fbpx
Сьогодні
Досвід 11:05 25 Тра 2020

Як провести вибори в умовах пандемії?

Голосування поштою, електронне голосування або традиційне, але з дотриманням норм карантину — як проходять вибори в світі, і якими вони будуть в Україні

Вибори в Ізраїлі в умовах пандемії / Фото aa.com.tr

Коронавірусна епідемія торкнулася всіх без винятку сфер життя, і політичної також. Через заборону масових заходів та нових карантинних норм багатьом країнам довелося зупинити виборчі процеси, щоб не нашкодити здоров'ю своїх громадян. Деякі країни все ж таки зважилися на проведення виборів, змінивши при цьому звичні способи голосування. Те ж саме може очікувати і нас, адже восени, 25 жовтня в Україні повинні відбутися місцеві вибори. В цей же період очікується і друга хвиля спалахів вірусу. Як пройшли вибори на карантині у 2020 році і якими вони можуть бути в умовах епідемії в Україні — читайте в статті.

вибори і коронавірус

Фото Getty Images

Вибори в умовах пандемії проводяться не в перший раз

У США в листопаді плануються президентські вибори. За останні 150 років їх жодного разу не переносили, тож і 2020 рік не повинен стати виключенням. Про те, як організувати вибори в умовах карантину, почали замислюватися вже зараз. З цього приводу виникло чимало суперечок, деякі аргументи були взяті з історії.

Виявляється, вибори 2020 року — не перші в історії США, які будуть проводитися в умовах епідемії — такий прецедент вже був в 1918 році. Тоді "іспанка" зірвала майже всі передвиборчі кампанії. В газетах з'являлися статті про те, що голосування масках буде безпечним для виборців, однак явка все одно була дуже низька. Судячи з інформації з місцевої газети, в місті Чарльстон, Північна Каліфорнія, на виборчій дільниці з'явилось менше 1000 осіб, при населенні 60 тисяч. У деяких штатах бюлетені доставлялися поадресно, до кожного дому — це був перший досвід віддаленого голосування. Однак тоді він показав себе як недієвий, оскільки такий метод голосування пізніше став приводом для спекуляцій кандидатів, що програли. Вони заявляли, що не всім виборцям були доставлені бюлетені.

Проти віддаленого голосування в США виступають і зараз, в першу чергу — нинішній Президент Дональд Трамп. CNN повідомляє, що він є прихильником законів про посвідчення особи виборців. Інші ж заявляють, що вибори, ймовірно, будуть проводитися шляхом поштового голосування.

У цьому випадку за кілька тижнів виборці отримають бюлетені і спеціальні конверти. Заповнений бюлетень потрібно буде запечатати в цей конверт і кинути в найближчу поштову скриньку, а голоси підрахують за звичайною процедурою. Правда, такий варіант дорожче. За оцінками Центру юстиції імені Бреннана, з усіма додатковими витратами поштове голосування обійдеться владі у 2 мільярди доларів. У той же час проведення "традиційних" виборів коштуватиме 271,4 мільйона доларів, що майже у 8 разів дешевше. З огляду на те, що США в цьому році вже виділило рекордну суму на боротьбу з коронавірусом, в Парламенті вважають, що витрати на поштове голосування будуть недоречними.

вибори і коронавірус

Фото AP

Голосування поштою — реальний досвід Польщі

Голосування поштою — не тільки дорога процедура, а й складна в організації. Це на власному досвіді довела Польща.

У травні цього року Польський сейм вніс поправки до Виборчого кодексу, дозволивши голосування поштою. Питання про проведення виборів в умовах заочного голосування почали піднімати ще в березні, але правки то брали, то відхиляли. Зрештою Парламент схвалив законопроект про дистанційне голосування, але правляча коаліція прийняла рішення перенести дату проведення виборів на 12 липня. Затягування обговорення документа призвело до того, що часу на підготовку до виборів практично не залишилося. За словами Ольги Айвазовської, голови правління громадянської мережі "ОПОРА", це призвело до політичної кризи:

"Коли до цієї практики [поштове голосування] звернулися на реалістичному рівні, виявилося, що їх національна пошта не може забезпечити якісну організацію цього процесу… Потім з'явилась інша проблема — надання списків виборців третій стороні, яка офіційно не бере участі у виборах, в законодавстві про вибори вона відсутня, отже, не має права розпоряджатися персональними даними, накопичувати і використовувати їх".

Досвід Польщі показав, що налагодити поштове голосування в короткі терміни вкрай важко. За словами Айвазовської, нам потрібно звернути увагу на вже реалізований досвід Польщі та врахувати це.

електронні вибори

Е-голосування на прикладі технологічної Естонії

Є кілька способів електронного голосування. Найпростіший — це машинне голосування на дільницях, але є і більш сучасні методи — онлайн. Прикладом використання онлайн-голосування є Естонія. У 2005 році вона стала першою країною в світі, яка провела загальнонаціональні вибори з використанням i-Voting, а у 2007 році в Естонії вперше провели онлайн-голосування на парламентських виборах.

Інтернет-голосування або i-Voting — це система, яка дозволяє виборцям заповнювати бюлетені з будь-якого комп'ютера, підключеного до Інтернету, у будь-якій точці світу. Ідентифікація в системі схожа на ту, яка використовується в українській "Дії" — виборець входить в систему, використовуючи ID-карту або Mobile-ID. Особу виборця знімають з виборчого бюлетеня до того, як він вступає до Національної виборчої комісії для підрахунку голосів, це забезпечує збереження принципу таємниці голосування.

Система також захищена від різного роду фальсифікацій, при цьому рішення було дуже простим. Воно полягало в тому, щоб дозволити виборцям входити в систему і голосувати стільки разів, скільки вони хочуть. Оскільки кожен голос скасовує останній, виборець завжди має можливість змінити свій голос пізніше.

У 2019 на парламентських виборах з 332,9 тисяч онлайн проголосували 247 тисяч виборців. Щорічно ця цифра зростає, і 2019-й поки що лідирує за кількістю естонців, що скористалися системою i-Voting.

Естонія — єдина країна в Європі, яка дала можливість громадянам голосувати онлайн. За словами Ольги Айвазовської, Україні поки що рано думати про електронне голосування: "Естонія готувалася до введення такого способу голосування на рівні всіх інших державних і комунальних сервісів, які доступні в форматі онлайн. Це дуже маленька країна, і організатори онлайн-голосування, батьки цієї системи, не рекомендують вводити її в Україні, особливо в умовах агресії Російської Федерації".

Яніка Мерило — ініціатор багатьох законопроектів, якими запроваджувалося більшість е-рішень, радник міністрів цифрової трансформації – Федорова та інфраструктури — Криклія, розповіла "Рубриці", що провести електронні вибори в Україні можливо, але підготовка займе чимало часу: "Я озвучувала Михайлу Федорову ідею про запровадження електронних виборів, він поки що не відповів. Якщо ми хочемо електронні вибори в Україні, до цього потрібно починати готуватися вже зараз. У нас є команда, є рішення, є розуміння, як це робити".

вибори і коронавірус

Фото ВВС

"Карантинний голосування" в Південній Кореї

У Південній Кореї, незважаючи на всю технологічність і просунутість, вирішили не морочитися з електронним голосуванням і провели парламентські вибори "традиційним" способом, коли виборці голосують на дільницях. Корейці приходили в масці, дотримувалися дистанції, вони також проходили температурний скринінг і дезінфікували руки. Тільки після всіх цих процедур вони отримували бюлетень і могли проголосувати, надівши гумові рукавички.

Якщо ж у виборця була підвищена температура (вище 37,5), він повинен був голосувати в окремому приміщенні, щоб знизити ризик зараження. Поштою голосували тільки ті пацієнти, які опинилися в лікарнях, а ті, що перебували на карантині, отримали дозвіл вийти з дому, але тільки в день виборів, з 17:20 до 19:00, а після повернення додому повинні були повідомити представників системи охорони здоров'я . В іншому випадку їх почала б розшукувати поліція.

Вибори в такому форматі не вплинули на зростання захворюваності в країні, а загальна явка на виборах склала 66% — це найвищий показник за останні 16 років.

Як будуть проводитися вибори в Україні?

Судячи з нещодавньої заяви Олександра Корнієнка, голови партії "Слуга народу", місцеві вибори в Україні відкладати не будуть. Їх проведуть відповідно до закону, 25 жовтня.

"Будь-які інсинуації про їх перенесення, скасування, неможливості проведення через брак грошей, дострокові — це все брехня. Вибори будуть. Країна вже починає до них готуватися, і ми також", — заявив Корнієнко.

Що стосується форми проведення виборів — остаточного варіанту поки що немає. Відомо те, що електронні вибори або вибори шляхом поштового голосування новими змінами до Виборчого кодексу не передбачено:

"Зміни, що готуються зараз до Виборчого кодексу, не враховують умов пандемії та карантину, тому очевидно, що регулювання буде відбуватися на основі підзаконних актів чи рішень ЦВК. Всі вони будуть стосуватися не стільки організаційних процедур, як ймовірності забезпечення використання засобів захисту членів виборчої комісії і можливо організації голосування способом, коли не всі виборці одночасно приходять на виборчу дільницю. Наше рішення — це відповідальне голосування: перебування на виборчих дільницях не довше, ніж це необхідно, забезпечення масками, санітарними засобами, провітрюванням приміщень", — підсумувала Ольга Айвазовська.

2506

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: