fbpx
Сьогодні
Що відбувається 08:55 09 Лют 2021

Чому Україна нижче Бангладеш в рейтингу демократій? І на що це впливає

English version here

На початку лютого британський дослідницький центр Economist Intelligence Unit опублікував новий світовий рейтинг країн за рівнем демократії у 2020-му році. На перший погляд, для України результат далеко нерайдужний — 79-е місце. Відразу перед нами йде Бангладеш, Північна Македонія, Республіка Сальвадор і ще одна південноамериканська держава Гайана. 

Чи варто хвилюватися через такий результат, коли Україна нібито переживала розквіт демократії і від яких критеріїв залежить позиція в рейтингу — читайте в матеріалі "Рубрики".

рівень демократій

Пік демократії був при Ющенко, а найстрашніше падіння — при Януковичі

Вперше Economist опублікував свій рейтинг свобод у 2006-му році. І за збігом обставин саме тоді Україна посіла найвище місце 52-е.

І це досить іронічно, оскільки саме в тому році в Україні була страшенний політична криза, за підсумками якої Віктор Янукович став прем'єр-міністром, владу в парламенті захопила "антикризова коаліція" з "Партії Регіонів" у зв'язці з соціалістами і комуністами, а недавній тріумфатор "помаранчевої революції" Юлія Тимошенко пішла в опозицію.

янукович

За цим послідували три з половиною роки метань, які закінчилися перемогою Віктора Януковича на президентських виборах. Всі попередні його приходу роки Україна належала до країн з "проблемною демократією". Важливо сказати, що з точки зору західних спостерігачів це хороший показник, яким в той час не могла похвалитися жодна держава східної Європи.

Уже через рік після приходу Януковича до влади ситуація різко змінилася: всього за рік Україна опустилася з 67-го на 79-е місце і перетворилася з "проблемної демократії" на країну з гібридним режимом. І тому було логічне пояснення: у жовтні 2010-го Конституційний суд України повернув Януковичу ті ж повноваження, що були у Леоніда Кучми демократична реформа часів Віктора Ющенка була визнана нелегітимною.

тимошенко і луценко

Поступово зростав тиск на пресу, Юлії Тимошенко,  яка знову виявилася в опозиції, вже погрожували кримінальними справами щодо "газової справи", а оточення нового президента починало ділити жирні бізнес-активи, не гребуючи найбруднішими прийомами.

З тих пір і до нинішніх часів Україна або тримається в кінці сьомого десятка, або опускається у верхню частину восьмого. Не так погано як могло б бути, адже більшість наших сусідів (крім держави Євросоюзу) знаходяться нижче, однак і не так уже й добре відставання від Бангладеш явно не той результат, який ми б хотіли бачити на 30-му році Незалежності.

Чому Україна не злітає у рейтингу демократії?

Багатьох дійсно може здивувати, що ми знаходимося настільки низько. Адже при всіх проблемах нашої держави і недоліках керівництва, здається, що з демократією проблем точно немає. Чи все-таки є?

Для кращого розуміння ситуації варто розібратися, за якими саме критеріями Economist Intelligence формують свій рейтинг. Усі учасники поділені на повноцінні демократії (23 країни світу), демократії з недоліками (52 держави), гібридні режими (35 країн) і авторитарні режими (57 держав). Зрозуміло, кожен рік кожна з країн може перейти з однієї категорії в іншу, як це і сталося з Україною.

При складанні враховується виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду, політична участь, політична культура та громадянські свободи. Кожен з цих пунктів оцінюється в рейтингу від 1 до 10 балів, з яких виводиться середнє значення.

рівень демократій

Виходячи з цього, виходить, що з точки зору експертів в Україні повний порядок з виборчими процесами (8.25), досить непогано з політичною участю українців (7.22), гірше з громадянськими свободами (5.88) і політичною культурою (5.0), але найжахливіший показник функціонування уряду (2.71).

Якби Україні вдалося додати в цьому напрямку, то ми б точно опинилися в числі країн з недосконалими демократіями. Зовсім непоганий рівень, якщо врахувати, що до таких відносять не тільки наших сусідів Польщу та Румунію, але навіть Францію і США, які лише трохи не дотягують до "повноцінних демократій". Але поки про це можна лише мріяти.

зеленський

"На папері Україна демократична, а де-факто мало чим відрізняється від Росії"

Чи варто хвилюватися через низьку позицію в рейтингу демократій і на що це впливає? Для відповіді на це питання "Рубрика" зв'язалася з аналітиком відділу проблем зовнішньої політики і міжнародної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Валерієм Кравченком.

"Усі подібні показники будуються на певних умовах. Індексація проходить щороку. Є упереджені контори, які спекулюють на темі за гроші Росії, але якщо це авторитетне видання, то на їх цифри слід звертати увагу", сказав Кравченко.

За його словами, в першу чергу подібні рейтинги впливають на інвестиційну привабливість країни.

"Західні інвестори уважно дивляться на ці речі. Якщо у нас є проблеми з демократією, то вони логічно думають про те, що тут проблеми і іншого порядку: корупція, непотизм. А де багато ризиків, то немає сенсу вкладати гроші. Це дуже важливо з точки зору розвитку держави.

Якщо немає зовнішніх інвестицій, то які у нас основні інвестори в країні? Офшори. Тобто сюди заходять або корупційні гроші наших олігархів, або такі ж гроші російських олігархів. Який може бути сталий розвиток країни виходячи з цього? Чим нижче ми в рейтингу тим вище ймовірність, що у нас розвитку в цьому напрямку не буде", вважає експерт.

За словами Кравченка, високий рейтинг 2006-го року обумовлений великими очікуваннями від України, які вона до цих пір не виправдала.

"Рейтинг демократії це не тільки рейтинг виборів. Це сукупний рейтинг, який стосується багатьох сфер: і в області безпеки, і в області економіки. Якщо говорити так, то так. У 2006-му році було багато очікувань. Від України були хороші очікування , ми робили кроки у напрямку до демократії. Після цього олігархи щільно взялися за справу і те, що маємо зараз наслідок їх згубного впливу. На папері Україна демократична, а де-факто ми мало чим відрізняємося від Росії.

Запитайте будь-якого західного бізнесмена. Чому та ж IKEA довго заходила в нашу країну і прийшла не факт, що надовго? Якщо вони побачать у нас якісь проблеми, то завтра їх тут не буде. Це, до речі, важливий індикатор, за яким і формуються такі індекси. І різні ініціативи президента на кшталт тих же "інвест-нянь" не дуже допомагають. Що це за країна, де тобі ще потрібна інвест-няня? Ринок це свобода. Немає свободи тому ми так низько в рейтингу", резюмував Кравченко.

1358

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: