етері, є нічим іншим, як оманою розуму. Ми бачимо фінішну ламіновану картинку, і не враховуємо все те, що за нею насправді стоїть. Відсутність внутрішньої гармонії також сприяє смиканням з крайності в крайність. Жінка, яка вклалася в зовнішність, наприклад, зробила собі нові вії, чи губи, або їй вдалося схуднути до модельних параметрів, може певний час вважати себе богинею, але потім невдоволення собою повертається, а з ним і бажання перекроювати себе знову і знову.

"Коли наш розум знаходиться в стадії занепокоєння, він не тільки генерує свої власні ілюзії, а і з жадібністю поглинає ті, які поступають до нас з навколишнього світу. Ілюзії грають з нами в злі жарти і ми потім свідомо робимо помилки.  Модельєр, створивши приголомшливу сукню, щоб потім одягнути в неї юну дівчину-модель і випустити її на подіум, в надії вразити глядачів і шанувальників нових тенденцій у розвитку модної індустрії, — сам того не підозрюючи, стає жертвою своїх же ілюзій, які  йому диктує його гарячий розум.  Модельєр горить своїм вогнем натхнення: «…Я неодмінно зможу підкорити публіку!  У мене є безсумнівний талант!  Образи, які я створюю — прекрасні!". У такі хвилини дівчина-модель і сам кутюр'є вважають себе переможцями! Але… В пориві своїх натхнень модельєр зовсім забув про синці під очима у дівчини-моделі, про її дієти, про хворобливу худорлявість, про те, що вона вічно "під контролем".  

Де ж та золота середина? У спокої розуму, в єдності з самою собою і зі світом. Коли з'являється щось нове в області пластичної хірургії, парикмахерського мистецтва, візажу, модної індустрії, треба не гнатися за новинками, а запитати себе: навіщо це мені і чи зробить це мене насправді щасливою?  

Деякі люди просто не можуть розібратися з самооцінкою без сторонньої допомоги і наставництва. Часто для того, щоб підняти назовні справжню красу людини, щоб вона могла і далі відчувати себе затишно, комфортно, легко і впевнено, потрібен навіть не стиліст, а психолог.  Якщо він досконало володіє своєю справою, йому не складно буде підготувати клієнтку для подальшої  результативної співпраці її та різноманітних фахівців з індустрії краси. Це і є золотою серединою, що дозволяє нам знайти себе, стати неповторними, красивими і навіть неперевершеними".

як стати красивою

А як щодо швидких рішень?

Але ж так хочеться "все і одразу", невже чудодійні уколи краси чи імпланти у сідниці не зможуть вирішити цієї проблеми? Звісно ж, для кожного спрацює своє.

"Дозволю собі акуратно відповісти: Не можу знати, — відповідає Етері, —  Так, дійсно, не можу знати вже навіть тому, що після пластичних операцій хтось із жінок починає дійсно відчувати психологічний підйом, небувалу енергію і прилив сил, успішно досягає мети, вважає себе красивою людиною, тільки… Знову-таки ми повертаємося до того, що і це ілюзія, яку диктує нам наш гарячий розум, яку нав'язує нам реклама від індустрії краси. Пластичні операції, підтяжка обличчя і тіла, корекція фігури людини — це втручання ззовні в організм людини. Навряд чи організм людини залишається задоволений після таких втручань. Пірсинг на тілі або ж сліди пластичної операції не виглядають природно, погодитеся зі мною. Можливо, краще за все опрацювати цілий індивідуальний підхід до кожної людини перед наведенням краси, не звертаючи уваги на те, що диктує примхлива мода? Може бути, було б краще тактовно пояснити клієнту про те, що немає нічого прекраснішого, ніж ПРИРОДНА краса? Так, краса — величезна сила і за неї люди готові платити чималі гроші, щоб перетворитися, стати краще, ніж були до цього, але ж є ще й справжня, індивідуальна привабливість, яка не вимагає ніяких пластичних операцій, татуажу або знущання над волоссям.  Кожна жінка, як і кожний чоловік — це істинне диво, яке створила природа".

 "Вибирайте в собі найголовніше і найцікавіше для себе, — радить психолог, —  те, що неповторно підкреслить вашу красу і зможе підняти нагору приховане, глибинне, рідкісне! Те, чого немає у інших людей. Те, що буде запам'ятовуватися серед перехожих, виділяти і підкреслювати саме вас, зводити з розуму, визивати захоплені погляди. Це і є краса справжня, глибинна, виняткова. Відчуйте себе, своє тіло, свою душу і свій внутрішній голос. Світ медійної краси дуже примхливий і мінливий, не кожна людина встоїть перед його спокусами, не знаючи, не розуміючи того, як правильно підтримувати, коректувати, підкреслювати свою власну красу. На все це треба мати високий духовний розвиток особистості, навчатися, практикувати, працювати над собою і над ситуацією. Якщо ж відчуваєте, що не справляєтеся, ніколи не бійтеся звернутися до психолога, щоб у процесі роботи з фахівцем зрозуміти себе істинну, дочекатися зустрічі з самим собою і відкрити свій новий світ в самому собі. 

Пам'ятайте, ніхто не має права змінювати вас під себе. Єдина людина, з якою ви повинні себе порівнювати — ви в минулому. Тільки так ви зможете побачити, наскільки ви виросли і зрозуміти, скільки кроків потрібно ще зробити, щоб навчитися себе цінувати по-справжньому".

11414

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: