fbpx
Сьогодні
Корисності 08:45 02 Лют 2021

День бабака: як прожити 2 лютого так, щоб 2021 рік був фантастичним

А ще — чи розумніший український бабак за свого відомого пенсильванського колегу.

English version here

Якщо дивитися на січень нинішнього року, може скластися враження, що і весь 2021-й буде дуже схожий на попередній рік. Масочний режим, відсутність свободи пересування, карантини, локдауни, загроза здоров'ю, проблеми з роботою і фінансами — невже все по колу ще й цього року? Рік бабака? — ні, на це ми не згодні!

Але ж сам день бабака ніхто не відміняв, і якщо зазирнути в його історію, нічого жахливого в ньому немає.

День бабака відзначається щорічно 2 лютого. Згідно з повір'ям, у цей день потрібно уважно стежити за звіром, який вибирається після зимової сплячки зі своєї нори — це має допомогти визначити, коли настане весна. 

За легендою, якщо бабак побачив свою тінь, злякався її і заліз назад у нору, значить, попереду ще шість тижнів зими. А якщо погода хмарна, і тварина не відкидає тінь, а значить, і не лякається) — це надійна прикмета ранньої весни. За даними NOAA, найвідоміший американський бабак Філ, якого щороку будять у Панксатоні, штат Пенсільванія, безпомилково передбачив прихід весни у 40% випадків. Не найкращий послужний список, але незважаючи на те, що передбачення всіх гризунів, які числилися на "віщунській" роботі, збуваються у менш ніж половині випадків, свято все одно стало доброю традицією не тільки в Америці.

День бабака

Панксатонський бабак Філ — легендарна особистість. Місцеві жителі кажуть, що щоліта він п'є чарівний "еліксир життя", що дає йому ще сім років життя. Середня тривалість життя звичайного бабака становить приблизно шість років, а Філ пророкує приблизно з 1886 року, тож рахуйте самі 🙂 Також панксатонці стверджують, що існує тільки один істинний Філ, а всі інші бабаки, які намагаються теж стати метеорологічними гуру — просто елементарні самозванці.

Український бабак

В Україні традиційне віщування проходить у селищі Гайдари на Харківщині на території біологічної наукової станції Харківського університету імені В. Н. Каразіна. Кажуть, що український бабак Тимко — тварина добра, хоча характер іноді демонструє. Наш бабак зовсім не самозванець, він має власне ім'я, не п'є ніяких еліксирів і взагалі будь-яких міцних напоїв, обожнює солодке печиво і, як запевняють на науковій станції, у своїх прогнозах, на відміну від американського Філа, "ніколи не помиляється, це …тільки погода підводить".

Окрім весняних прогнозів, Тимко ще й вміє передбачати, чи буде сніжною наступна зима (йому на вибір пропонують дві підписані баночки — зі сніжинками та без). Минулого року тваринка тричі обирала баночку без снігу, пророкуючи, що нинішня зима сніжною не буде. І, як ми вже встигли впевнитися, трохи таки погода "підвела".

День бабака

Як святкують День бабака?

У США і Канаді свято стало приводом для проведення традиційних фестивалів, у проведенні яких радо беруть участь місцеві жителі і туристи. На вихід місцевого метеорологічного бабака з нори з нетерпінням чекають великі групи людей. Разом з цим святкуючі весело проводять час, гуляють, купують напої та частування. І хоч цього року масовий захід скасовано (Клуб бабаків в Пантаксоні вже попросив відвідувачів залишатися вдома, а не їхати на щорічне святкування Філа), і день бабака-2021 стане віртуальним, немає жодних причин нехтувати цим обнадійливим і добрим святом. 

Про божевільний "день бабака", у якому всі події повторюються знову і знову ми дізналися після виходу в 1993 році однойменної романтичної комедії Гарольда Раміса з Біллом Мюрреєм і Енді Макдауелл у головних ролях. За сюжетом, пихатий тележурналіст Філ Коннорс в черговий раз приїжджає в Панксатоні висвітлювати фестиваль, який ненавидить так само сильно, як і свою роботу. На календарі — 2 лютого. Філ залишається в містечку на ніч через снігову бурю, проте 3 лютого для нього не настає. День бабака постійно повторюється, поки Філ не змінюється внутрішньо і не починає діяти безкорисливо і допомагати жителям містечка.

Отже, може, і нам всім час змінитися для того, щоб нарешті вирватися з зачарованого кола незгод і перестати бути героями своєрідного реміксу відомого фільму "День бабака" довжиною в ще один рік? Ми вважаємо, що це можливо. Спробуємо?

Що робити в День Бабака, щоб подолати тривогу і привернути до себе удачу?

  • Дивитися кіно

Творці Фільму "День бабака" розповіли, що на зйомки їх надихнув твір Фрідріха Ніцше під назвою "Весела наука". У книзі розповідається про долю людини, яка змушена постійно проживати один і той самий день. Чим більше минає часу з того моменту, як вийшов на екрани «День бабака», тим більше з'являється різних його інтерпретацій: зв'язок з філософськими ідеями, літературні алюзії, метафори і символіка. Сюжет фільму і окремі епізоди навіть використовуються в якості ілюстрацій в сучасних теоріях. Так, для буддистів "День бабака" став мало не іконою: у їх розумінні фільм піднімає теми безкорисливості і відродження як відображення власного внутрішнього послання. З власною оцінкою виступили і представники Католицької церкви, які назвали фільм символом Чистилища і боротьби за душу. В цілому, багато релігійних діячів відгукувалися про "День бабака" як про один з найсильніших духовних фільмів сучасності.

день бабака фільм

Отже 2 лютого — саме той день, коли слід передивитися цей веселий і водночас повчальний фільм з філософської точки зору, зробити власні висновки і розпочати шлях духовно нової, кращої за себе вчора людини.

Пропонуємо ще 5 фільмів, схожих на "День бабака":

Бойфренд з минулого / Time Freak (2018)

День бабака

Коли Стіллмана кидає його подружка Деббі, він робить те, що зробив би будь-який убитий горем геній: збирає машину часу. За допомогою свого винаходу Стіллман отримує шанс повернутися у минуле. Заручившись підтримкою кращого друга, головний герой намагається виправити кожну помилку у відносинах з коханою і не допустити розриву.

Передчуття / Premonition (2007)

День бабака

У кожного в житті хоч раз було передчуття біди. Коли просто знаєш, що скоро станеться щось погане. Домогосподарку Лінду зараз якраз охопило таке передчуття. Деякий час по тому шериф міста повідомляє їй, що її чоловік загинув в автокатастрофі. Лінда не знаходить собі місця — вона не вірить, що таке могло статися. Прокинувшись вранці наступного дня, вона бачить свого чоловіка цілим і неушкодженим… Незабаром Лінда зрозуміє, що це було не просте передчуття, і тепер вона повинна запобігти трагедії.

Вже вчора / È già ieri (2004)

День бабака

Філіппо — ведучий рубрики про тваринний світ на місцевій телевізійній станції. Одного разу він разом з оператором відправляється на Канарські острови, щоб зробити захоплюючий репортаж про аномальні міграціЇ лелек. І там відбувається щось зовсім неймовірне. Прокинувшись вранці, Філіппо виявляє, що наступив день — знову 13 серпня, який був уже вчора. Але найдивніше — це загадкове явище продовжує повторюватися, змушуючи його переживати один і той самий день знову і знову.

Шоу Трумана / The Truman Show (1998)

День бабака

Трумен Бербенк живе в невеликому американському містечку, їздить на роботу, зустрічається з дівчиною, відпочиває з друзями, дивиться новини і не помічає нічого підозрілого. А варто було б. Справа в тому, що від самого народження цей добропорядний громадянин перебуває під прицілом прихованих телекамер, які транслюють його життя "в прямому ефірі без купюр 24 години на добу, 7 днів на тиждень для телеглядачів всієї Землі". Його світ — величезний павільйон, населений акторами, а він сам — лише маріонетка в руках Творця-телемагната. Але одного разу герой найбільш рейтингового в світі реаліті почне щось підозрювати…

Хвилина після опівночі / 12:01 (1993)

День бабака

Сюжет фільму розгортається навколо "петлі часу" тривалістю 24 години, до якої потрапляє весь світ, але лише головний герой знає про це, оскільки тільки він пам'ятає події попередніх циклів. Творці цього кіно навіть намагалися засудити авторів "Дня бабака" за те, що ті поцупили ідею "12:01", але не зрослося. Сюжет дійства тут дійсно схожий з "Днем бабака", але в цій стрічці менше роздумів про людське буття і більше науково-фантастичної деталізації. Назва "12:01" відображає точний час, з якого головний герой починає свій зациклений день.

  • Шукати позитив у негативі

Всесвіт не знає що таке "добре" і що таке "погане". У ньому все збалансоване, і як для існування всесвіту, так і для розвитку людини, будь-яка подія має свою роль і вагу. Американці радіють будь-якому прогнозу весняного провидця бабака Філа і з посмішкою кажуть: Якщо бабак побачить свою тінь, у нас буде ще шість тижнів зими; якщо він цього не зробить, то до весни залишиться шість тижнів.

Тож давайте спробуємо побачити в тому, що зараз відбувається, щось хороше. 

День бабака

  • Обмежувальні заходи, запроваджені за останні 10 місяців, дуже багато чому нас навчили. Наприклад, дистанційній роботі. Фактично скрізь, де було можна, пересіли на дистанційні форми. Навчилися застосовувати їх майже всюди — для роботи, торгівлі, сервісу, навчання і т. п. І виявилося, що часто це дуже зручно!
  • У розвинених країнах дистанційні форми роботи теж стрімко нарощують популярність не тільки як надзвичайна форма організації бізнесу, а й як цілком повсякденне рішення. Як наслідок, іноземні роботодавці стали набагато лояльнішими до ідеї найму українських співробітників для дистанційної роботи.
  • Нашим школам і вищим навчальним закладам ще належить перетравлювати нові умови і адаптуватися до них. Але є і добрі новини: раптово виявилося, що топові іноземні університети і коледжі відкрили свої віртуальні аудиторії для іноземних студентів, у тому числі і для українців. Запустили і безкоштовні освітні програми. А платні в більшості відкриваються у віртуальній версії з набагато нижчими цінниками, ніж офлайнові. Що різко розширило доступність якісної освіти у крутих навчальних закладах. І не тільки за рахунок цінників — якщо немає необхідності жити в країні, де життя набагато дорожче, якщо немає необхідності боротися за навчальну візу, то в цілому навчання стає в рази дешевшим.
  • Поки що особисте спілкування залишається привілеєм для вузького кола друзів або для виняткових ситуацій — а значить, у наш шалений час постійної гонитви за новими вершинами, ми отримали унікальну можливість нарешті "пригальмувати" і приділити більше уваги рідним та близьким.
  • Ну і не секрет, що у всіх галузях бізнесу, технологій і науки, пов'язаних з охороною здоров'я та його зміцненням, зараз просто бум вибухнув. Біотехнології та генна інженерія, системи захисту, фармацевтика, медичне приладобудування, нові матеріали і багато іншого. Ефективні вакцини не за горами, а значить, і звичне життя теж скоро повернеться до всіх нас. Людство побачило ризики, пов'язані з глобальними епідеміями. І готово платити за запобігання втрат, подібних до тих, які воно понесло в 2020 році і продовжує нести в новому 2021.

  • Дослухатися до порад психолога

Світлана Ройз — дитячий психолог, але її 78 порад просто створені для того, щоб дорослі змогли вирватися з обійм буденності і рутини. Ці чудодійні поради поліпшать настрій і навчать дивитися на світ новими очима. 

"Ці завдання я вигадувала кілька років тому, коли важливо було, хоч трохи, зняти тривогу дорослих від чергової "вірусної інформації". Всі завдання прості та веселі, повертають відчуття "контакту з собою". Можна вибирати будь-яке і виконувати — хоч по одному в день". Також Світлана каже, що кожна з порад "заряджена на зміцнення імунітету".

День бабака

Ось деякі з них:

  1. Визирнути у вікно. Знайти 5 ознак весни.
  2. Згадати про 5 людей, про яких навіть згадувати приємно. Одному з цих людей сказати про це.
  3. Намалювати ручкою на зап'ясті маленького синього котика.
  4. Додати в їжу спецій (або згадати-знайти найприємніший аромат за день).
  5. Чайною ложкою відбити по чашці ритм улюбленої пісні.
  6. Покласти руку на грудну клітку, прислухатися до серця — на кожен стукіт сказати — ЛЮБ-ЛЮ.
  7. Покласти книгу на голову — утримати її на голові протягом 3 хвилин.
  8. Мружитися, дивлячись на сонце.
  9. Згадати будь-який віршик з дитинства.
  10. Поплескати самого себе по плечу зі словами: "ай молодець!"
  11. Який аромат сьогоднішнього дня?  (Аромат дощу, радості, надії, шкідливості дітей, тепла …).
  12. Сформулювати питання — відкрити книгу на будь-якій випадковій сторінці — прочитати "відповідь".
  13. Порахувати, скільки кроків до (дерева, зупинки, кафе, офісу…).
  14. Перед сном побачити на вечірньому/нічному небі зірку.

Обирайте, яка саме порада вам сьогодні до вподоби?

Читайте також 6 головних трендів 2021: якими будуть відносини, мода і страви року

2415

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: