fbpx
Сьогодні
Розбір 11:05 04 Січ 2021

Китайська вакцина в Україні: все, що про неї відомо

Коли її завезуть, скільки буде доз і кому вони дістануться

English version here

На сьогодні у світі коронавірусом заразилося вже понад 84,6 мільйона осіб. Число інфікованих щодня зростає, і як ніколи актуальною стає якнайшвидша вакцинація.

Раніше ми писали про вакцини, які вже доступні. Нагадаємо, що дві з них виготовлено в Росії Sputnik V і EpiVacCorona, є одна мультинаціональна BNT162b2, і три китайські одна з них не має назви, BBIBR-CorV, і вакцина CoronaVac, вироблена компанією Sinovac Biotech. Україні до кінця 2021 року безкоштовно нададуть 8 мільйонів вакцин від Фонду COVAX, ще 2,6 мільярда гривень уряд заклав до бюджету на покупку інших вакцин. 30 грудня стало відомо про те, що Україна підписала контракт на поставку 1,9 мільйона доз вакцин CoronaVac з китайської компанії Sinovac Biotech. Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

китайська вакцина

Коли в Україну потрапить китайська вакцина і скільки вона буде коштувати?

За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 000 доз буде поставлена ​​в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї або централізованим органом Європейського союзу, або одним з компетентних органів Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії. Швидше за все, це станеться у Бразилії, де III фаза випробувань повинна закінчитися вже 7 січня. Тобто, якщо розглядати ідеальний варіант розвитку подій, то вакцина повинна бути поставлена ​​в Україну вже в середині лютого. На закупівлю ліків уряд витратив 964,3 мільйона гривень по 504 гривні за дозу. І це при тому, що середня ціна вакцини на європейському і американському ринку 15-17 євро за дозу. Однак у повідомленні також сказано, що вакцинація CoronaVac буде проводитися безкоштовно, і в першу чергу вакцинують тих, хто знаходиться в групі ризику, а також тих, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією.

За інформацією Офісу президента України, переговори про закупівлі ліків велися ще з вересня 2020 року. Така тривалість обумовлена ​​високою конкуренцією серед покупців.

китайська вакцина

Що відомо про вакцину CoronaVac?

Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною, яка випускається в шприці і зберігається при температурі від +2 до +8 градусів за Цельсієм. Це незаперечний плюс CoronaVac, оскільки інші існуючі аналоги вимагають зберігання в надзвичайно низьких температурах, -80°C. Україна не може забезпечити такі умови, адже холодильників, здатних зберігати такі температури, у нас недостатньо.

Вакцина CoronaVac двоетапна. Це означає, що кожен пацієнт повинен отримати два уколи з різницею 2 тижні. Тобто завезених в Україну 1,9 мільйона доз вистачить на 950 тисяч українців.

Проведені клінічні випробування в різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Так, III фаза клінічних випробувань була проведена в Індонезії (1600 пацієнтів, ефективність 97%) і Туреччині (1325 пацієнтів, ефективність 91%). У контракті України передбачено, що ефективність вакцини повинна бути не менше 70%.

В середині грудня у ЗМІ говорили про те, що незважаючи на те, що в Індонезії та Туреччині вакцина показала високу ефективність, Бразилія нібито заявила про цифру, майже вдвічі меншу 50%. Були це труднощі перекладу або навмисна дезінформація, ми не знаємо, але тим не менш, за інформацією Reuters, посадові особи Інституту Бутантан при уряді штату Сан-Паулу, де проводилися випробування вакцини, відмовилися вказати рівень ефективності дослідження, яке вони провели на 13 тисячах добровольців, пославшись на договірні зобов'язання з Sinovac. Однак вони заявили, що вакцина була досить ефективною проти нового коронавірусу, щоб її можна було схвалити для екстреного використання в Бразилії. Регулюючий орган охорони здоров'я Anvisa встановив, що ефективність вакцин під час пандемії повинна становити не менше 50%.

китайська вакцина

Офіційні особи Сан-Паулу з вакциною CoronaVac

Що стосується виробничих потужностей компанії, Sinovac Biotech готова випускати до 300 мільйонів вакцин на рік на недавно побудованому заводі площею 20 тисяч кв.м. Оскільки вакцина двоетапна, цього вистачить, щоб прищепити тільки 150 мільйонів осіб на рік — трохи більше десятої частини населення Китаю.

Політика і вакцина

Як виявилося, світ не готовий відразу відмовитися від політичних інтересів і діяти в інтересах людей. Світова гонка за вакцинами вже перетворюється в дипломатичне змагання, і свідчення тому заяви політиків. Так, наприклад, наш президент раніше вже зронив фразу "Потрібно бути дипломатичним акробатом, щоб отримати вакцину", коли мова йшла про вакцини з фонду COVAX.

Деякі західні політики та ЗМІ поширюють інформацію про те, що Китай нібито використовує свою вакцину від коронавірусу як інструмент для впливу на геополітику, а також про те, що Китай нібито "вкрав" західні технології для розробки вакцини. Коментуючи новину про доставку в Індонезію китайської вакцини, британська газета Financial Times ніби натякнула на те, що існує політичний ризик використання китайської вакцини від COVID-19.

Демонізація китайських вакцин, перипетії щодо їх придатності, інформаційна війна це те, що чекає на нас найближчим часом.

Раніше Зеленський заявив про нечесну міждержавну конкуренцію за вакцину проти COVID-19.

2765

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: