fbpx
Сьогодні
Екорубрика 20:36 16 Вер 2019

Як молодь впливає на політиків, або марші за клімат. Чому вони відбуваються?

Фото: Getty Images

Ще рік тому шістнадцятирічна школярка Ґрета Тунберґ розпочала свої одиночні страйки за клімат перед шведським парламентом. Багато осуду довелось почути Ґреті, мовляв "краще б до школи ходила"…

Зараз дівчина є почесною гостею міжнародних самітів вищого рівня та входить у список 25 найвпливовіших політиків світу. А рух FridaysForFuture (FFF), ініційований Ґретою, збирає десятки тисяч демонстрантів у 150 країнах. 

Greta Thunberg

Фото AFP

Підрозділ молодіжного руху FFF є в Україні та вже готується зібрати свій черговий масовий марш за клімат у столиці 20 вересня. Про історію зародження руху в Україні та його цілі дізналися у його представниць – Олі Бруско та Влади Мельничук. 

Що таке #FridaysForFuture?

#FridaysForFuture — це молодіжний рух, що розпочався в серпні 2018-го після того, як юна школярка Ґрета Тунберґ влаштувала сидячий одиночний протест перед шведським парламентом. Кожного дня протягом трьох тижнів вона сиділа перед дверима уряду, демонструючи незгоду на те, що можновладці бездіють поки у світі відбувається кліматична криза. Вона розповсюдила свою історію в Інстаграмі та Твітері і незабаром аналогічні акції набули вірусного характеру по всій Європі та за її межами.

8 вересня 2018-го Грета вирішила страйкувати кожної п'ятниці до тих пір, поки шведські політики не почнуть рішуче діяти згідно цілей Паризької кліматичної Угоди. 

Хештег #FridaysForFuture і #Climatestrike поширився і багато студентів та дорослих почали протестувати біля парламентів та локальних міських рад по всьому світу. 

Як молодіжний рух #FridaysForFuture розвивається в Україні?

Для України все почалося зі студентського освітнього обміну українських студентів до Німеччини. Туди молодь поїхала аби більше дізнаватися про цінності культури Zero Waste (нуль відходів). Поїздку організувала києвська громадська організація О.ZЕРО разом з німецькими колегами. Тоді учасники обміну, молодь з Києва і регіонів, вирішили підтримати страйк за клімат  у німецькому Штутгарті. Так українські екоактивісти вперше підтримали рух Fridays For Future (FFF) та страйкуючи на вулицях міста, привернули увагу до проблеми зміни клімату.

Після повернення, стало зрозуміло – в Україні про FFF ще не знають, а загроза кліматичних змін – досі не пріоритет для політиків. 

Знаючи, що 15 березня 2019  пройде глобальний страйк за клімат одночасно в 128 країнах світу, ми були здивовані, що в Україні не зареєстровано жодної демонстрації. Тому, за ініціативи Анастасії Мартиненко, співзасновниці О.ЗЕРО, було створено офіційну сторінку Fridays For Future Ukraine та оголошено перший страйк у Києві, водночас із подібними акціями по всьому світу.

Розпочалася підготовка. Молоді, що самоорганізувалася, запропонували свою допомогу вже досвідчені екологічні організації –  "350.org", "Екодія", "Зелена Генерація" та "Єдина Планета".

Тоді вперше до проведення " кліматичного" страйку долучилися студенти та школярі з 7 українських  міст: Харкова, Запоріжжя, Тернополя, Львова, Чернівців, Хмельницького та Дніпра. Це був лише початок,тому перед Кабміном  15 березня було не багато страйкарів, але атмосфера та енергія, що вирували під час події, були неймовірно надихаючими для того, щоб рухатися до мети далі. 

В цей же час двох молодіжних делегатів з України було запрошено до Страсбурга, на першу загальноєвропейську зустріч руху за клімат в європейський парламент. Там молодь з різних країн обговорювала стратегію, цінності та вимоги юного кліматичного руху. Після першого страйку рух почав набувати системності та структури –  організовувалися щотижневі збори команд, де активісти обговорювали стратегію, вимоги та напрями роботи руху в Україні. 

Другий страйк відбувся 24 травня. Цього разу, підготовка проходила більш злагодженою командою. Завдяки роботі окремих підрозділів у містах, кількість страйкарів виросла. Крім Києва на вулиці вийшли студенти і школярі Запоріжжя, Одеси, Рівного, Кривого Рогу, Львова, Бахмута, Харкова, Миколаєва. Загалом акція охопила до 500 осіб активної молоді, кому не байдужа загроза невідворотних кліматичних змін.  

Далі, 18 делегатів з України було запрошено на кліматичний молодіжний саміт в Лозанні (Швейцарія) , щоб познайомитися та обмінятися досвідом з активістами з 37 країн. Так "народилася"  Lausanne Climate Declaration (Лозанська кліматична Декларація руху FFF). Юні українці та українки також долучилися до кліматичної демонстрації в цьому місті. Тоді страйк підтримали вже 3 тисячі людей. 

Натхненні та рішучі, ми готові до третього страйку 20 вересня в Києві. Він відбудеться одночасно у 150 країнах. Це буде подія у форматі маршу, та обіцяє бути більш масштабним за попередні. 10 екологічних організацій об'єдналися, щоб створити список із 6 основних вимог до українського уряду та Президента. Ці вимоги і запропоновані нами рішення  – фактично відображають 6 основних екологічних проблем для країни. Кожного дня до нас надходять реєстраційні анкети учасників маршу з різних міст. На сьогодні, отримано близько 1000 заявок.

В Україні, рух Fridays For Future лише набирає обертів. Та з кожною демонстрацією свідомих страйкарів стає все більше. Наша команда вклала багато сил та енергії, щоб залучити ще більше людей до вересневого маршу та донести до влади актуальність кліматичної кризи. Часу зволікати вже немає — потрібно діяти! Тому чекаємо і тебе на Міжнародному Марші за клімат 20 вересня! 

2752

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: