fbpx
Сьогодні
Досвід 14:23 14 Жов 2019

Декрет і заробляння грошей: як і ким працюють матусі з малям на руках

Для читачів рубрики "Небайдужа" ми запитали матусь, чи реально не залишати роботу під час декрету

Креативні професії не передбачають декрету. І це істина, яку добре розуміють сучасні матусі. З появою малюка фільм сам себе не зміне, фотографії самі себе не зроблять, а дисертація так само не пишеться (хоча є опція академвідпустки). Це сучасний світ, дєтка, і "Рубрика" попросила працюючих матусь поділитись, як це відбувалося.

Фільм сам себе не зніме

Режисерка документального кіно Аліса Коваленко, поки знімала стрічку "Домашні ігри", виношувала та народила дитинку. Зізнається, що поєднувати це важко, але можливо. Коли відбулась прем'єра фільму, малюкові виповнився рік. 

"Декрет для мого фаху це смерть професії, зупинятись неможливо. На зйомках було складно, проте я вагітною до останнього працювала. Народила, місяць пройшла реабілітацію і одразу вийшла на роботу. Ми монтували фільм в орендованому коворкінгу, а дитину мені приносила мама на роботу, щоб погодувати. Вся морозилка була забита молоком. Було таке, що залишалась на роботі з ранку до ночі. Щоб встигнути до дедлайну", – згадує свій досвід Аліса.

режисер Аліса Коваленко

Зараз Аліса переживає лише за те, що проводжу з малюком мало часу, тому що дуже багато подорожую по роботі, фестивалі і зйомки, що малюк може забути її, коли вона відлучається у відрядження. Наприклад, перше відрядження без малюка вона провела у Канаді. Тривало це тиждень. Зараз малюка часто бере з собою на фестивалі. Це так само складно, проте мама Аліси їй допомагає. Каже, що це "ще те випробування". 

режисер Аліса Коваленко

Аліса Коваленко з сином

Апробації наукових досліджень по всій Україні: як займатись наукою з малою дитиною

Кандидатка філософських наук Наталка Бридня навчалась в аспірантурі філософського факультету КНУ ім.Тараса Шевченка на відділенні релігієзнавства та мала новонароджену доньку на руках. Каже, що було цікаво, особливо їздити на наукові конференції та апробовувати результати досліджень з дитиною.

"Я пам'ятаю в УКУ (Український католицький університет – ред.) я була на круглому столі, мені дозволили взяти Алісу з собою. Так ми її запустили в середину прямокутника в конференц залі і вона півтори години ходила по периметру столів, їздила машинкою якоюсь. Чим викликала суперпозитивний настрій у всіх. Вона була нижче столу, зі свого місця ми бачили верхівку і долоньку, що котить машинку", – згадує Наталка. 

В аспірантурі є така опція як обов'язкова викладацька практика. Наталка згадує, що спеціально просила дати їй вести ранкові пари (на філософському факультеті КНУТШ друга зміна), щоб підмінити чоловіка. Каже, так і доглядали за маленькою донькою.

"Так і чергувались у догляді за маленькою Алісою. А ще чоловік чекав на мене з дитиною у парку Шевченка, поки я сканувала книжки по дисертації у бібліотеці ім. Максимовича", – каже Наталка. 

Зараз, каже Наталка, вже всі звикли до матусь, які працюють у кафе з малюками на руках. Раніше такого не було.

Працюю загалом дома, іноді виходжу у кафе

Фотограф та блогер Аня Гарієнчик виховує з чоловіком сина Люка. Оскільки професія пов'язана з креативним контентом, то декрет так само вона не брала.

Аня Гарієнчик

"Загалом я працюю дома або у кофейнях "Каштан" и 19/6, коли дитина спить. Знаю, що є "Зеленка" для мам з дітками, проте, як на мене, там гучно", – каже Аня. 

Молода мама підтверджує, що у закладах звикли до молодих мам з малими дітьми, ніхто на неї ніколи косо не дивився. 

Аня Гарієнчик

Аня Гарієнчик з сином на прогулянці

Заробити грошей у декреті: міф чи реальність?

Як виявилось, у декреті можна заробляти гроші та не полишати виховання маляти. Для цього зараз є всі можливості. Наприклад, нашим героїням поява дитини не спричинила карколомних змін у роботі, вони впорались з усім успішно, чим надихають. 

Отже, які декілька варіантів роботи з малям на руках.

📌 Власна справа. Все життя сидіти на державній службі, в прозорому офісі чи у шкільному класі? А можливо, декрет – це час, коли можна розвинути власні можливості. Можливо у вас є хоббі, яким ви займались все життя, але не думали, що на цьому можна побудувати власний бізнес?      Але зараз цьому все сприяє. По-перше, зараз багато ініціатив щодо продажів товарів через мережу Інтернет. Росте у домі лаванда? Чому б її не продавати через Instagram? По-друге, зараз ще не стих запит handmade. Можливо ви і не знали, що вмієте в'язати найтепліші та затишні шкарпетки у світі? А їх можна продавати на ярмарку, так само в інтернеті. Можливо ви зробити весільну тіару з каменів, або пошиєте сукню.

📌 Варіанти віддаленої роботи з офісом. Якщо ж все-таки не наважились на відкриття своєї справи, то є можливість заробляти гроші через інтернет та власний комп'ютер. Тим не менше, погоджуючись на такі варіанти, краще об'єктивно оцінити власні можливості, оскільки ваш робочий час детермінований малюком та його потребами, які стоять у цей час на першому місті. Юристи, бухгалтери, маркетологи, копірайтери – професії, які можуть надавати послуги дистанційно, не перебуваючи безпосередньо в офісі. 

📌 Неповний робочий день, проектна робота. Зазвичай у таких умовах лояльний графік, який не змушує сидіти цілий день в офісі. Просто на цілий день працівник не потрібен. Тому можна користуватись послугами няні та відлучатись на роботу, наприклад, до 14.00 щодня. Здається, непоганий варіант. 

Вам точно сподобається наша стаття "Ідеальна няня для сучасної мами: де знайти, як підібрати та про що говорити на співбесіді"

❤️ Підписуйтеся на наш Телеграм-канал для соціально-активних українок — як залишатися небайдужою на тлі професійних та особистих викликів: https://t.me/notindifferent

19621

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: