fbpx
Сьогодні
Розбір 17:03 09 Кві 2021

Covid-паспорт: що це і коли його отримають українці?

В'їзд в країну за QR-кодом і заборона на вхід в громадські місця для тих, хто відмовився ставити вакцину від Covid-19 — «Рубрика» розібралася, якими будуть правила незабаром

English version here

Світ втомився від ковідних обмежень — це не може тривати вічно, тому поступово всі почали замислюватися про послаблення заходів, особливо зараз, коли в деяких країнах активно йде вакцинація громадян. Уряди припускають, що люди, які вже перехворіли на вірус або зробили щеплення, могли б отримати спеціальний документ, який дозволив би їм подорожувати, відвідувати громадські заходи та заклади.

Зокрема, про це заговорили в Великобританії. Як повідомляє BBC, зараз влада обговорює, як дозволити людям демонструвати свій «Covid-статус». Передбачуваний документ міститиме інформацію про те, чи була людина вакцинована, чи робила тест на Covid нещодавно або у неї є природний імунітет після того, як вона перехворіла. Уряд Великобританії заявив, що він працює з колегами з Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії, щоб розробити стратегію і підходи, а також випробувати, чи буде міра дієвою. Поки що введення «пропусків» не розглядається раніше, ніж настане третій етап вакцинації — 17 травня. А ось до кінця липня така перспектива виглядає цілком реальною, але запитувати у громадян будуть не паспорти, а лише сертифікати про поставлене щеплення. Як заявив прем'єр-міністр Борис Джонсон, такий документ, можливо, буде потрібен для охочих відвідати паби, парки та інші громадські місця після того, як всім дорослим англійцям буде запропонована перша доза вакцини від Covid-19.

17 березня Європейська комісія оголосила про плани створення «Зеленого цифрового сертифікату» в масштабах всього Європейського Союзу. Він, як і ковід-паспорт в Англії, буде у тих громадян, які або вже зробили щеплення, або мають негативний тест або недавно перенесли Covid-19. «Зелений цифровий сертифікат» виглядатиме як QR-код на цифровому і (або) паперовому носії, він буде безплатним і єдиним для всієї території ЄС, а також, можливо, і для інших країн, зокрема, Норвегії, Ісландії та Швейцарії — вони не є членами ЄС, але входять в Шенгенську зону. Такий документ дозволить вільно переміщатися через кордони країн, а норми карантину для людей, що мають зелений сертифікат, будуть ослаблені. Комісія повідомляє, що свідоцтва про вакцинації будуть видані всім, хто прищепився вакциною від Covid-19, при цьому походження вакцини значення не має.

Covid-паспорт

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон демонструє проєкт «цифрового зеленого сертифіката». Фото: La Chaîne Info

Однак на даному етапі введення сертифіката обговорюється — поки що комісія лише представила юридичну пропозицію щодо цифрових зелених сертифікатів, а Європейському Парламенту та країнам-членам ЄС необхідно буде схвалити пропозицію, внести необхідні зміни у свої національні системи медичної документації та розробити методи верифікації сертифікатів. Крім того, всі дії повинні бути узгоджені з ВООЗ і ІКАО — міжнародна організація, що представляє авіаперевезення. Офіційні особи сподіваються, що сертифікат буде виданий до початку літнього туристичного сезону.

Втім, поки ситуація з міжнародними пропусками не розв'язалася, деякі країни вже вводять внутрішньодержавні пропуски. Однією з таких країн є Ісландія — там вже видають сертифікати, а в Естонії — пропуски за QR-кодами планують ввести вже в кінці квітня, — про це заявив міністр інновацій Естонії Калле Кілар, додавши, що як тільки Європейська комісія затвердить зелені сертифікати, Естонія першого ж дня приєднається до системи, повідомляє ERR News.

Чому задум з ковід-паспортами та зеленими сертифікатами може не реалізуватися?

Десятки депутатів англійського парламенту розкритикували введення ковід-паспортів, назвавши їх небезпечними, дискримінаційними та контрпродуктивними. Аргументи проти введення відповідних сертифікатів переважно спрямовані на безпеку даних. Противники заявляють, що за такий короткий час створити абсолютно безпечну систему обміну інформацією не можна. До того ж деякі вважають, що нові пропуски можуть стати приводом для дискримінації та обмеження особистої свободи людей, які з яких-небудь причин не поставили щеплення від Covid-19.

ВООЗ поки що відкидає ідею з введенням ковід-паспортів. Як повідомляє Reuters, на брифінгу ООН голова ВООЗ Маргарет Харріс заявила, що організація не може підтримати введення таких документів для вільного перетину кордонів, оскільки ВООЗ на даному етапі не готова стверджувати, що вакцинація перешкоджає поширенню вірусу. Вона також звернула увагу на те, що існує ряд інших питань, крім питань дискримінації, які слід вирішити, перш ніж робити Covid-паспорт необхідним для перетину кордонів документом.

Втім, ніяких побоювань про те, чи можуть вводити держави внутрішні сертифікати або документи для вакцинованих громадян, ВООЗ не висловила.

В якій країні зелені сертифікати вже працюють?

Ізраїль став лідером за кількістю вакцинованих громадян — нині антидот вже отримало 56,3% населення. Тому цілком логічним було і те, що ця країна першою ввела «Зелені пропуски» («Green Pass») — документ, по суті, такий же, як і «Зелений цифровий сертифікат», пропонований Європейською комісією.

Covid-паспорт

Відрізняється він тим, що отримати його може лише той, хто вже вакцинувався або має антитіла через те, що вже перехворів — ті ж, хто просто здав тест і отримав негативний результат, сертифікат отримати не можуть. Документ видається дорослим старше 16 років, а діти вписуються в карту батьків. Власники Green Pass можуть відвідувати спортзали та студії, басейни, ресторани й кафе, готелі, стадіони, спортивні заходи, театри, кінотеатри та культурні об'єкти й заходи, виставки (крім музеїв), парки, пам'ятки та мікве для чоловіків (ритуальні купальні). Для цього їм потрібно показати QR-код в додатку на телефоні або в видрукованому вигляді. А ще пропуск дає можливість ізраїльтянам, грекам і кіпріотам подорожувати між цими трьома країнами, оскільки вони уклали відповідну угоду.

Однак є й деякі недоліки. Наприклад, пропуск — тимчасовий. Для тих, хто вже отримав другу дозу щеплення, він діє протягом 6 місяців після процедури, а для тих, хто перехворів — тільки до 30 липня 2021 року. Крім того, іноземні громадяни не можуть отримати перепустку, так само як і вакциновані громадяни, які не застраховані в ізраїльського постачальника медичних послуг. Експерти висловили стурбованість з приводу конфіденційності додатка для смартфона, а уряд визнав, що у поліції немає персоналу, який міг би перевіряти, чи дотримуються правила безпеки повною мірою.

Covid-паспорта в Україні — фантастика?

Поки що в Україні тільки видаються довідки про поставлене щеплення — це є єдиним документом, яким можна підтвердити пройдену вакцинацію, і ніяких послаблень карантину або привілеїв щеплені українці не отримують.

вакцинация довідка

Фото Facebook Eugene Lavrenko

Головний санлікар України Віктор Ляшко пояснив, що міжнародними медико-санітарними правилами чітко визначені вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинації. Тому ніяких інших «імунних паспортів» Україна впроваджувати не буде, але якщо вони все-таки знадобляться, отримати їх можна буде «у два кліки», — заявив він.

«Але впроваджувати й вимагати довідку про щеплення проти COVID-19 зараз не варто. Я повністю поділяю думку голови Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганса Клюге, який публічно застерігає Єврокомісію від планів ввести документи про вакцинацію проти COVID-19», — підкреслив Віктор Ляшко в коментарі «Коронавірус_інфо» — Telegram-каналу, верифікованому МОЗ.

Втім, трохи більше, ніж через тиждень Зеленський заявив, що оскільки над зеленими сертифікатами задумалися вже в багатьох країнах світу, нам теж необхідно розробити свою систему відповідної паспортизації — повідомляється на Президентському порталі. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, це можливо зробити, оскільки МОЗ і Мінцифри збирають інформацію про вакцинованих громадян.

Тому поки що на питання про те, чи вводитимуть ковідні паспорти або сертифікати, відповісти однозначно не можна.

7592

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: