fbpx
Сьогодні
Тема тижня 19:40 24 Січ 2020

Те, що відбулося у Давосі, залишиться у Давосі? Підсумки економічного форуму 2020 для світу і України

Гірськолижний швейцарський курорт цього тижня у 50-ий раз прийняв державні делегації та підприємців зі всього світу, щоб обговорити нагальні проблеми світового розвитку. Що з цього вийшло — розповідаємо у матеріалі

Фото Reuters

Політичні еліти, бізнесмени та громадські діячі вкотре зібралися, щоб обговорити найсерйозніші виклики сучасності та обмінятися думками з цього приводу. Загалом, на заході побувало близько 3000 гостей різного рівня.

І поняття "різного рівня" тут окреслюється доволі буквально. У Давос запрошують. Тільки тоді участь безкоштовна. В іншому випадку, мова йде про доволі серйозну суму. Форум проводять за рахунок щорічних внесків його партнерів та учасників. Сума за перепустку коливається в рамках 60 – 600 тис. швейцарських франків залежно від рівня доступу до заходів. Про розмір внеску свідчать різні кольори бейджиків. Наприклад, якщо він білий із голограмою — доступ відкритий всюди. Крім того, додатково коштуватиме участь у профільних заходах чи ексклюзивних подіях (близько 160 тис. швейцарських франків).

Важливість форуму не варто применшувати, але і перебільшувати її теж не треба. У першу чергу форум у Давосі — це майданчик для того, щоб поділитися і обговорити ідеї, оцінити поточний стан речей і поглянути на перспективи майбутнього, а також налагодити контакти. 

ЦЬОГОРІЧНІ ГЕРОЇ ДАВОСУ

Найбільш обговорюваними в новинах та соціальних мережах гостями заходу стали американський президент Дональд Трамп (який пропустив минулорічний саміт) і шведська захисниця природи Ґрета Тунберґ. Тому логічно, що однією з найбільш повторюваних у Twitter фраз із виступів виявилися "кліматичні зміни". Також у перелік потрапили слова "позитивний" і "вплив". Що дає надію, однак і спонукає до роздумів. 

Трамп Тунберг Давос

Фото tsn.ua

Ґрета говорила про те, що наш спільний "дім і досі у вогні", маючи на увазі відсутність належних механізмів для зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу. Водночас, Трамп хвалився гарною якістю води у Штатах, обіцяв долучитися до ініціативи ООН із висадки трильйона дерев,  а ще — допомогти Європі в досягненні енергетичної незалежності.

У якомусь сенсі Давос цього року став таким собі майданчиком протистояння цих двох героїв, які говорили здебільшого про протилежні речі. Шведська еко-активістка — про нагальну небезпеку змін клімату, а американський президент — про те, що всі ці розмови — це лише спроба загнати світ у депресію, і що треба зберігати оптимістичний хід думок. 

А ЩО ПО УКРАЇНІ?

Українцям цьогорічний Давос, у першу чергу, запам'ятається здобутками нашої делегації. Не всі вони протрималися довше доби. Наприклад, заяву Гончарука про передачу "Укрзалізниці" під управління "Дойче Бана" останній швидко спростував, що викликало хвилю невдоволення державною комунікацією серед українців. Втім, на щастя, це не єдине, про що українці говорили у Давосі.

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі в Давосі підкреслив, що наша держава це місце можливостей, якими закордонним інвесторам не варто нехтувати. Він також анонсував відповідні для цього кроки. Загалом програму сприяння інвестуванню Зеленський назвав "investment nanny", чим ще раз підкреслив готовність Україні усіляко привертати до себе нові інвестиції, забезпечуючи вигідні умови для вкладників. Зокрема, інвесторів, які вкладуть у майбутню приватизацію в Україні 10 і більше мільйонів доларів, очікують 5-річні податкові канікули (але тільки для того бізнесу, який погодиться на це впродовж наступних 2 років). А вже навесні буде складено перелік зі 500 державних підприємств, готових для приватизації.

Зеленський Давос

Фото ОП

А з інвесторами, які інвестують в українську економіку 100 мільйонів доларів і більше, контракт укладатиме держава.Тут слід очікувати режим найбільшого сприяння (на українських інвесторів він також поширюватиметься)

Що ж до українських високопосадовців, які відвідали форум, то тут можна виділити наступне: прем'єр-міністр Гончарук особисто заявив, що не збирається йти у відставку. Таку відповідь він дав на запитання журналіста Фаріда Закарії. 

Традиційний організатор українського сніданку в Давосі Віктор Пінчук зазначив, що у переповненому негативом і інформацією світі потрібно більше і краще розповідати про Україну.

Із промовою виступив також режисер Олег Сенцов. Він нагадав бізнесменам і дипломатам про загрози, з якими Україна продовжує стикатися. І про те, що Путіну нас не здолати.

Сподіватимемося, що на ці слова і суспільство, і іноземні партнери звернуть таку саму увагу, як і на інвестиційний проект.

РІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ – У ПОСИЛЕННІ СПІВПРАЦІ

Нейтрально-втішні висновки надав Міжнародний валютний фонд. Згідно з його доповіддю, найближчим часом світ уникне економічних глобальних потрясінь. Стабілізації вдалося досягти завдяки угодам по Brexit і китайсько-американському торговельному конфлікту.

Позитивно на ситуацію впливає політика зниження облікових ставок центральними банками, що поліпшує ситуацію з кредитуванням.

Однак світ не без викликів. Соціальні потрясіння, зростаюча нерівність і кліматичні зміни — далеко не повний перелік речей, які гальмують світову економіку.  Аналітики МВФ вважають, що боротьба з ізоляціонізмом на користь глибшої співпраці сприятиме вирішенню глобальних завдань.

Ще однією наскрізною тезою форуму стала ідея, що капіталізм у тому вигляді, яким ми його знаємо, приречений на смерть. Максимізація прибутку окремими людьми та компаніями тільки погіршує нерівність і тим самим збільшує ризики для економіки. Змінити ситуацію можуть технології, посилення транскордонної співпраці і мультикультуралізм

Давос 2020

Фото Reuters

Теза про те, що Давос — це коли мільярдери розповідають мільйонерам про те, як живе середній клас, досить близька до правди. Безумовно, гнітюча розкіш заходу погано резонує з аскетичністю багатьох обговорюваних ідей.

Разом із тим, швейцарський курорт за свою історію ставав місцем не лише для світських бесід на тему "глибокого занепокоєння". Наприклад, у 1988 році тут відбувалися ключові для турецько-грецьких відносин особисті зустрічі тодішніх прем'єрів Тургута Озала й Андреаса Папандреу, що допомогли знизити рівень напруги між двома країнами. Перед цим вони перебували на порозі війни. У 2000 році Глобальний альянс з вакцинації та імунізації використав форум як майданчик для запуску програми по захисту здоров'я мільйонів дітей у всьому світі. 

Цьогорічні підсумки Давосу менш вражаючі. Однак одностайність, із якою лідери говорили про те, що стосується всіх нас, дає надію, що рано чи пізно, ми все ж перейдемо до реальних дій. І сподіватимемося, що станеться це радше рано. 

Читайте також: Чим Давос 2020 особливий?

8232

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: