fbpx
Сьогодні
Дата 08:25 14 Жов 2020

День захисника України: п’ять історій про українських воїнів та ветеранів

День, який єднає захисників України всіх часів. Зібрали найцікавіші матеріали "Рубрики" до 14 жовтня

English version here

Сьогодні українці відзначають цілих чотири свята: Покрову, День українського козацтва, День створення УПА та День захисника України. Усі вони тісно пов'язані між собою:

  • Свято Покрови Пресвятої Богородиці — одне з найважливіших церковних свят для православних та греко-католиків і відзначає воно заступництво Божої Матері за людей. Легенда розповідає, що ще у десятому столітті, коли Константинополь тримали в облозі вороги, містяни молилися Богородиці про порятунок. І Богородиця з'явилася перед ними, вкривши місто своїм покровом, і так врятувавши його. 
  • День козацтва припадає на Свято Покрови не випадково — козаки вважали Богородицю своєю покровителькою і захисницею. Тому, згідно з Указом Президента, саме 14 жовтня було обрано для святкування Дня козацтва — задля відзначення заслуг та вагомості козаків — незалежних воїнів, що з'явилися на території України у XV столітті, у формуванні української державності. 
  • День створення УПА не є точно встановленим, але ним вважається саме символічне 14 жовтня — ця дата зустрічається у низці джерел, а до того ж була визнана такою наказом головного командира УПА 1947 року. Українська повстанська армія — це військово-політичне формування, що переслідувало мету відновлення української державності. Діяльність УПА продовжувала справу українського визвольного руху, а також мала вплив на подальший рух України до незалежності, а відтак цілком органічно вписується в український святковий набір свят 14 жовтня. 
  • День захисника України з'явився у наших календарях не так давно — у 2014 році. Тоді 14 жовтня стало святом відзначення заслуг захисників України, що з початком збройної агресії Росії проти України є неоціненними. Великою мірою поява Дня захисника України саме 14 жовтня — це данина історії та давній традиції вшанування українських воїнів на Покрову, а також ще один крок геть від радянщини та Росії з їхнім традиційним 23 лютого.

14 жовтня день захисника України

Аби відзначити це важливе для українців свято, ми вирішили зібрати п'ять наших найцікавіших матеріалів, присвячених українським воякам та ветеранам. Захисники і захисниці України заслуговують на увагу та шану щодня, не лише 14 жовтня. Але сьогодні — гарний день, щоби нагадати собі про це і ще раз сказати українським воїнам: дякуємо за мирне небо над головою!

1. "Життя після війни: як ветеран розпочав свою справу і створює розвиваючі іграшки для дітей"

Не дарма психологи одним із найкращих методів реабілітації називають підприємництво. Вадим Бойко, який до Революції Гідності працював у правоохоронних органах, з самого початку війни на передовій. Ще у 2014-му він у складі одного з добровольчих батальйонів по зову серця відправився захищати Україну. Повернення з фронту додому, до міста Овруч Житомирської області, припало на початок цьогорічного карантину. Тоді він і почав займатися своєю новою справою: виготовленням розвиваючих іграшок для дітей. 

2. "Міністерство спокою для ветеранів. Де шукати реабілітації після війни"

Тема післявоєнної реабілітації є болючою і дуже потрібною в Україні. Учасниця бойових дій Олена Кошелєва працює в Центрі реабілітації та реадаптації учасників/учасниць АТО та ООС "ЯРМІЗ" та розповідає, що таке допсихологічна допомога, кому вона потрібна, як їй самій вдалось реабілітуватись після повернення та хто їй у цьому допоміг.

3. "Аліна Михайлова: дівчина на війні. Будні добровольця-парамедика замість студентства"

День захисника України — це зовсім не день чоловіків. На Сході відсіч ворогу дають як чоловіки, так і жінки. Це матеріал про дівчину, яка у 21 рік замість лекцій з політології у КНУ вирішила піти на фронт. Як почувають себе жінки в армії? Як отримати підтримку найрідніших? Чому закордонні військові хотіли б повчитися у наших? До 14 жовтня — Дня захисників та захисниць — поспілкувались з відомою волонтеркою та парамедиком, яку в соцмережах добре знають під ніком @MAlina.

4. "Відпочинок для ветеранів: як волонтери приймають військових на острові Джарилгач"

За шість років війни у нашій країні сформувалася унікальна спільнота особливих, самовідданих, безкорисливих людей — українські волонтери. Люди, для яких не існує виразу "це не моя справа", займаються психологічною підтримкою та соціальною адаптацією мобілізованих бійців, створюють своїми руками місця для їхнього відпочинку та реабілітації. Четвертий рік поспіль на єдиному в Європі незаселеному острові Джарилгач, розташованому у Херсонській області, працює ВОП "Душа півдня", де можуть відпочити наші воїни та волонтери. Про те, як працює база відпочинку для українських захисників — поговорили з її засновниками. 

5. "Допомога ветеранам: Міністерство у справах ветеранів створило чат-бот в Telegram. Навіщо?" 

Діджиталізація — один з провідних напрямків розвитку нашої держави сьогодні. Вона торкається усіх сфер життя українців, у тому числі і військових. Так, було створено спеціальний чат-бот у Telegram або Facebook Messenger, де ветерани та їхні родичі зможуть отримати довідкову інформацію, яка може їх цікавити. Розібралися з тим, як це працює, у матеріалі.

3991

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: