fbpx
Сьогодні
Екорубрика 09:08 08 Лют 2021

Рівно десять років на відновлення екосистем. Як зміниться світ до 2030 року

З 2021 року настала Декада, яку в ООН назвали "відновлення екосистем". Що буде відбуватися?

English version here

Фото Unsplash

Організація Об'єднаних Націй призначає певні дні, тижні, роки та десятиліття приводом для того, щоб відзначати певні події чи теми, щоб познайомити світ з цілями Організації. Зазвичай ці пам'ятні дати пропонують одна або кілька держав-членів, а Генеральна Асамблея встановлює їх резолюцією. Зараз ми знаходимося в десятилітті миру в пам'ять про Нельсона Манделу (2019-2028 роки), сімейних фермерських господарств (2019-2028), боротьби за ліквідацію злиднів (2018-2027), десятилітті сталої енергії для всіх (2014-2024) і так далі. 2021-го року ми вступаємо до Декади здорового старіння, а також до Декади науки про океан в інтересах сталого розвитку.

декада відновлення екосистем

З початком цього року розпочалася дія ще однієї резолюції, яка проголошує 2021-2030 роки Декадою відновлення екосистем, головною метою якої є відновлення і припинення руйнування і деградації екосистем: фермерських, лісових, водно-болотних, рослинних, гірських, океанічних і прибережних, торф'яникових, а також міських.

Конкретних цілей, виражених в цифрах і статистиці, при цьому ООН не ставить, але в кожному звіті вченого, в кожній промові чиновника, процитованої в ЗМІ з початком Декади, згадуються одні й ті ж показники:

«Відновлення 350 мільйонів гектарів деградованих земель в період до 2030 року може принести 9 трильйонів доларів США у вигляді екосистемних послуг і вивести з атмосфери 13-26 гігатонн парникових газів»

Посвячення 2021-2030 років певних тем має більш ідеологічний характер, ніж практичний. Те, що найближче десятиліття оголошено Декадою відновлення екосистем, означає, що на проєкти, пов'язані з цією темою, будуть звертати пильнішу увагу та активніше спонсорувати. За підсумком десятиліття повинні бути виконані такі завдання:

  • Продемонстровані успішні державні та приватні ініціативи, спрямовані на припинення деградації екосистем, відновлені ті екосистеми, які деградували;
  • Розширено обмін знаннями про те, що працює і чому (політика, економіка і біофізичні аспекти) і як здійснити масштабне відновлення;
  • Об'єднані ініціативи, які працюють в одному регіоні, регіоні або темі, підвищена їх ефективність;
  • Створено зв'язки між можливостями відновлення екосистем та проєктами з підприємствами, зацікавленими в створенні надійного портфеля сталого виробництва та ефективних інвестицій;
  • Залучений до участі ширший спектр учасників, особливо з секторів, які традиційно не беруть участь, шляхом демонстрації важливості відновлення екосистеми для збереження, отримання соціальних і економічних вигод.

декада відновлення екосистем

декада відновлення екосистем

Що запроваджуватиметься?

Будь-які дії, починаючи від висадки коралів на морському або океанічному дні та пожвавлення рослинного покриву на пагорбі до великомасштабного відновлення ландшафту плато або гірського хребта — це відновлення екосистеми. Воно проявляється в таких різноманітних діях, як створення нових мангрових заростей, в агролісоводстві, в заходах щодо поліпшення якості ґрунту і водних ресурсів і навіть в тому, щоб зробити економіку міст більш стійкою.

Кожен уряд, громада, природоохоронна організація і приватне підприємство зіграють свою роль в досягненні цілей Декади. Будь-яка екосистема, що деградувала, включаючи сільськогосподарські райони, савани, водно-болотні угіддя, заповідники, що охороняються, рибальство, керовані плантації, береги річок, прибережні райони та багато інших, може запропонувати можливості для відновлення. Сприяти в реалізації цих цілей буде Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO) і Програма ООН з навколишнього середовища (UNEP) — це агентства ООН, а також Міжнародний союз охорони природи (IUCN) з Глобальним форумом ландшафтів (Global Landscapes Forum).

Відновлення екосистем в Україні: що було і що буде?

Наприклад, Міжнародним союзом охорони природи (IUCN) в рамках програми FLEG II проводилися дослідження, які показали пряму залежність між економічним добробутом трьох регіонів: Закарпаття, Розточчя та Полісся та екологічним станом лісу. Результати показали, що лісовий дохід для місцевих громад, крім деревини, представлений «не деревними» лісовими ресурсами — грибами і ягодами, а загальна економічна залежність від лісу — 10%. І якщо лісу не стане, гірським селам Закарпаття загрожує опустелювання. Тому, щоб зберегти ліс в Україні, організація c 2016 року працює над поліпшенням стратегії управління лісничими господарствами. Саме результатом виконаної роботи цієї організації стала Ecomapa, де можна залишити звернення про екологічне порушення і перевірити його усунення, а ще — сайт Державного агентства лісових ресурсів та поява організації в соцмережах — для простішої взаємодії з громадянами.

декада відновлення екосистем

2021 року організація сконцентрувала увагу на Сході України, а точніше — на шкідливому впливі токсичних і радіологічних відходів від військових дій. У своїй недавній доповіді «Протидія забруднення внаслідок конфлікту» ООН висловила побоювання з приводу сховищ небезпечних промислових відходів поблизу лінії фронту. Тому заходи допомоги IUCN будуть включати екологічні оцінки та моніторинг здоров'я, підтримку або нарощування потенціалу в галузі охорони здоров'я, а також відновлення навколишнього середовища для усунення джерел шкоди. Однак ця доповідь була зроблена в рамках Резолюції 3/1, прийнятої 2018 року, а ось які дії робитимуться в рамках Декади відновлення екосистем нам ще тільки належить дізнатися.

Що стосується Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP), особлива увага протягом цієї декади знову приділятиметься збереженню екосистеми, біорізноманіттю та протидії опустелювання Карпат, в рамках Карпатської Конвенції — на цьому наполягала у своєму зверненні виконавча директорка UNEP Ігнер Андерсен. Про збереження лісів буде також дбати й Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO).

Однак чіткого плану дій поки що немає, і щодо кожної екосистеми ведуться обговорення: потрібно розробити й поширити наукові докази ефективних рішень протидії деградації земель; створити глобальну платформу для діалогу …  Одним словом — привернути увагу громадськості до наявних проблем і спільно працювати над їх вирішенням.

земля клімат екологія

Чого чекають від нас?

За словами вчених, наступні 10 років матимуть найбільше значення в боротьбі за запобігання зміни клімату та проти зникнення мільйонів видів. Стратегія Десятиліття ООН пропонує 10 дій, які можуть побудувати #GenerationRestoration:

  1. Розширте свої можливості

Головна мета Десятиліття ООН — зупинити та повернути назад руйнування і деградацію мільярдів гектарів екосистем. Це непросте завдання. Ситуація стає ще складнішою, з огляду на величезну різноманітність екосистем і загрози, з якими вони стикаються: від пишних лісів, яким загрожують незаконна вирубка і лісові пожежі, до сільськогосподарських ґрунтів, настільки еродованих, що врожаї на них будуть ще від сили пару років. Жодна організація не може визначити, куди рухатися, тому Десятиліття ООН покликане об'єднати спільні зусилля: групи та окремі особи можуть отримати інформацію про можливості відновлення екології у своєму районі. Вони можуть приєднатися до вже реалізованої ініціативи або почати свою власну.

  1. Допоможіть профінансувати проєкти

Відновлення вимагає ресурсів. Організації, які здійснюють діяльність на місцях, часто не фінансуються або стикаються з тривалою фінансовою нестабільністю. Хоча переваги відновлення набагато переважають витрати, необхідні початкові інвестиції в розмірі мільярдів доларів. Урядам, міжнародним кредиторам, агентствам з розвитку і приватному бізнесу доведеться посилити свою підтримку. Люди можуть подумати про те, щоб пожертвувати свій час або свій досвід на гідну ініціативу.

  1. Визначте пріоритети

Для підтримки відновлення можна використовувати сільськогосподарські та рибальські субсидії, які часто використовуються для фінансування невиправданих з точки зору екології проєктів. У довгостроковій перспективі більш здорові екосистеми можуть принести більший урожай, більш надійні доходи та більш здорове навколишнє середовище для людей.

  1. Проявляйте ініціативу

За останні роки ми стали свідками неймовірної динаміки відновлення. Кампанії з посадки трильйонів дерев багатьох надихнули, компанії об'єдналися для проведення фестивалів масової посадки. В рамках Боннського виклику понад 60 країн зобов'язалися повернути до життя 350 мільйонів гектарів лісових ландшафтів. Десятиліття ООН заохочуватиме ініціативність і спонукатиме інших діяти більш активно.

  1. Змініть свої споживчі звички

Хоча відновлення екосистем має свою специфіку для кожної місцевості, сили, що викликають руйнування екосистем, часто пов'язані з глобальними тенденціями. Збезлісення, виснаження продовольчих запасів і деградація сільськогосподарських ґрунтів — все це викликано глобальними моделями споживання. Десятиліття ООН прагнутиме до практики розумного споживання. Це може бути як зміна дієти, так і популяризація продуктів перероблення.

  1. Інвестуйте в дослідження

Практики, що працюють в одній екосистемі, можуть викликати несприятливі наслідки в іншій. У міру зміни клімату виникають нові невизначеності, а повернення до колишньої може привести до того, що високі температури або зміна характеру опадів вимагають нових сільськогосподарських культур. Наукове розуміння того, як відновлювати та адаптувати екосистеми, все ще розвивається, тому потрібні значні вкладення, щоб визначити найкращі методи відновлення нашої планети — по одній ділянці за раз.

  1. Нарощуйте потенціал

ООН закликає всіх — абсолютно всіх, хто вже працює над відновленням екології планети, не зупинятися і працювати ще старанніше.

  1. Долучайтеся до культури відновлення

Відродити навколишнє середовище — це культурний виклик. Тому стратегія Десятиліття ООН закликає художників, оповідачів, продюсерів, музикантів і партнерів приєднатися до #GenerationRestoration.

  1. Формуйте ці ідеї у свідомості молодого покоління

Саме молодь і майбутні покоління найбільше постраждають від наслідків нинішнього стрімкого руйнування екосистем. Стратегія Десятиліття ООН встановлює прямий зв'язок між добробутом молоді та цілями відновлення. Освіта в цілях відновлення перетворить сьогоднішніх дітей в послів екосистем, дасть їм навички для сталої роботи та забезпечить, щоб досягнення Десятиліття ООН пережили його тимчасові рамки.

  1. Слухайте і вчіться

А ще шукайте додаткові шляхи, які допоможуть вашим проєктам. Розповісти ООН про свою діяльність, якщо вона спрямована на відновлення екології та дізнатися, де знайти більше інформації, можна тут.

Дивіться також, як на Житомирщині сміття і «коронавірусні відходи» перетворюють на енергію.

2464

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: