fbpx
Сьогодні
Корисності 10:15 03 Чер 2020

Як тепер вчитися і волонтерити за кордоном: міжнародна мобільність під час пандемії

Дізналися, як працює міжнародна мобільність під час коронавірусу

Ще один аспект, який ми втратили через коронавірус — це молодіжна мобільність. Щорічно тисячі людей по всьому світу подорожують в інші країни для участі у тренінгах, молодіжних обмінах, навчальних семінарах і зустрічах. Багато хто їздить за кордон за програмами академічних обмінів або міжнародного волонтерства. З таких поїздок люди отримують досвід спілкування з представниками інших країн і культур, пошук друзів та ділових партнерів за кордоном, покращують свої мовні та інші навички.

Зараз через глобальний карантин, закриті кордони і відсутність транспорту, всі ці проекти поставлені на паузу. Про те, як змінюється міжнародне волонтерство, ми поговорили з Іриною Ремественскі, засновницею "Центру діалогу та примирення "Іскра", яка вже більше 10 років відправляє українську молодь на волонтерські проекти та молодіжні обміни.

Що відбувається з тими, хто застряг на проекті в іншій країні?

міжнародна мобільність

Одна з найбільш цікавих і популярних програм серед української молоді — це ESC, або European Solidarity Corps. До 2019 року, ця програма мала назву Європейської волонтерської служби, але крім назви не змінилося практично нічого. За умовами, волонтер може відправитися на короткостроковий (до 2-х місяців) або довгостроковий (до 1 року) проект в іншу країну — в основному це країни ЄС, але є вакансії і в Туреччині, Йорданії, Вірменії, Грузії і т.д. Там волонтери працюють в місцевій громадській організації, виконуючи різні завдання: від догляду за дітьми до координації інших волонтерських програм.

Фінансує цю програму Єврокомісія, курують — національні агентства Erasmus + в окремих країнах. Всі витрати на дорогу волонтера, проживання, страховку і т.д. програма бере на себе. Крім того, волонтери отримують щомісячні гроші на харчування та кишенькові витрати — невеликі, але достатні суми для скромного життя.

"Іскра" — одна з найактивніших українських організацій, які допомагають волонтерам потрапити на ESC. Зараз, коли кордони перекриті, деякі волонтери, проект яких завершився, не можуть повернутися додому.

"З наших волонтерів у таку ситуацію потрапила троє: двоє дівчат на довгострокових проектах у Німеччині та Литві, і хлопець на короткостроковому проекті в Туреччині. Національні агентства Erasmus+ кардинально по-різному відреагували на цю ситуацію. До Литовського національного агентства приймаюча організація звернулася, сказала: "У нас тут волонтерка, ми не можемо її зараз вислати додому, імовірно — вона застрягне на зайві 2-3, хто-знає-скільки місяців". І вони продовжили контракт до липня — взагалі небачена справа. З фінансуванням зазвичай як: воно є на рік, і продовжити його зазвичай немає ніякого способу. Але тут знайшли додаткове фінансування, і проект, який повинен був закінчитися 31 квітня, закінчується 31 липня. Вони додали грошей, що безпрецедентно для цієї програми.

Для порівняння, в Туреччині — нічого не додали. І взагалі, сказали волонтерам: "Робіть, що хочете, квартиру ми вам не будемо знімати, їдьте до себе додому як хочете". Мій волонтер їхав з Мерсина на якихось перекладних і місцевих автобусах з пересадками до Стамбула, при чому з великими пригодами. Він приїхав до Стамбула, чекав парома, а через погану погоду — паром запізнився на 5 днів. Він зміг доїхати до Ізмаїла, і звідти вже добирався додому.

Ніякого загальноєвропейського рішення не було, нічого такого, що було б оголошено всім відправляючим організаціям. Єврокомісія, наскільки мені відомо, взагалі не висловлювалася на цю тему. Що робити з усіма волонтерами, у яких або закінчується проект зараз, або які чекають свого проекту, — не зрозуміло. Я так розумію, що це повністю ініціатива окремих національних агентств.

Більшість національних агентств просто "відморозилися", за фактом сказали: "Вирішуйте свої проблеми як хочете, волонтери нехай живуть на свої заощадження. Це не наша проблема, додаткових грошей не буде. Це робота відправляючої країни, дипломатів забирати своїх волонтерів назад". Але як працюють українські дипломати, ми знаємо – вони працюють через раз".

Чи є щось онлайн?

волонтерство

Очевидно, що великі ESC-волонтерства перенести в онлайн не вийде. Але крім таких, існує ще й безліч короткострокових проектів — семінарів, молодіжних обмінів та тренінгів. Їх головна "фішка" — це неформальна освіта з використанням ігрових методів і контакт з іншими учасниками з різних країн. Перенести такі проекти в онлайн можна технічно, але, на думку Ірини, не має особливого сенсу.

"Це не має великого попиту, за фактом — ми ще нічого не провели. Була спроба у наших німецьких партнерів організувати еко-кемп онлайн, сказали мені шукати учасників, — а потім дуже різко скасували. Я так і не зрозуміла, чому, але факт в тому, що подаватися — теж ніхто не подавався, якогось великого інтересу не було.

Наскільки я собі це уявляю як координатор, весь інтерес молодіжного обміну — він губиться, коли немає можливості поспілкуватися з хлопцями з інших країн особисто, і коли немає можливості поїхати і подивитися якусь нову країну. Це все-таки два основних елементи, втрата яких не варта того. І напевно, навіть якщо багато молодіжних обмінів переведуться в онлайн, я боюся, вони не виграють конкуренцію у онлайн-освіти. Напевно, вигідніше прослухати курс на Coursera і отримати сертифікат, ніж взяти участь в молодіжному проекті онлайн.

З точки зору якихось методів роботи з молоддю, з огляду на те, як виглядають всі ці методи на молодіжних обмінах, всі ігри — як їх можна привести онлайн? Можна якусь вічну перекличку проводити, але без фізичної присутності, по-моєму, все це не має сенсу. Я особисто навіть не намагалася влаштувати якийсь проект за участю "Іскри" онлайн тому, що мені це здається досить безглуздим я б сама не хотіла брати в такому участь".

Що буде далі?

волонтерство

Проекти ESC отримують грантові рішення від Єврокомісії три рази на рік. Цей процес поки що триває в штатному режимі:

"Грантові рішення приймаються як зазвичай, усе вчасно. Але майже всі національні агентства надали можливість перенести грант на наступний рік. Тобі дають грант, ти кажеш: "О'кей, я його приймаю, але не на вересень 2020 го, а на вересень 2021-го". В основному, все переноситься на рік: не обов'язково рівно-рівно на рік, але як мінімум на 2021-й. З тих проектів, які в лютому подалися на фінансування і тільки зараз отримали результати — в основному все пересуваються на наступний рік.

Ті, які які отримали фінансування раніше і вже кілька місяців знають про це — у них такої опції перенесення ще не було. Відповідно, вони всі прийняли фінансування, і серед них є приклади, де вже вибрали волонтера. У таких випадках, волонтер просто сидить і чекає, і незрозуміло що з ним буде. Для прикладу — одна організація в Берліні вже вибрала нового волонтера, і я не знаю, що з ним буде. У нього спочатку з травня планувався проект, потім — перенесли на липень, але зараз цього теж не станеться, тому що посольство закрите. Він не може не те що податися на візу, а навіть забронювати співбесіду на подачу документів. Відповідно, незрозуміло, що з ним буде — швидше за все, будуть переносити-переносити, і він почне у вересні-жовтні, як тільки буде можливість.

Дуже сильно це залежить від індивідуальної реакції приймаючої організації. Є оптимісти — у нас є такий проект з кіньми у Франції. Там школа-інтернат, у якій вчать дітей кататися на конях. Наш волонтер там зазвичай повинен бути франкофоном, і він зазвичай допомагає приватним клієнтам, які своїх дітей привозять у цю школу покататися на конях. Цей проект, як ні в чому не бувало, каже: "Ні, з 1 вересня ми чекаємо волонтера, шукайте". Ну а наскільки це реалістично — ніхто не знає. Вони ось оптимісти, а інші перенесли все відразу".

Тому на даний момент програми мобільності зупинилися практично повністю. Але карантин не триватиме вічно і планувати щось на майбутнє можна вже зараз:

  • Дізнатися про програму ESC можна на її сайті
  • Знайти свій волонтерський проект можна 2-ма шляхами: самостійно, через базу проектів, або ж через відправляючу організацію, як "Іскра"
  • Волонтером можна стати и за допомоги інших програм: ASF, ООН, "Freiwilliges Soziales Jahr" і т.д.
  • Студенти багатьох українських університетів повчитися в університеті іншої країни за програмою академічних обмінів Erasmus+. Знайти інформацію про такі обміни, зазвичай, можна на сайті університетів або зв'язавшись з відділами міжнародної мобільності
2821

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: