fbpx
Сьогодні
Розбір 14:47 18 Бер 2022

Скільки коштуватиме відбудувати Україну та хто нам допоможе? Відповідаємо в цифрах

English version here

У чому проблема?

Вже майже місяць триває повномасштабна агресія росії проти України та українців загалом. Наша держава мужньо та часто успішно відбиває атаки ворога. Але не маючи значних успіхів на полі бою, загарбники вдаються до тактики терору проти цивільної інфраструктури та мирних жителів. 

В результаті, маємо зруйновані будинки, знищену промисловість, деякі міста фактично стерті з лиця землі. Після перемоги все це треба буде відбудувати. 

Скільки коштуватиме відбудувати Україну та хто нам допоможе? Відповідаємо в цифрах

Яке рішення?

Для України вже заморожені доволі великі російські кошти за кордоном (докладніше про це — далі), але наші союзники постійно оголошують про нові й нові асигнування. 

Що вже відомо станом на зараз і на що ми можемо розраховувати — у цьому матеріалі.

Україна після війни: стан економіки та гроші на відбудову 

Скільки коштуватиме відбудувати Україну та хто нам допоможе? Відповідаємо в цифрах

За офіційними заявами, Україні на реконструкцію та відбудову потрібно 565 млрд доларів США. Таку цифру озвучив очільник уряду Денис Шмигаль. Його колега з Польщі Матеуш Моравецький запропонував ЄС зібрати 100 млрд євро допомоги з цим. 

Цифра у 565 млрд включатиме в себе як репарації від рф, так і кошти від партнерів. Радник президента України Олег Устенко розповів, що кошти Центробанку рф у розмірі 300 млрд доларів США "вже зарезервовано для України". Це кошти, заморожені санкціями за межами росії. 

Міністерство економіки України підрахувало, що лише інфраструктура через війну отримала збитків на 119 млрд доларів США. 

Варто враховувати й втрати від війни загалом, адже війна на території України триває вже вісім років. Донбасу ще у 2014 році були потрібні майже 10 мільярдів доларів на відновлення, зараз ця цифра значно виросла. Лише за 6 років, з 2014 по 2020, наводиться цифра у 280 млрд доларів втрат. 

Звісно, це величезні кошти, які потрібно буде спочатку десь знайти. МВФ тим часом заявив, що ВВП нашої країни може впасти на 10% у 2022 році, а держборг складе до 60% ВВП (варто зазначити, що половина ВВП виробляється охопленими війною регіонами). 

Колишня міністерка фінансів України Наталія Яресько раніше вивела з глибокої кризи карибський острів Пуерто-Ріко. Там через постійні стихійні лиха, корупцію та погане керування ситуація була майже як на війні. 

Так от, вона розповіла, що лише оцінка втрат та руйнувань зайняла кілька років на такій малій площі. Що вже казати про найбільшу країну Європи. Тут доведеться закликати до дій багатьох інженерів, рятувальників та будівничих.

Зруйнована інфраструктура та фонди на майбутнє 

Скільки коштуватиме відбудувати Україну та хто нам допоможе? Відповідаємо в цифрах

Деякі місця буде неможливо відновити, тому людям можуть звести житло в іншому місці; кудись ніхто більше не повернеться. Доведеться прокладати нові шляхи, дороги, зводити нові мости та залізничні колії, змінювати маршрути поставок та логістичні ланцюжки. 

Величезних втрат зазнає авіаційна галузь, оскільки багато наших аеропортів були пошкоджені або знищені вщент. 

Зруйновані школи, дитячі садки, лікарні, культурні місця, підприємства. Кожен регіон та галузь мають вже зараз розробляти план відбудови, зважаючи на місцеву ситуацію. Рівень виробництва може впасти на 25-35%. 

Наразі у нас вже працюють чотири фонди відновлення, повідомляє Кабмін. Фонди націлені, окрім описаного вище, на:

  • трансформацію економіки; 
  • відновлення роботи малих та середніх бізнесів; 
  • обслуговування міжнародних фінзобов'язань України (ми ж не росія, яка не платить по боргам);

Аналітичний центр Atlantic Council вважає, що це буде "найбільшою відбудовою в історії Європи" з часів Другої Світової війни. 

Якщо ж війна затягнеться, потреба може з часом скласти 1 трильйон доларів! Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що Захід створить аналог Плану Маршалла для повоєнного відновлення нашої держави. 

Допомога від партнерів: скільки та на які цілі нам виділяють гроші 

Тут легко заплутатися, адже різної фінансової допомоги від різних країн світу та організацій справді багато. Допомогу можна розділити на три треки: європейський, американський, всі інші. 

Наприклад, ЄС виділить Україні 1,2 мільярда макрофінансової допомоги у вигляді позики, 500 млн — гуманітарної

Ці кошти будуть спрямовані на підтримання стабільної фінансової ситуації, каже Кабмін. Перший транш у 600 млн євро, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, може надійти повністю вже сьогодні, 18 березня. ЄІБ (Європейський інвестиційний банк) передасть 668 млн євро (200 млн — вже в бюджеті). Сукупно йдуть перемовини про отримання 6 млрд євро від ЄС. Але другий транш залежатиме від швидкого ухвалення структурних реформ. 

Допомагають і великі банки. Світовий Банк виділяє екстрене фінансування у розмірі 700 млн доларів США. З них 441 млн — вже на українських рахунках, заявив очільник Мінфіну Сергій Марченко. 

МВФ надав Україні 10 березня 1,4 млрд доларів екстреного кредиту за рахунок інструменту швидкого фінансування. Вони допоможуть фінансувати витрати бюджету та підтримувати платіжний баланс. 

Дружня до України Канада теж не лишається осторонь: уряд Джастіна Трюдо ухвалив рішення про позику у 393 млн доларів США (раніше ми отримали від канадців ще 120 млн доларів у кредит). 

Нарешті, наш головний союзник та партнер — СШАпогодили транш у 13,6 млрд доларів Україні та іншим країнам. Приблизно 4 млрд отримає Європа, щоб впоратися з кризою біженців. 6,7 млрд — для військових у нас та в Європі і забезпечення санкцій проти кремля. Решта — економічна та гуманітарна допомога. 

Велика Британія виділить 120 млн доларів у якості економічної допомоги, яка була погоджена ще до початку повномасштабних бойових дій. Зараз же йдуть перемовини про 500 млн доларів. 

Гуманітарну допомогу на 75 млн доларів США обіцяють і з боку Японії, загалом же Токіо хоче передати транш на 100 млн доларів. 

Також очікуються гроші від Нідерландів, Австрії та Швеції на суму 150 млн доларів через механізм гарантій. Франція та Німеччина виділять разом 600 млн євро. 

Окрема стаття прибутків, так би мовити, — грантові кошти. Їх Україна від різних держав уже назбирала на 360-380 млн євро. Їх не треба буде повертати. 

А це точно спрацює?

Скільки коштуватиме відбудувати Україну та хто нам допоможе? Відповідаємо в цифрах

Як ми бачимо, Україна потерпає та справедливо вимагає більшої фінансової допомоги, щоб хоча б покрити витрати на відбудову, які зростають з кожною хвилиною війни. 

Загалом, Україна може отримати від 6 до, орієнтовно, 10 млрд доларів на початковому етапі війни проти росії. Це поки що гроші радше на підтримку та виживання, ніж на відбудову. 

Навіть якщо план Польщі про 100 млрд євро спрацює і ми отримаємо доступ до 300 млрд грошей рф за кордоном, цього все одно не вистачить, щоб добратися до вказаної цифри у 565 мільярдів доларів.

Та швидше за все буде потрібно ще більше: за даними НБУ, кожен день війни несе втрати на 50 млрд гривень. Знову підкреслимо, що якщо війна затягнеться, Україні може знадобитися 1 трлн доларів на повну компенсацію збитків. 

Отримати репарації від кремля в теорії можна, але це будуть дуже складні перемовини. І не завжди репарації визначаються у грошовому еквіваленті. Це можуть бути натуральні товари, енергоресурси тощо. Більше шансів отримати це — виграти у росіян в міжнародних судах, як це вже неодноразово робила Україна. 

Суттєві надходження відразу після швидкого завершення війни можуть допомогти нашій державі увійти до числа тих, які відновилися доволі швидко. З іншого боку війна, що триває довго (навіть рік), може знизити зацікавленість донорів. Бо інвестиції можна повертати лише якщо немає прямої загрози безпеці. 

Скоріш за все, Україні можуть знадобитися роки, щоб повністю відновитися, — не менше чотирьох. Але в тому, що Україна відновиться та відбудується, немає жодних сумнівів. Як і в тому, що в цьому нас підтримають наші партнери. Уже зараз підтримка Заходу для України – безпрецедентна.

1
15932

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: